Egyszerűen nagyszerű
Nagy Eszter, az RTL Klub Konyhafőnök 2 című adásának harmadik helyezettje ezen a héten két szuperzöldségre, a céklára és a répára mutat egy-egy variációt, és az egyik legnépszerűbb édességet, a Rákóczi túróst gondolta újra – a fogásokat pedig nagyon egyszerűen, s gyorsan készíthetjük el.
Kakukkfüves céklapesto
25 dkg pörkölt, sós kesudió
2 db közepes cékla
2 dl olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
só, bors
1 marék kakukkfű
8 dkg parmezán
A világ egyik leggyorsabb és legegyszerűbb pestója, íze pedig vetekszik az eredetiével.
A céklákat félkeményre főzzük, durvára vágjuk és a többi hozzávalóval együtt alaposan összeturmixoljuk, majd tálalhatjuk is pirítóssal.
Sárgarépa-főzelék, görög mentás fasírttal
1 kg sárgarépa
2 db vöröshagyma
2 dl tejföl
2 dl tejszín
só, bors, édesítő
500 g darált lapocka
5 gerezd fokhagyma
1 marék menta
só, bors
1 dl tejszín
2 db tojás
2 db zsemle
Az aprított hagymát a reszelt sárgarépával pároljuk, sózzuk, borsozzuk, majd mikor minden levet elfőtt, tejföllel és a tejszínnel krémesítjük. Utólag édesítjük ízlés szerint.
A zsemléket turmixgépben “ledaráljuk”, a hússal, a zúzott fokhagymákkal, az aprított mentával, sóval, borssal, a tojással alaposan összedolgozzuk. Kis gombócokat formázunk belőlük és forró olajban kisütjük.
Rákóczi túrós újragondolva (2)
1 db vajas kalács
10 dkg vaj
fél kg túró
3 db tojás
6-7 kanál cukor
1 tk vanília aroma
1 citrom leve és reszelt héja
házi sárgabarack-lekvár
A túrót botmixerrel összetörjük és a tojássárgájákkal, a cukorral, a vaníliával, a citrom héjával és levével alaposan eldolgozzuk. A tojások fehérjét külön felverjük és óvatosan a túrós keverékhez adjuk.
A vajat felolvasztjuk és a kalácsok mindkét felét ezen megpirítjuk.
A kalácsokat a kikevert lekvárral és a túrókrémml rétegezzük és 180 fokos sütőben készre sütjük.