Győr+
2016.11.25. 16:01

Egyszerűen nagyszerű

Nagy Eszter, az RTL Klub Konyhafőnök 2 című adásának harmadik helyezettje ezen a héten két szuperzöldségre, a céklára és a répára mutat egy-egy variációt, és az egyik legnépszerűbb édességet, a Rákóczi túróst gondolta újra – a fogásokat pedig nagyon egyszerűen, s gyorsan készíthetjük el.

Kakukkfüves céklapesto

25 dkg pörkölt, sós kesudió

2 db közepes cékla

2 dl olívaolaj

3 gerezd fokhagyma

só, bors

1 marék kakukkfű

8 dkg parmezán

 

 

A világ egyik leggyorsabb és legegyszerűbb pestója, íze pedig vetekszik az eredetiével.

A céklákat félkeményre főzzük, durvára vágjuk és a többi hozzávalóval együtt alaposan összeturmixoljuk, majd tálalhatjuk is pirítóssal.

 

 

Sárgarépa-főzelék, görög mentás fasírttal

1 kg sárgarépa

2 db vöröshagyma

2 dl tejföl

2 dl tejszín

só, bors, édesítő

 

500 g darált lapocka

5 gerezd fokhagyma

1 marék menta

só, bors

1 dl tejszín

2 db tojás

2 db zsemle

 

 

Az aprított hagymát a reszelt sárgarépával pároljuk, sózzuk, borsozzuk, majd mikor minden levet elfőtt, tejföllel és a tejszínnel krémesítjük. Utólag édesítjük ízlés szerint.

A zsemléket turmixgépben “ledaráljuk”, a hússal, a zúzott fokhagymákkal, az aprított mentával, sóval, borssal, a tojással alaposan összedolgozzuk. Kis gombócokat formázunk belőlük és forró olajban kisütjük.

 

Rákóczi túrós újragondolva (2)

1 db vajas kalács

10 dkg vaj

fél kg túró

3 db tojás

6-7 kanál cukor

1 tk vanília aroma

1 citrom leve és reszelt héja

házi sárgabarack-lekvár

 

 

A túrót botmixerrel összetörjük és a tojássárgájákkal, a cukorral, a vaníliával, a citrom héjával és levével alaposan eldolgozzuk. A tojások fehérjét külön felverjük és óvatosan a túrós keverékhez adjuk.

A vajat felolvasztjuk és a kalácsok mindkét felét ezen megpirítjuk.

A kalácsokat a kikevert lekvárral és a túrókrémml rétegezzük és 180 fokos sütőben készre sütjük.