Hirdetés

Egységgé kovácsolódott a század

Győr+
2019.05.03. 18:47

Az MH 19. Szalontai Ferenc Területvédelmi Zászlóalj önkéntes területvédelmi tartalékos katonáinak vélhetően a legutóbbi behívás volt eddigi katonai szolgálatuk során a legkülönlegesebb. Az összetett harcászati feladatot jól oldották meg, s igazi egységgé kovácsolódott a század.

Hirdetés

Hazánkban az önkéntes katonaság megújítása szorosan összefügg a kormány Zrínyi2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programjával, s országszerte már számos nő és férfi döntött úgy, hogy önként vállalja a szolgálatot. Az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezredhez tartozó MH 19. Szalontai Ferenc Területvédelmi Zászlóalj katonái folyamatosan haladnak az alapfelkészítéssel; sőt, többen már végeztek is vele.

A legutóbbi behívóparancs sokaknak szólt, így a csütörtök reggeli sorakozón szép számmal jelentek meg az önkéntes tartalékos katonák. Útjuk a kiképző század katonái által kialakított, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred területén található 5-ös bázishoz vezetett. Az idő nem volt éppen kegyes; az eső rendületlenül szakadt a menetelés és a sátorépítés alatt is, ám a csapaterőt csak kovácsolta a mostoha időjárás. A pihenőkörlet kialakítása nem csak feladat volt, hanem jó gyakorlat arra, hogy az idejük nagy részét civilben töltő önkéntes katonák gyorsan megtanulják, egyenruhába bújva más értékrendek az uralkodók: összetartás, egymás segítése, közös érdek és bajtársiasság.

Hirdetés

További fotókért kattints a képre!


A mostani kiképzésre előírt feladat ismertetése már a pihenőkörleti sorakozón kiderült, ahol elhangzott: a csütörtöki nap a gyakorlásé, pénteken pedig már élesben kell megmutatni a jelenlévőknek, mit sikerült elsajátítaniuk az elméleti és gyakorlati modulok során. A katonáknak a pihenőkörlet őrzése, egy több gépjárműből álló NATO menetoszlop irányítása, ellenőrzése, átvizsgálása, majd a kijelölt parkolóba irányítása volt a feladata forgalomszabályozók segítségével.

A körletnél található fix ellenőrző-áteresztő pont (EÁP) működtetése még csak az első mozzanat volt, hiszen az elgondolás szerint 20 kilométerrel távolabb egy szőlőbirtokot foglaltak el ellenséges erők. A rendvédelmi szervek rajtaütéséhez a katonák segítségét kérték, akik így mobil EÁP-ot építettek, ezzel biztosítva a rajtaütő csapatot. A birtokot megrohamozva sikerült kiiktatni a felkelőket, az egyik életben maradt személyt pedig elfogni, lefegyverezni és egy szállítóeszközzel elszállítani a helyszínről.

Az izgalmak ám még csak ekkor érték el a csúcspontot, hiszen az EÁP-ot támadás érte: további felkelők tűz alá vonták a katonákat, akik derekasan harcoltak, ám szükségük volt a gyors reagálású egység (QRF) támogatására is, minek következtében az ellenséges erőket szállító jármű a helyszínről elmenekült. Zárásként a már biztosított területen áthaladva a rendvédelmi szervek üldözőbe vették az ellenséges gépjárművet, valamint az egészségügyi szolgálat is megérkezett, hogy a sérülteket ellássa, illetve kimenekítse őket a veszélyzónából.

Az önkéntes területvédelmi tartalékos katonák részéről a feladat végrehajtása mentális és fizikai erőt, valamint nagy koncentrációt igényelt, különös tekintettel arra, hogy a zászlóalj katonái most először dolgoztak kiképzőik közvetlen jelenléte nélkül; a parancsnokok kizárólag rádió segítségével kommunikálhattak egymással és a műveleti központtal. A katonák segítségére voltak a veszprémi és a szombathelyi önkéntes tartalékosok képviselői és a műveleti tartalékos katonák is.

A gyakorlatot meghívott vendégek is megtekintették, köztük Sipos Antal ezredes, az MH. 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred parancsnoka, Könczöl Ferenc ezredes, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred parancsnoka és több területvédelmi zászlóaljparancsnok is. A zászlóaljat a közvetlen elöljárók dicséretben részesítették. Elismerően szóltak a hozzáállásukról, a kitartásukról s arról, hogy az akadályokat – ha néha kisebb zökkenőkkel is – sikeresen vették. Tették ezt úgy, hogy a két nap során sokat tanultak az egymásra utaltságról, a bajtársiasságról, a honvédelemről és olyan értékekről, amelyek lehet, hogy már nem népszerűek, de örök érvényűek.

Szöveg és fotó: Havassy Anna Katalin

Kapcsolódó témák: #katonaság | #Száz12 |
likeold
a fb oldalunkat