Hirdetés
Rózsa György mindig szeret Győrbe jönni

Egy rózsaszál szebben beszél

Fotó: MekliZ Fotóstúdió
Földvári Gabriella
2020.01.17. 18:59

A Monarchia Operett újévi operett gála sztárja egy igazi humor bomba, Rózsa György, az ország „Rózsagyuri”-ja, aki ezúttal különleges szerepben tűnik fel. A tévés személyiséggel a Vaskakas Művészeti Központban, a szombati előadás előtt beszélgettünk.

Hirdetés

Úgy hallottam, szívesen jön Győrbe.

Két nagyon szép emlékem van Győrről, ahányszor idejövök mindig elérzékenyülök. Feleségem, Kanyó Éva olimpiai és világbajnok tornász nemzetközi karrierje innen indult. Győrben, nyerte meg gerendán az Ifjúsági Barátság Versenyt, amely ma az ifjúsági világbajnokságnak felel meg, melyet a régi sportcsarnokban rendeztek. Ezért is örültem, hogy tavaly, Magyar Zoltán, a tornaszövetségben az utódom, meghívott az új győri sportcsarnokban rendezett Junior Tornász Világbajnokságra. A másik szép emlékem konkrétan ehhez a színházhoz kötődik, Csilla lányom itt nyerte élete első balettversenyét. Kiss János igazgató barátom meghívására, a Győri Balett előadásait azóta is gyakran látogatom. A várost folyók ölelik körbe, ez is tetszik, én otthon állandóan a Duna-parton sétálok. Azt írtam elő magamnak, hogy ha megöregszem – most még csak 72 éves vagyok – eladom a házamat és Duna-parton veszek lakást.

Hirdetés
Fotó: tv2

Hogyan csöppent bele az Újévi Operett Gálába?

Tavaly felkértek, szerepeljek a Nagy Duettben, gondolkodtam, hogy elvállaljam-e, mert feleségem hirtelen halála óta nem szerepeltem szórakoztató műsorokban, inkább kulturális-, dokumentum és ismeretterjesztő filmeket készítek producerként. Aztán én magam is kíváncsi voltam arra, hogy 71 évesen tudok-e még embereket szórakoztatni, így elvállaltam. Csobot Adél volt a partnerem és bejutottunk a szuper döntőbe. Ennek kapcsán hívott fel később Szél Mária, a Monarchia Operett producere, hogy szerepeljek az újévi gálaműsorban. Jól érzem magam, 53 éve szeretem és szolgálom a közönséget, így kipróbáltam magam ebben a szerepben is.

Sztárvendégként mi a szerepe?

Az előadás első felében van egy „rózsa blokk” melynek a végén eléneklem az Egy rózsaszál szebben beszél című dalt. Azért ezt választottam, mert énekesi pályafutásom a János vitézzel indult. A Rádió Gyermekkórusában énekeltem, amikor kölcsön adtak az Operaháznak. Óriási sikert arattam, ugyanis amikor rohantam be, megbotlottam a díszlethídon és begurultam a színpad közepére. A tapsvihar közepette én sírva kiszaladtam, és annyira szégyelltem magam, hogy vissza sem akartam menni. Gyurkovics Mária, Botka Valéria és Csányi László meggyőztek, hogy folytassam. Folytattam. Sztárvendégként színpadra lépek még Gats Évával, a társulat szubrettjével, akivel először egy tréfás kettőst énekelünk és táncolunk, majd a második felvonásban a Csárdáskirálynőből a Te rongyos életet is közösen énekeljük és a fináléban is láthatnak a nézők. Az előadásban az összes nagy operettsláger felcsendül, mintegy háromszáz csodálatos kosztümöt láthat a közönség a fiatal, tehetséges énekeseken, táncosokon.

Nem kapcsoltam címmel jent meg könyve karácsonyra. Milyen visszajelzéseket kapott?

Elfogyott, februárban újra nyomják. Legalább 80 anekdotát tartalmaz, azokat a történeteimet írom le, amelyek hibás (vagy nem,) döntéseimről, csalódásaimról, intrikákról, beugratásokról, gyarlóságokról, a hírnévről és a vele járókról szólnak. A televízió titokzatos világának mélyére, a sötét kulisszák mögé is elviszem olvasóimat.

Fotó: port.hu

Mivel foglalkozik mostanában, milyen tervei vannak?

A Produkciós irodámmal sokat pályázunk filmekre. Ha nyerünk el is készítjük, ilyen volt többek között a Magyar elsők sorozat, amely 116 részt ért meg, olyan emberekről, dolgokról, eseményekről szól, amelyekre igazán büszkék lehetünk itthon és külföldön egyaránt, de készítettünk filmet „56 névtelen hőseiről” is. Újra írok, ezúttal az első magyar királynőről Máriáról és testvéréről Jadvigáról. Azért is foglalkoztat az életük, mert Mária a budai erdőben ott halt meg, ahol én lakom.

Aztán szeretnék csinálni egy filmet, Piramis a Gellért hegyen címmel. Azokról a füstbe ment tervekről szólna, amelyek Budapestet naggyá tehették volna. Ilyen terv volt például a 2 km hosszú Európa legnagyobb folyami kikötője, Budán panteont képzeltek el, Mátyás király idejében egy 20 ezer fős egyetemet, a Gellért hegyen ezer méter magas piramist, a Nagy körút helyén pedig csatorna lett volna 12 híddal.

Sok tervem van, pedig minden barátom azt mondja, te már minden voltál ebben az országban, te ennek az országnak a „Rózsagyurija” vagy, mit akarsz még, pihenj! Én abba meghalok, én az a hülye színész vagyok, aki a színpadon akar meghalni. És van egy lányom, aki nagyon inspirál engem, azt akarom, hogy ne egy lepukkant öregembert lásson, hanem egy aktív apukát.

Fotó: MekliZ Fotóstúdió

Ma milyen tévéműsort csinálna szívesen?

Felújítanám a Leg… leg… leg… sorozatot, ez volt az első bulvárműsor, 17 évig ment. Szerintem erre nagy igény van, hiszen mindenki be akar kerülni a guinness rekordok könyvébe, persze egy 21. századi tempójú műsor lenne fogadással egybekötve.

Egyébként a fiókomban 11 kész műsorterv vár, számomra a legizgalmasabb rész a kitalálás és nem a megvalósítás. Összesen 48 soroztat készítettem, senki nem csinált ennyit az országban.

Visszatérve az operettre, szabadidejében hallgatja a műfajt?

Sráckoromtól kezdve szeretem, kedvencem A csárdáskirálynő. Még volt szerencsém együtt dolgozni Feleki Kamillal, Rátonyi Róberttel, Latabár Kálmánnal is és Operett.hu címmel készítettem egy nyolc részes sorozatot, amelyben a legjobb operetténekeseket mutattuk be.

Kapcsolódó témák: #színház |
likeold
a fb oldalunkat