Egy német cég mellett az állam is beruház

Győr+
2014.04.26. 13:28

Újabb lendületet kaphat a győr–gönyűi kikötő fejlődése, miután a német Wuppermann AG nyerte a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. nyílt pályázatát. A leverkuseni acélipari vállalkozás mellett az állam is beruház a kikötőben – tudtuk meg Kara Ákos miniszteri biztostól, győri országgyűlési képviselőtől.

A tervek szerint május 8-án, Budapesten írják alá azt a megállapodást, amelynek értelmében a leverkuseni központú Wuppermann cég harmincmilliárd forint értékű beruházást hajt végre a győr–gönyűi kikötő területén. Bár a hivatalos szerződés megkötéséig nem hozzák nyilvánosságra, hogy milyen jellegű vállalkozás kezdi meg ténykedését, a német vállalkozás honlapjáról nyert információink szerint nem kétséges, hogy egy újabb járműipari beszállító telepedik le az Audi vonzáskörzetében.

 

 

A német honlap szerint a Wuppermann AG-nak erős a járműipari üzletága, mind személygépkocsikhoz, mind pedig haszonjárművekhez szállít fém alkatrészeket. A cég ezen kívül a gépgyártásban, az építőiparban, az orvosi műszeriparban valamint a megújuló energiák területén is otthonosan mozog.

 

 

– A térségben élők számára nem csak az jelent nyereséget, hogy a beruházás által 100-120 új munkahely keletkezik, hanem az is, hogy az állam is folytatja a kikötő fejlesztését – nyilatkozta hetilapunknak Kara Ákos, frissen kinevezett miniszteri biztos. Elmondta: egy februári kormányhatározat értelmében, amennyiben sikeresnek minősítik a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. pályázatát, az állam hétmilliárd forint értékben infrastruktúra-fejlesztést hajthat végre a kikötőben.

 

Egyebek mellett új hajóállomásokat alakítanak ki, a kikötő partfala mentén meghosszabbítják a vasúti pályaszakaszt, s tovább épül a kikötő közúthálózata is. A munkálatokkal a tervek szerint 2015. december 30-ig végeznek.

 

 

A német acélipari cég beruházása további járulékos hozadékokkal is jár. Minden bizonnyal a Dunaferrtől vásárolják majd az acélt, ami Dunaújvárosnak nagy megrendelést jelenthet. Ennél is nagyobb előny, hogy a 2004 és 2006 közötti átgondolatlan fejlesztések miatt Magyarországnak nyolcmilliárd forintot kellett volna visszafizetnie az uniónak, ám ha most új erőre kap a fejlesztés, akkor komoly esély kínálkozik arra, hogy a visszafizetés elkerülhető lesz.

 

A győr–günyűi kikötőben letelepedni szándékozó, 140 éves hagyományokkal rendelkező, családi vállalkozásnak számító Wuppermann-csoport Németországon kívül nyolc európai országban rendelkezik telephellyel. Csehországban, Svájcban, Svédországban, Romániában, Lengyelországban, Ausztriában, Hollandiában és Franciaországban.

 

– A kikötő újabb fejlődési szakaszának elindításában nagy érdemeket szerzett Borkai Zsolt győri és Major Gábor gönyűi polgármester – zárta mondandóját Kara Ákos, a kikötőfejlesztés miniszteri biztosa.

 

Szerző: Koloszár Tamás

Fotó: Gy.P.