Győr+
2011.07.17. 08:00

Egy napi keresés után, a nádasból került elő a győri Első Hullám

Egy napi keresés után megtalálták a Kékszalag versenyen bajba jutott győri Első Hullám nevű vitorlást. A hajó a nádasban feneklett meg. Azt, hogy mekkora kár érte a vitorlát, csak azután tudják meg, ha már kiemelték a Balatonból.

A győri Első Hullám névre keresztelt vitorlás hajónak a csütörtök esti viharban, a Kékszalag verseny közben letörött az árboca. A legénységet a vízirendőrök mentették partra.

A vitorlást csak pénteken kezdhették keresni, a szél ugyanis csak nagyon lassan csillapodott. Az Első Hullámot késő délután találta meg a legénysége egy speciális mentőalakulat segítségével. A hajó nádasban feneklett meg.

Fias Péter kapitány elmondta, szerencséjükre a letörött darabokat is fel tudták hozni a víz alól, így hajójukat már visszavontatták a saját kikötőjükbe. Az, hogy mekkora a kár, csak akkor lehet megmondani, ha már kiemelték a vitorlást a vízből és át tudták vizsgálni az alját is.

A vitorlázó hozzátette, sajnos a keresés során sok darabjaira hullott vagy elsüllyedt hajót láttak, így ők még szinte szerencsésnek is mondhatják magukat, hogy ennyivel megúszták.

Előzmény ITT.

Az idei Kékszalag Balaton-kerülő vitorlásversenyen az 588 induló hajóból több, mint 100 vittorlás és legénysége (körülbelül 300 vitorlázó) került bajba.

Rendkívül gyors és szakszerű kármentésnek köszönhetően a vízrendészet által a regisztrál 34 vihar után zátonyra-, homokpadra futott, összetört, vagy elsüllyedt vitorlásból már csak 5 kimentése maradt a következő napokra- számolt be szombaton Horváth László, a Balatoni Vízi Rendészeti Rendőrkapitányság vezetője az MTI-nek.

MTI Fotó: Varga György