Hirdetés
Győr+
2012.03.25. 09:00

Egy jó helyre tévedt evezős

Kaszás Kornél, a Győri Vízügy-Spartacus Evezős Klub tehetséges versenyzője tavaly Európa-bajnoki ezüstéremmel búcsúzott az ifjúsági korosztálytól. A győri sportoló már nem tudná elképzelni életét az evezés nélkül, de tisztában van a tanulás fontosságával is.

Hirdetés

Kaszás Kornél sportolói pályafutásának kezdetében komoly szerepet játszott a véletlen. Az időközben eltelt kilenc év sikereit azonban már nem a szerencsének, hanem a kemény munkának és tehetségének köszönheti.

Hirdetés

– Édesanyámmal kajakozni indultunk, de nem tudtuk pontosan, hová kell menni, így szó szerint letévedtünk az evezősökhöz. Úgy döntöttem, ha már ott vagyok, kipróbálom, tehát véletlenszerűen kezdtem evezni, de egyáltalán nem bántam meg, hogy így alakult a sorsom. Tízévesen nem azért kezdtem edzésre járni, hogy komoly sportoló legyek, szerettem volna mozogni és vízközelben lenni. A sok munkának köszönhetően folyamatosan fejlődtem, és mára sikerült előrelépnem – mondta a tehetség, akinek már más szerepet tölt be hétköznapjaiban a sportolás, hobbiból életformává vált az evezés.

– Nem tudnám elképzelni az életem az evezés nélkül, szeretnék további sikereket elérni. Persze a tanulás is fontos, mert tudom, hogy ebből a sportágból Magyarországon nem lehet megélni – nem is volt ez a célom sosem. Az ifjúsági korosztályban töltött időszak csak a kezdet volt, még szinte az egész pályafutásom előttem áll. Idén már az U23-as korosztályban versenyzek, ami a felnőttmezőny kapuja. Talán megvannak az adottságaim, hogy megfelelő erőbefektetéssel a felnőttek között is komolyabb nemzetközi eredményt érjek el. Ez persze csak hosszú távon következhet be, addig még rengeteget kell dolgoznom – fogalmazott szerényen Kaszás Kornél, aki tisztában van azzal, hogy tanulmányait nem érdemes elhanyagolni a sportolás mellett sem. A tehetség a fővárosban jár egyetemre, így csak a hétvégéket tudja Győrben tölteni.

– A BME-n tanulok gépészmérnöknek, és hét közben nehezebb összeegyeztetni az egyetemet és az edzéseket. Megfordultak az arányok, hiszen amíg szakközépiskolában hétköznap edzettem többet és hétvégén kevesebbet, addig most pont fordítva történik mindez. A Budapesti Evezős Egyletben készülök vendégsportolóként, hétvégén pedig ismét Győrben ragadok lapátot – tette hozzá.

Tavaly Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett a Bíró Márk (Tisza EE), Kaszás Kornél (Győri VSEK) férfi kétpárevezős egység az ifjúsági evezősök lengyelországi Európa-bajnokságán. A jó szereplés számos egyéni elismerést is hozott a győri versenyzőnek, az ifjúsági korosztályban az év evezősének is megválasztotta a szövetség.

– Úgy készültem, hogy egy nagyobb eredménnyel tudjak búcsúzni az ifjúsági korosztálytól. Bíró Márkkal alkotott párosunk mögött azért volt már egy világbajnoki nyolcadik helyezés, erre szerettünk volna építeni. Jól sikerült a felkészülésünk, ez pedig az Európa-bajnoki második helyezésben csúcsosodott ki. Utána is folytattuk a munkát, de a világbajnokságon – részben a körülmények miatt, részben a mi hibánkból – elmaradtunk a várt eredménytől. Persze a hetedik helyezés sem szégyellnivaló, és egy helyet sikerült előrelépnünk. Szeptemberben életemben először részt vehettem a felnőtt országos bajnokságon, ennek célja elsősorban az ismerkedés volt a korosztállyal.Az idei évre nincsenek nagy elvárásaim. Mindenképpen szeretnék ott lenni a nyári U23-as világbajnokságon, és szeretném letenni a névjegyem a magyar mezőnyben. Egy hónapon belül már válogatókat rendeznek, így nyakamon a versenyszezon. Az olimpiai pótkvalifikáción nem indulok, edzőmmel együtt úgy érezzük, ez még túl korai lenne. Négy év hosszú idő, fiatal fejjel egyelőre álom az olimpiai részvétel. Persze szeretnék egyszer eljutni az ötkarikás játékokra, hosszú távú terveim között ez is szerepel. A tavalyi szezonra már Kiss László készített fel, az ő keze alatt értem el legnagyobb eredményeimet. Ő formált igazán versenyzővé, olyanná, amilyen most vagyok – mondta zárásként Kaszás Kornél.

Lakner Gábor

Fotó: Marcali Gábor

likeold
a fb oldalunkat