Győr+
2013.05.06. 14:03

Egy csésze tudás

Már megint valami különlegességet hozott el nekünk a győri múzeum.

Pedig mindig sejthettük, hogy hátra van még a feketeleves. Na, most erre is sor kerül, mégpedig szervezett keretek között. pénteken este öt órakor nyit ugyanis a Rómer-teremben (Teleki László utca 21.) a kávéfőzés történetét bemutató szakkiállítás. Amely nem is állomásozik rövid ideig a Kisalföldön: július 31-ig tekinthető meg itt a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum és a Fazakas amp; Kimmel gyűjtemény közös, utazó tárlata. Hétfő kivételével mindennap reggel tíztől este hat óráig.

 

Megfőzzük, megisszuk. Ennyi? De hogyan jut el a kávécserje bogyója a főzőedényig? És az miféle? Miben készül a török és miben a német „fekete leves”, és mit köszönhet a kávékedvelő Európa egy nyolcvanesztendős párizsi érseknek? Milyen lokomotívokkal kísérleteztek az olasz konstruktőrök? Mi történik pontosan a kotyogó vagy a karos presszógép belsejében? Ki volt az a székelyudvarhelyi születésű ezermester, akit az 1940-es, 50-es években Budapest egyik leghíresebb kávégép-készítőjeként tiszteltek? Ha mindezekre – és még sok más érdekességre – kíváncsi, több száz kisebb-nagyobb kávéfőzővel várjuk a kávé, a technika és a történelem szerelmeseit – ajánlja a rendezvényt a múzeum.

 

Pál Gergő