Győr+
2011.08.31. 15:53

Egészségnevelés egész évben a Gárdonyiban

Az önkormányzat tízmillió forintot nyert pályázaton, így megvalósulhat a Gárdonyi Géza Általános Iskola Ép testben ép lélek nevű egészségnevelő életmódprogramja.

Szöllősi Zoltánné projektmenedzser, a polgármesteri hivatal oktatási osztályának munkatársa kérdésünkre elmondta, a projekt lényege, hogy a pályázaton nyert pénzből az iskola a tanév során több egészséges életmóddal kapcsolatos programot valósítson meg. Bár a hivatalos nyitórendezvényre most kerül sor, a diákok számára a nyár folyamán már több táborozási lehetőséget is kínáltak, vándor-, vízi- és sporttáborban is részt vehettek.

Miklósy Zoltán igazgatóhelyettes, projektasszisztens azt hangsúlyozta: iskolájukban kiemelt cél a tanulók tehetségének kibontakoztatása és tanulásának minőségi fejlesztése, de arról sem feledkeznek meg, hogy nemcsak a szellemet, de a fizikumot is edzeni kell, hiszen csak így lehet felkészülni a hétköznapok kihívásaira.

Mivel a népbetegségek legtöbbjének közvetlen vagy közvetett oka a helytelen táplálkozás, valamint a mozgásszegény életmód, a program különös figyelmet fordít a megelőzésre. Az iskola felmérése szerint náluk a túlsúlyos gyermekek aránya eléri a 10-15 százalékot. Épp ezért a program két alappillére az egészséges táplálkozás, valamint a rendszeres testmozgást elősegítő szabadidős tevékenységek.

A tervezett programok mindegyikének több éves, évtizedes hagyománya van az iskolában, ezeket tudják most rendszerbe foglalni. A gyerekeken keresztül a szülőket is szeretnék bevonni, ezért több rendezvényt, kirándulást családi programként bonyolítanak le.