Természetes színek, természetes ízekkel, ez az idei répatorta zabból, tönkölyből, cukormentesen és kivikrémmel. Van sütemény, ami tele van vitaminnal és finom is. Azt mondom, ez a finomság a húsvéti asztal legnépszerűbb eleme lesz!
Szerintem tökéletes ez a tészta, annyira habkönnyű, hogy bármilyen krémmel kombinálni lehet, az előállítása pedig nevetségesen egyszerű. Sok répatortát készítettem már, de nem szeretem a répa-reszelés részét, így megtaláltam ennek is az egyszerűsített verzióját. Mondom is: minden folyékony hozzávalót és a répákat egy turmixgépbe rakok, majd összekeverem a száraz alapanyagokkal. Vágok 4 kerek formát a sütőpapírból és kisütöm őket 12 perc alatt. A krémekhez egy Philadelphia krémsajtot szoktam használni, eritritet és a legnagyobb beleéléssel csak kenegetem, összeállítom az elemeket, mint a nagyok. Akinek nincs kedve tortához, süsse meg a tésztát és öntse le étcsokoládéval vagy kenje meg a tetejét krémmel, süteménynek is fejedelmi. Én most a vitalitást hangsúlyozó kivikrémet kísérleteztem ki, ami nagy találat lett, hiszen éppen jó savanykásságával és némi kesernyés ízével gyönyörűen idomul a tortához. Szóval, nagyon szeretjük és hidegen ajánlom minden kezdőnek, tapasztaltnak egyaránt húsvétra!
Bevásárló lista:
300 g (3 db közepes méretű sárgarépa)
100 ml olaj
150 g eritrit
1 cs. vaníliás cukor
1 nagy csipet só
100 ml tej
50 g durvára tört dió vagy földimogyoró
1 cs. sütőpor
3 db tojás („L”)
150 g zabliszt
2 kk fahéj
150 g tönkölyliszt
Krém
200 g Philadelphia krémsajt
100 g eritrit
kivikrém
50 g Philadelphia krémsajt
3 db kivi
1 kk eritrit
Elkészítés
1. A turmixgépbe beleöntöm az olajat, a tojásokat, majd a felkarikázott répát. Turmixolom 2 percig, ezután hozzáöntöm a cukrot, sót és még 3 percig turmixolom szép simára.
2. A száraz hozzávalókat egy tálba öntöm, én a zablisztet például kávédarálóval darálom le zabpehelyből. A folyékony masszát összekeverem a lisztekkel, fahéjjal, sütőporral, dióval. A sütőt előmelegítem 180 fokra.
3. Egy tortaforma aljához illesztek 4 lap sütőpapírt és körbevágom akkora méretűre, mint a tortaforma alja. Egy picit ráhagyok a széleire, hogy ne ragadjon fel oldalra. Egyesével sütöm meg a lapokat, így lesz tökéletesen gyönyörű és nem tart sokáig sem. Felszeletelni 4 lapra nem nagyon tudjuk ezt a tortát, mert annyira habkönnyű, ezért maradjunk a lapsütéses módszernél.
4. Laponként 12 percig sülnek, amikor készen van, lehúzom sütőpapírral együtt a tortaaljról, felteszem az újat és kis lapáttal rákenegetem a következő adagot, felcsatolom a peremét és sütöm. Igyekezzünk 4 egyforma részre elosztani a masszát.
5. A krémhez a krémsajtot és a cukrot elektromos mixerrel kikeverem, esetleg pici citrommal, vaníliával ízesíthetem, hűtőben tartom felhasználásig.
6. A kiviket megpucolom, kivághatjuk a magházát, úgy picit sem lesz kesernyés. Bedobom azt is a turmixgépbe, kis cukorral és a maradék krémsajttal. 2-3 perc alatt krémmé mixelem.
7. Összeállítás: a tortalapokat a sütőpapíron hagyva készítem magam mellé. Egy tortatartóra építem már most fel a tortát. Leveszem a papírt, megfordítom, hogy az egyenletes felét kenjem meg a sajtkrémmel. Ráállítom a tortaformára, ekkor a sajtkrémes részre teszek egy ek kivikrémet. A következő lapokat már a tortatartó mellett kenem meg, mert, ha az előző rétegre teszem, és ott kenem, kifolyik a kivikrém. Tehát, az összes lap sima felületét sajtkrémmel kenem, majd rá egy kanál kivit és mehetnek egymásra. A külső peremre hagyjunk még krémet, hogy bevonjuk, a tetejére pedig a maradék kiviszószt öntsük. Minimum 6 órát pihennie kell, hogy összeérjen, és igazán tökéletes legyen.
#SzarkaZsófi