Édesburgonya határok nélkül
Egészséges és színes ételeket készít a Győr+ Televízió legújabb adásában Nagy Eszter Creative Chef, aki Győr egyik legújabb éttermének szakácsával mutat ízelítőt abból, mennyi mindent lehet édesburgonyából alkotni. Az adás premierjét pénteken 19.30 órakor láthatják, amit később a www.tv.gyorplusz.hu weboldalon is visszanézhetnek.
Édesburgonya-krémleves chipsszel
2 db közepes édesburgonya
1 nagy fej vöröshagyma
5-6 gerezd fokhagyma
só, bors
10-12 dkg vaj
A burgonyát meghámozzuk, szeletelővel vágunk belőle néhány szeletet, amit félreteszünk, a többi részét pedig a hagymával és a fokhagymával durvára vágjuk, és kevés olívaolajon átpirítjuk.
Amikor kellő színt kapott, kevés vízzel felengedjük, sózzuk, borsozzuk, és teljesen puhára főzzük. A puha burgonyát vajjal összeturmixoljuk, és igény esetén sós vízzel hígítjuk. A félretett burgonya-szeleteket forró olajban kisütjük, a levest ezzel tálaljuk.
Édesburgonya-gnocchi sonkás-tejszínes mártással
1 nagyobb édesburgonya
a burgonya súlyának megfelelő mennyiségű liszt (zabpehelyliszt)
2 db tojássárgája
só
3-4 dkg vaj
10 dkg füstölt sonka
1 nagy fej lilahagyma
ízlés szerinti zöldfűszer
2 dl tejszín
A burgonyát puhára főzzük, áttörjük és a többi hozzávalóval összegyúrjuk. Az így készült masszából vizes kézzel golyókat formázunk, és gyöngyöző vízben kifőzzük, majd leszűrjük őket.
A lilahagymát kockákra, a sonkát csíkokra vágjuk, majd egy serpenyőben kevés olívaolajjal és sok zöldfűszerrel összepirítjuk, a tejszínnel felöntve pedig forraljuk.
A kifőtt burgonyagolyókat olívás serpenyőben lepirítjuk, és a tejszínes mártással tálaljuk.
Karamellizált édesburgonya-golyók, kókuszvirágcukros szőlőraguval
A burgonyagolyókat a főételhez hasonló módon készítjük.
Kell még hozzá:
5 dkg kókuszzsír
8 dkg kókuszvirágcukor
1 fürt szőlő
A burgonyagolyókat a kókuszolajjal és a kókuszvirágcukorral karamellizáljuk, majd egy tányérba szedjük, és a vágott szőlőszemeket a serpenyőben maradt karamellel összeforraljuk.
Ha van otthon egy kis mazsolabor, azzal a ragut meg lehet bolondítani. A felforralt szőlőragut az édes gnocchik tetejére halmozzuk és az egészet porcukorral meghintve tálaljuk.