Győr+
2017.09.29. 17:51

Édesburgonya határok nélkül

Egészséges és színes ételeket készít a Győr+ Televízió legújabb adásában Nagy Eszter Creative Chef, aki Győr egyik legújabb éttermének szakácsával mutat ízelítőt abból, mennyi mindent lehet édesburgonyából alkotni. Az adás premierjét pénteken 19.30 órakor láthatják, amit később a www.tv.gyorplusz.hu weboldalon is visszanézhetnek.

Édesburgonya-krémleves chipsszel

2 db közepes édesburgonya

1 nagy fej vöröshagyma

5-6 gerezd fokhagyma

só, bors

10-12 dkg vaj

 

 

A burgonyát meghámozzuk, szeletelővel vágunk belőle néhány szeletet, amit félreteszünk, a többi részét pedig a hagymával és a fokhagymával durvára vágjuk, és kevés olívaolajon átpirítjuk.

Amikor kellő színt kapott, kevés vízzel felengedjük, sózzuk, borsozzuk, és teljesen puhára főzzük. A puha burgonyát vajjal összeturmixoljuk, és igény esetén sós vízzel hígítjuk. A félretett burgonya-szeleteket forró olajban kisütjük, a levest ezzel tálaljuk.

 

 

Édesburgonya-gnocchi sonkás-tejszínes mártással

1 nagyobb édesburgonya

a burgonya súlyának megfelelő mennyiségű liszt (zabpehelyliszt)

2 db tojássárgája

3-4 dkg vaj

10 dkg füstölt sonka

1 nagy fej lilahagyma

ízlés szerinti zöldfűszer

2 dl tejszín

 

 

A burgonyát puhára főzzük, áttörjük és a többi hozzávalóval összegyúrjuk. Az így készült masszából vizes kézzel golyókat formázunk, és gyöngyöző vízben kifőzzük, majd leszűrjük őket.

A lilahagymát kockákra, a sonkát csíkokra vágjuk, majd egy serpenyőben kevés olívaolajjal és sok zöldfűszerrel összepirítjuk, a tejszínnel felöntve pedig forraljuk.

A kifőtt burgonyagolyókat olívás serpenyőben lepirítjuk, és a tejszínes mártással tálaljuk.

 

 

Karamellizált édesburgonya-golyók, kókuszvirágcukros szőlőraguval

A burgonyagolyókat a főételhez hasonló módon készítjük.

Kell még hozzá:

5 dkg kókuszzsír

8 dkg kókuszvirágcukor

1 fürt szőlő

 

 

A burgonyagolyókat a kókuszolajjal és a kókuszvirágcukorral karamellizáljuk, majd egy tányérba szedjük, és a vágott szőlőszemeket a serpenyőben maradt karamellel összeforraljuk.

Ha van otthon egy kis mazsolabor, azzal a ragut meg lehet bolondítani. A felforralt szőlőragut az édes gnocchik tetejére halmozzuk és az egészet porcukorral meghintve tálaljuk.