Győr+
2011.06.27. 12:48

Dunakapu tér: zöld utat kapott a találkozások tere

A nyári szünet előtti utolsó ülésén minden bizonnyal módosítja a város közgyűlése a rendezési tervet, ezzel megteremtve lehetőséget, hogy megkezdődjenek a Dunakapu tér felújításának munkálatai. A döntés azért is időszerű, mert a napokban aláírták a tervezési szerződést az IN-GA Konzorciummal, akik a látványtervek alapján a közbeszerzési eljárás keretében elnyerték a jogot, hogy a tér felújításán dolgozzanak.

– Nagy tömegeket vonzó közösségi teret, a „találkozások terét” szeretnénk kialakítani, ami a jelenleginél élhetőbb, élvezhetőbb és minden korosztály számára hívogató – mondta lapunknak Borkai Zsolt a Dunakapu tér küszöbön álló felújításával kapcsolatban. A város úgy számol, hogy a beruházással kapcsolatos munkák még ebben a választási ciklusban befejeződnek, ha minden a terv szerint halad, akár már a 2013-as nyárnyitó koncertet is az új téren tarthatják- fejtegette a polgármester.

Persze addig még sok víznek le kell folyni a Mosoni-Dunán, hiszen az engedélyezési tervek készítése csak most, a közbeszerzés hivatalos eredménye után, a tervezői szerződés megkötése után kezdődik el. A szakhatóságokhoz július végén kerülnek majd be a szükséges dokumentumok, és az engedélyeztetéssel párhuzamosan folyik majd a kiviteli tervek készítése. Eközben július elsején megkezdődik a régészeti feltárás a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal ásatási engedélye alapján. A megyei múzeum munkatársai hatvan munkanapig dolgoznak majd a területen. Fűke Péter, a polgármesteri hivatal Településfejlesztési Főosztályának vezetője ezzel kapcsolatban lapunknak azt mondta, a régészeti feltárások eredményétől függ majd, hogy mit lehet és mit nem, azonban az előzetes szakmai vélemények szerint kicsi az esélye annak, hogy olyan értékre bukkannak a régészek, ami meggátolná a tér alá tervezett mélygarázs megépítését. Amennyiben helyben megőrzendő lelet kerül elő, elképzelhető, hogy például egy várfal darabot rekonstruálnak, és egyfajta látványosságként a teremgarázsban bemutatásra kerül. A főosztályvezető hozzátette, a régészeti munkák, és a szükséges engedélyek, tervek birtokában a kivitelezés 2012 tavaszán kezdődhet el.

A mélygarázs kérdése már csak azért is fontos, mert a térre nem hajthatnak majd be autók, cél, hogy egy gyönyörű Dunakorzó alakulhasson ki, ami kizárólag a gyalogosforgalom számára elérhető. A közel 300 férőhelyes mélygarázs megépítése sokat segítene a belvárosi parkolási problémákon, de további parkolási lehetőséget nyújt majd az alsó rakparti út mellett a korzó (Teleki és Újvilág utcai szakasza) alatt felépülő 100-120 férőhelyes parkolóház, amely oldalról nyitott, teteje pedig sétányként lesz kialakítva.

A főosztályvezető által rendelkezésünkre bocsátott látványtervekből kitűnik az is, hogy az új funkciót kapó tér keleti vége sokkal hangsúlyosabb lesz az eddigieknél, hiszen szökőkutat és egy állandó kis színpadot is terveznek ide. A színpad a medence fölött helyezkedik majd el, és a vízben lévő látványelemeket egyfajta tartóoszlopként használva, tovább bővíthető lesz a nagyobb lélegzetű programokon. A fejlesztési koncepcióra egyébként jellemző, hogy többféle variációt tesz lehetővé a tér használatára. Így az adventi vásártól az őstermelői piacon át a megakoncertekig szinte minden helyet kaphat a minimum 10-12 ezer ember befogadására alkalmas téren. Alapvető változás lesz, hogy a tér középső részét lesüllyesztik, és szintbe hozzák a Széchenyi tér irányából kifutó kis utcákkal. Ezzel egy szintbe kerül a tér a környező épületek padozatával, így lehetőség lesz vendéglátóhelyek teraszainak kialakítására. A szakember szerint – mivel autókat nem engednek majd be a területre – egészen más hangulata lesz a térnek, ahogy fogalmaz, nőni fog a komfortérzetünk, egy újabb találkozási pontja lehet az embereknek.

A lesüllyesztésből adódó szintkülönbséget a tér észak-nyugati, Kossuth-híd felőli oldalán amfiteátrum jellegű lépcsőzettel hidalják át, fiatalok és idősek is örömmel időzhetnek majd a padokon, zöld területeken és a csodálatos vízparti környezetben.