Hirdetés
Győr+
2012.07.10. 08:00

Duna-ünnep Ulmban magyar művészekkel

Négy magyar zenekar is fellép a németországi Ulmban a július 15-ig tartó Nemzetközi Duna Fesztiválon, ahol a folyó mentén élő népek kultúráját mutatják be.

Hirdetés

A ősi városháza és az üvegpiramist formázó modern városi könyvtár közötti téren, a Marktplatzon például bajai halászlevet is főznek hatalmas bográcsban, esténként pedig a Duna Szalonban a bajai születésű, Münchenben élő Pump Károly fotóművész és filmes Baját bemutató dokumentumfilmjét vetítik.

Hirdetés

A fesztivált 1998 óta kétévente rendezik meg Baden-Württemberg tartomány gótikus katedrálisáról nevezetes városában, Ulmban, és a Duna másik partján fekvő, Bajoroszághoz tartozó Neu-Ulmban. Az idei, hetedik fesztivál mottója: Útra kelni a Duna mentén, ami egyszerre utal arra, hogy éppen 300 éve indult a város térségéből a svábok vándorlása Kelet-Közép- és Délkelet-Európa felé, az uniós bővítés folyamatával pedig a kivándorlási célterületek népei indultak el az egyesült Európa felé.

A fesztiválon a tárgyi kultúrától az irodalmon át a zenéig egy sor különböző oldalról mutatkoznak be egymásnak a régió lakói. Az ulmi Duna-sétányon például berendezték a “Dunai városok piacát”, ahová csaknem száz kézműves érkezett munkáival a folyó térségéből. A magyar jelenlét az idén a zenében a legerősebb, fellép a pécsi Zengő együttes, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerveződött Brass in the Five fúvósötös, a Korai Öröm és colorStar zenészeinek együttműködéséből létrejött Fókatelep, amelyben Oláh Annamária énekel, és az elektronikus világzenét játszó Navrang.

A pénteken kezdődött tíznapos fesztiválra 200 ezer látogatót várnak. A rendezvény célja, hogy a Duna-régiót az európai sokszínűség és a politikai, gazdasági és kulturális együttműködés jelképeként mutassa be. Magyar művészek a kezdetektől szerepelnek a fesztiválon, 2008-ban például a Magyar Rádió zenei együttesei adták a nyitó koncertet az ulmi dómban, amely a világ legnagyobb gótikus stílusban épült evangélikus temploma, és több mint 161 méteres tornya ugyancsak legmagasabb a világon.

(MTI)

likeold
a fb oldalunkat