Győr+
2011.10.21. 13:27

Dudás Ádám: Rock a nevem

Nagy utat járt be Dudás Ádám az elmúlt egy évben, amely a harmadosztálytól visszavezetett az élvonalig. Az U20-as világbajnoki bronzérmes labdarúgó egy sérülésekkel terhelt időszak után ismét a Győri ETO FC kezdőcsapatában szerepel hétről hétre, és egyáltalán nem adta fel álmait.

Üstökösként ívelt felfelé Dudás Ádám pályafutása, 17 évesen már bemutatkozhatott az NB I-ben, szerepelt a korosztályos Európa-válogatottban, majd több súlyos sérülést is szenvedett, így megtörni látszott az ígéretes karrier. Egy évvel ezelőtt kölcsönjátékosként még a Paks NB III-as csapatában szerepelt, de nem adta fel a küzdelmet, és a kálvárián túljutva újra az ETO egyik meghatározó futballistája lett.

– Azok közé a játékosok közé tartozom, akik nem megsértődve, kedv nélkül játszanak alacsonyabb osztályban, majd tűnnek el a süllyesztőben, hanem megpróbáltam felhozni magam. Pakson tudták, hogy sérülés után, kevés játékkal a hátam mögött érkezem, és nagyon sokat segítettek, hogy újra felépítsem magam. Úgy néz ki, kezd beérni a sok munka, bár nem érzem úgy, hogy a topon lennék. Sokat kell még dolgoznom, hogy olyan játékos legyek, amilyennek kikiáltottak, de ha így megy tovább, elérhető a cél. Néha kicsit hitetlen voltam, nem bíztam benne, hogy még valaha focizhatok a sérüléseim után. Akkori erőnléti edzőm, Nagy Sándor tartotta bennem a lelket, és persze a családom, a barátaim is sokat segítettek. Mellettem volt a menyasszonyom is, ők együttesen nem hagyták, hogy feladjam az eddigi munkát – emlékezett vissza a maga mögött hagyott nehéz időszakra Dudás Ádám, aki fél éven át légiósként is szerepelt. Akkor a Szpartak Moszkva vette kölcsön a fiatal tehetséget.

– Számomra idegen országba kerültem, a korosztályos válogatottakkal már bejártam Nyugat-Európát, de a keleti kultúra ismeretlen volt addig. Sikerült hamar beilleszkednem, szimpatikus volt a város és a csapat is. Megerősödve tértem vissza Győrbe, és ez látszott is a következő fél évemen, amikor bronzérmet nyertünk. Megtapasztalhattam, milyen légiósnak lenni, kétszer annyit kellett dolgoznom, hogy bizonyítsak, mint egy orosz játékosnak. Sajnos két hónap kihagyás után érkeztem Moszkvába, így nem tudtam azt a teljesítményt hozni, amit a korábbi próbajátékomon mutattam, de ez is még több munkára ösztönzött.

Dudás Ádám mióta Csertői Aurél irányítja a zöld-fehéreket, egyre nagyobb szerepet kap a csapatban. A győriek jelenleg a táblázat második helyén állnak, és legutóbb a listavezető Debrecen otthonában szenvedtek – a játék képe alapján egyáltalán nem megérdemelt – vereséget. Vasárnap újabb rangadó vár az ETO-ra, a Videoton érkezik a Rába partjára.

– Hiába volt elfogadható a játékunk, pontatlanok voltunk a befejezéseknél. Keseregni nincs idő, újabb nagy meccs vár ránk, amin szeretnénk kijavítani a hibát. Remélem, hogy minél többen kijönnek szurkolni nekünk, és kitartanak a csapat mellett. Ami a korábbi időszakhoz képest változott, hogy Csertői Auréltól megkapom a bizalmat. Hétről hétre játszhatok, és bár a formámon van még mit dolgozni, jó úton járok. Próbálom meghálálni a lehetőséget és megtartani helyem a kezdőcsapatban, igyekszem minél jobban játszani és minél több gólt lőni. Minél jobb eredményt szeretnék elérni itt Győrben, ahol nagyon jól érzem magam. Persze ugyanolyan álmaim vannak, mint a világon bármelyik futballistának, szeretnék komoly bajnokságban, nagy csapatban játszani és fiatalok példaképévé válni. Még magam is fiatal vagyok, így van erre időm. Egyébként sem szeretek nagyon előre tekinteni, mindig a következő feladat a legfontosabb számomra – mondta a jövővel kapcsolatban Dudás Ádám.

A huszonkét éves játékos másfél éve újrakezdte a labdarúgás miatt gyermekként abbahagyott dobolást. Mindene a rockzene, és ez jellegzetes gólörömében is visszaköszön.

– Édesapámtól ered a dobolás, ő régebben játszott egy zenekarban, méghozzá nagyon jól. Másfél éve kedvet kaptam, és újra beültem a dobok mögé, jelenleg Ludwig Mártonnál bontogatom a szárnyaim. Két éve megismerkedtem a Tankcsapda zenekar tagjaival, akikkel jó barátságba is kerültem. Nagyon tetszett, hogy Fejes Tamás, a dobosuk mindig ezzel a mozdulattal kezdi a koncerteket, és úgy gondoltam, tökéletes lenne gólörömnek is – mondta a már a védjegyévé váló mozdulatról Dudás Ádám. A zöld-fehér szimpatizánsok abban bíznak, minél többször láthatják majd a gyepen térdelő játékost égnek emelt kezekkel…

Lakner Gábor