Győr+
2011.11.15. 17:29

Dr. Ángyán József: 2012 az elrugaszkodás éve lesz

2012. az elrugaszkodás éve lesz- jelentette be dr. Ángyán József. A Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára kedden járt Győrben országjáró körútjának részeként.

Hirdetés

Dr. Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára szerint az elmúlt két év értkelésekor nem hagyhatjuk figyelmen kívül az örökségünket: könnyebb helyzetben lennénk, ha a 21 ezer milliárdos államadósság nem nyomna bennünket. Ezzel párhuzamosan nagy problémát jelent az eladósodott önkormányzatok, valamint az eladósodott családok helyzete.

Ángyán József rámutatott, minél eladósodottabb egy ország, annál kisebb a mozgástere. Ezért a legfontosabb törekvés, hogy ettől a tehertől megszabaduljunk, az adósságállományunk csökkentése a cél.

Az államtitkár összegezte az elmúlt két év munkáját: a 2010-es év az egyensúly helyreállításáról, a megbillent gazdasági egyensúly visszaszerzéséről szólt. 2011-ben pedig a nagy rendszerek – kezdve az alaptörvény megfogalmazásától, a sarkallatos törvényekig – átalakítása volt a nagy feladat.

Ángyán József hangsúlyozta 2012-es év az elrugaszkodás éve lesz. Vannak olyan területek, ahova több forrás jut majd, mint az előző évben. Zajlik a nagy állami rendszerek átalakítása (az elmúlt évihez képest 1,5 százalékos növekedés), egészségügy átalakítása (az elmúlt évihez képest 4 százalékos növekedés), oktatásügy reformja(az elmúlt évihez képest 6 százalékos növekedés), közbiztonság növelése (az elmúlt évihez képest 6 százalékos költségvetési növekedés)- sorolta az államtitkár. A lefelé tartó trendtől való elszakadást jelzi az államtitkár szerint az is, hogy a gazdaságfejlesztésre mintegy 22 százalékkal több forrás jut. Hozzátette, 2012-ben lesz egy úgynevezett felzárkóztatási csomag, ebben foglalkoznak a leszakadó térségekkel, a munkahelyteremtéssel, a STRAT munkaprogrammal. Mintegy 200 ezer embert szeretnének visszahozni a munkavállalók közé.

Ángyán József szerint fontos feladat az egyensúly megtartása, ezért létrehoznak 2012-ben egy 300 milliárd forintos országvédelmi alapot a bizonytalanságok kompenzáslására.

A növekvő tételek között említette az államtitkár a fidékfejlesztési tárca támogatási keretét: több mint 600 milliárd forint áll majd rendelkezésre agrárvidék fejlesztésre és környezeti ügyekre, ez mintegy 36 milliárd forintos emelkedés az előző évihez képest.

Kara Ákos országgyűlési képviselő a munkaerőpiaci kérdéseket emelte ki. Az alacsony magyarországi foglalkoztatottságon változtatni kell, ennek megvalósítása érdekében megfogalmaztak kitörési pontokat. A START munkaprogram fontos lába ennek a törekvésnek, azok számára nyújt elsősorban lehetőséget, akik a leszakadó térségekben hosszú ideje, tartósan munkanélküliek. A képviselő szeretné, ha ezt azokra a területkre is kiterjesztenék, ahol bár jól megy a gazdaság, de vannak olyan emberek, akik valami ok folytán rászorultak. A terület fontos eleme még, a munkahelyteremtő és munkahely megtartó programok folytatása, hatékonyabbá tétele.