Hirdetés
Birkózó EB

Dobogón a magyar birkózók

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
MTI
2020.02.11. 20:34

Lévai Zoltán és Lőrincz Viktor ezüstérmet, Torba Erik bronzérmet nyert a római birkózó Európa-bajnokság keddi versenynapján.

Hirdetés

Torba Erik bronzérmet nyert a kötöttfogásúak 63 kilogrammos kategóriájában.

A tavalyi Európa Játékokon második magyar sportoló a helyosztón a 2018-as Eb-győztes román Mihai Mihutot 3-0-s hátrányból fordítva győzte le 6-3-ra.

Hirdetés

Torba karrierje első felnőtt Eb-érmét nyerte, egyúttal a magyar küldöttség első római dobogós helyét szállította.

Lévai Zoltán ezüstérmet nyert a kötöttfogásúak 77 kilogrammos kategóriájában.

A BHSE junior és U23-as Eb-győztese komoly feladatot kapott a római Eb-re, hiszen neki kellett pótolnia klubtársát, a világbajnoki címvédő Lőrincz Tamást a 77 kilósok mezőnyében.

Lévai hétfőn gyorsan bizonyította, hogy elbírja a terhet, első mérkőzésén ugyanis a Lőrincz által a nur-szultani vb fináléjában legyőzött svéd Alex Bjurberg Kessidist verte simán. Később a szlovák színekben versenyző Denis Horváth-ot és az orosz Iszlam Opijevet, végül pedig az ukrán Volodimir Jakovlievet múlta felül nagy különbséggel.

A keddi fináléban ugyanakkor sem ő, sem a magyar szakmai stáb nem számíthatott hasonlóan imponáló diadalra, az azeri Sanan Suleymanov ugyanis szintén szép sikerekkel menetelt a döntőig.

A meccs első szakaszában Lévai irányított, már egy perc után “meginttette” ellenfelét, első negatívumként azonban lentről nem tudott rajta akciót csinálni. A szünetig érdemi esemény nem történt a szőnyegen, majd a második menet elején az azeri ment nagyobb tempót, hogy visszakapja az intést. Fáradozásai egy perc után kifizetődtek (1-1), és hiába nem csinált ő sem akciót parterből, a később szerzett pont neki kedvezett.

Lévainak innen nem volt választása, mennie kellett előre, és ő keményen gyűrte is riválisát, kereste a jó fogást, amelyet 50 másodperccel a vége előtt úgy tűnt, meg is talált, ám a szaltója nem sikerült, tulajdonképpen magára rántotta Suleymanovot, aki két pontot kapott a kontráért (1-3), ez pedig eldöntötte a meccset.

A dorogi születésű birkózó láthatóan csalódott volt a finálé után, mégsem lehet elégedetlen, hiszen karrierje első érmét szerezte meg felnőtt világversenyen. Torba Erik (63 kg) bronzát követően az övé a küldöttség második medálja.

Lévai Zoltán (77 kg) után a kötöttfogásúak 87 kilogrammos kategóriájában szereplő Lőrincz Viktor is ezüstérmet nyert a római birkózó Európa-bajnokság keddi versenynapján.

A tavalyi világbajnokságon második és ezzel olimpiai kvótás magyar sportoló egyértelmű esélyesként érkezett az olasz fővárosba, és hétfőn ennek megfelelően menetelt a döntőig. Olasz, litván és azeri riválisát is könnyedén, egyértelmű fölénnyel verte, és a papírforma a keddi fináléban is az ő sikerét ígérte.

A tavalyi vb-hez hasonlóan ukrán-magyar párharc folyt az aranyáért, ám ezúttal  nem Zsan Belenyuk volt érdekelt, hanem a kétszeres U23-as világbajnok Szemen Novikov, aki a négy között egy utolsó másodperces akcióval győzte le az orosz Alekszandr Komarovot.

A döntő eleje a várt kemény állóharcot hozta, amelyben Lőrincz talán mindenkinél jobbnak számít a súlycsoportban, és Novikovval szemben is fölényben volt. Közel másfél perc után menetrendszerűen jött az intés, amelyet a mutatott teljesítménynek megfelelően az ukrán kapott (1-0).

A parterhelyzetben Lőrincz mindenkin csinált eddig akciót az Eb-n, és úgy tűnt, a döntőben sem történik ez másként. A BHSE sportolója derékrafogás után jónak tűnő pörgetésbe kezdett, ám nem volt elég szoros a fogása és Novikov szépen visszafogott belőle, amivel egyenlített (1-1).

Az eredmény Novikovnak kedvezett, ám lehetett bízni Lőrincz elnyűhetetlen állóképességében. A bírók a második szakaszban 40 másodperc után, éppen a magyar biztató kibillentési kísérletét követően megintették Lőrinczet (1-2), aki így már ponthátrányban is volt, ám ez a helyzetén semmit sem változtatott, egy szerzett pont ugyanis már neki kedvezett volna.

Lőrincznek több mint másfél perce volt a pont megszerzésére, ám kapkodóvá vált, egyik elhamarkodott akciót indította a másik után, Novikov pedig ezeket szépen megkontrázta. Az ukrán kitolta, mögé került és pörgetett is, így végül fölényesen, 7-1-re győzött.

A 29 éves ceglédi születésű birkózó karrierje harmadik Eb-érmét szerezte meg kedden a 2012-es bronz és a 2017-es arany után.

A kötöttfogásúak 67 kilogrammos kategóriájában szereplő Váncza István és a 82 kilós Szabó László vigaszágra került a római birkózó Európa-bajnokságon.

Vánczát az orosz Nazir Abdulajev győzte le a nyolc között, aki aztán az elődöntőben is nyerni tudott. A 20 éves magyar tehetségnek a szerdai vigaszágon egy mérkőzést kell nyernie a bronzmérkőzéshez.

Szabó László a nyolcaddöntőben kapott ki a bolgár Daniel Alekszandrovtól, akit a negyed-, majd az elődöntőben sem tudtak megállítani. Az UTE Eb-bronzérmese az osztrák Michael Wagnerrel kezd a vigaszágon, és győzelem esetén a fehérorosz Sztanyiszlav Safarenka vár majd rá a bronzmeccsért.

A 72 kilóban érdekelt Fritsch Róbert és a válogatott újonca, a 97 kilóban szereplő Szőke Alex szintén reménykedhetett a szerdai folytatásban, negyeddöntős legyőzőjük viszont nem jutott fináléba, így ők mindketten kiestek.

Kapcsolódó témák: #birkózás |
likeold
a fb oldalunkat