Hirdetés
Győr+
2012.03.07. 13:20

Dívavízió és dobháború a Győri Tavaszi Fesztiválon – VIDEÓVAL (GALÉRIÁVAL)

Március 15-31. között ismét színes programokat kínál a Győri Tavaszi Fesztivál, amelynek keretében immár 13-ik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Ütős Fesztivált. (Később videót is mellékelünk a cikkhez.)

Hirdetés

A rendezvény hivatalos sajtótájékoztatóját szerdán tartották a Győri Látogatóközpontban, ahol Serfőzőné Tóth Andrea kulturális igazgató elmondta, első alkalommal ad otthont városi rendezvény sajtótájékoztatójának a közelmúltban megnyílt látogatóközpont, méghozzá hagyományteremtő szándékkal. Hozzátette, a tavaszi fesztivál előadásaira, és a későbbi városi programokra is itt válthatók meg a belépőjegyek.

Hirdetés

Csurák Erzsébet és Serfőzőné Tóth Andrea

A Négy Évszak Fesztivál tavaszi programsorozata március 15-én indul. Míg napközben még a megemlékezésé a főszerep, az esti „A költő visszatér” című rockopera már a fesztivál nyitánya is.

Március 15-én nyílik meg a nagyközönség előtt a Mobilis Interaktív Kiállítás is, amely látványos bemutatókkal, kiállítási eszközökkel, lélegzetelállító kísérletekkel mutatja be a mobilitást, és mindent, ami a mozgással kapcsolatos.

A bő kéthetes fesztiválon olyan művészek lépnek fel (a teljesség igénye nélkül), mint Szörényi Levete, Rúzsa Magdi, Berecz András, a Duna Művészegyüttes, a Budapest Bár, Molnár Piroska, Vári Éva, Szacsvay László, Benedek Miklós.

A Dívavízió tagjai, Détár Enikő, Fésűs Nelly és Ladinek Judit személyesen is részt vettek a sajtótájékoztatón, és ízelítőt adtak március 28-i estjükből.

Ladinek Judit, Détár Enikő, Fésűs Nelly

Elmondták, mindhárman számos fellépés révén kötődnek Győrhöz. Fésűs Nelly egy kedves emlékét is megosztotta a jelenlévőkkel. Amikor a Hotel Mentol győri bemutatója volt, ő ebben az időben már játszott a pesti produkcióban, sőt a darabhoz készült lemezen is énekelt, az egyik számot egyedül vokálozta fel. Meghívták a győri premierre, és színházunk nézőterén furcsa helyzetbe került: azt a darabot nézte épp, amiben Pesten ő is játszik, ráadásul épp a saját éneklését hallotta a színpadról.

Az előadások mellett érdekes kiállításokkal is találkozhatunk, köztük a Francisco de Goya- Rézkarc ciklusok című tárlattal. A győri Városi Művészeti Múzeum időszaki kiállításán Goya két legismertebb grafikai sorozatát a Los Caprichos és La Tauromaquia mutatják be. A nevezett 120 rézkarc tulajdonosa Richarg H. Mayer német gyűjtő.

A Tavaszi Fesztivál keretein belül immár 13-ik alkalommal rendezik meg a Győri Nemzetközi Ütős Fesztivált. Csurák Erzsébet, a rendezvény szervezője kifejtette, az idei program kiemelt sztárjai: Evelyn Glennie, Carmine amp; Vinny Appice, R. Szaniszlo – D. Friedman New Vibes Project, Borlai Gergő – Gary Willis Duo, Talamba Hungarian Spirit of Life. A Talamba együttes szintén ízelítőt adott a jelenlévőknek zenei repertoárjukból.

A fesztiválon megjelenik a klasszikus ütős zene, a jazz, a világzene vagy éppen a kortárs ütőhangszeres játék egy-egy darabja. A fesztivál célja az ütős muzsika népszerűsítésén túl, hogy lehetőséget kínáljon a helyi és hazai tehetségek, ütős növendékek bemutatkozására és arra, hogy egy színpadon zenélhessenek a magyar és nemzetközi élvonal sztárjaival.

Kapcsolódó videónkat ITT nézhetik meg.

Papp Zsolt

Fotó: O. Jakócs Péter

likeold
a fb oldalunkat