Hirdetés
Győr+
2012.03.21. 13:35

Diósdi maffiaper – Jogerős ítéletet hirdetnek csütörtökön

A diósdi maffiaperben csütörtökön hirdet jogerős ítéletet a Győri Ítélőtábla; az MTI által megkérdezett bírósági források három-négy órán keresztül tartó határozathirdetést valószínűsítettek.

Hirdetés

Az első fokon 41 vádlottas ügy a fellebbviteli szakban 33 szereplősre “apadt”, de még így sem lehetett a hat tárgyalási napot az ítélőtábla nagytermében tartani. (A vádlottak mellett oda csak az őrök fértek volna be, a védőknek nem jutott volna hely.) Ezért februárban a Győri Törvényszék mintegy 120 ember befogadására alkalmas nagyterme volt a helyszíne a hat tárgyalási napnak.

Hirdetés

A három évvel ezelőtt kezdődő, százhatvan napon át tartó tárgyaláson kétszáznál is több tanút és harminc szakértőt hallgattak meg, ötezer oldalnyi jegyzőkönyv készült, miközben 1996-ig nyúlnak vissza a bűncselekmények. 1998-ban távirányítóval felrobbantott Porsche, 2005-ben diósdi kettős gyilkosság, pénzszállító rablás vállról indítható rakétával, több tonna pénzpapír ellopása, lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés, és a Mol százhalombattai Dunai Finomítójánál úgynevezett „pufferkapus”, „főkapus” és vezetékes olajlopás – ezeket mind a Koszi-klán bűnszervezet számlájára írta a bíróság.

A Pest Megyei Bíróság 2010-ben első fokon összességében több mint 211 évnyi – részben felfüggesztett –fegyház, illetve börtönbüntetést szabott ki.

Az első fokú ítélettel szemben az ügyész több esetben súlyosításért, emellett részben hatályon kívül helyezés és új eljárás lefolytatása érdekében, míg a vádlottak és védőik többnyire felmentés és enyhítés végett jelentettek be fellebbezést.

Az ügy egyik fő vádlottja, a kettős gyilkosság elkövetésével vádolt férfi 2008 szeptemberében szabadult három év előzetes letartóztatás után, s házi őrizetbe került.

A Győri Ítélőtábla a Győri Törvényszék épületében különösen nagy értékre, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett lopás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt másodfokon tárgyalja február óta az ügyet.

Az első tárgyalási napról bővebben ITT olvashatnak, a hozzá kapcsolódó videót pedig ITT nézhetik meg.

Kovács Veronika/MTI

likeold
a fb oldalunkat