Győr+
2011.11.18. 16:23

Diákok és tanárok is sikítanak az elektromos rolleren és biciklin

Fizika roadshow-n ismerhetik meg a diákok a fenntartható közlekedés összefüggéseit. A programsorozat 25 győri általános és középiskolába látogat el a tanév őszi félévében.

– A fenntartható, környezettudatos közlekedésre nevelés az alapvető célunk, de ezt olyan módszerekkel tesszük, amelyek különlegesek, figyelemfelkeltőek, a gondolkodás mellett kíváncsiságra és tevékenységre is ösztönöznek. Az egyediség, látványosság, interaktivitás, az élményszerű bemutatás segít elmélyíteni a megszerzett tudást. A mindennapok fizikája roppant izgalmas kérdéseket vet fel, és még izgalmas válaszokat ad. Ezekből szeretnénk átnyújtani egy csokorra valót – mutatott rá Mészáros Péter, a programsorozat szervezője, majd hozzátette: a jelenlegi ingatag világgazdasági helyzetben és az érzékeny, pusztuló természeti környezetben csak a tudatos, együttműködő, előrelátó emberi magatartás lehet a megmenekülés kulcsa. Ezt a hozzáállást a kisgyerekeknek is át kell adni. A közlekedés kapcsolatot teremt a gazdasági és természeti környezet között. Ha nem a megfelelő technikai megoldásokat választjuk, a közlekedés óriási előnyei mellett megjelennek a jövőromboló veszélyei is.

A roadshow a „Közlekedj tudatosan! – Fenntartható közlekedést ösztönző szemléletformáló kampány Győrben” című projekt egyik elemeként valósul meg.

A kísérletek egy része a háztartásban is megtalálható eszközökből összeállítható, egy része pedig mindenképpen különleges demonstrációs eszköz, amelyek beszerzésére az iskoláknak nincs lehetősége.

A fenntartható közlekedéshez kapcsolódó alapvető fizikai összefüggéseket bemutató eszközöket, kísérleteket valamennyi résztvevő kipróbálhatja, ezzel is segítve a megértést.

– A diákok rendkívül lelkesek, bevonhatók a mutatványokba, de a tomboló sikert mindig a tüzes-vizes-robbantós kísérletek aratják, néha egyet-egyet ismételni kell. A tanárok is élvezik, ők különösen annak örülnek, hogy egyrészt ötleteket kaphatnak, másrészt ezzel a rendhagyó órával színesíthetik a tananyagot. Aki az elektromos rollert és az elektromos biciklit kipróbálja, szinte felkiált az élménytől. Akire nem kerülhetett sor, akkor tapsol a legjobban, ha a tanárait látja sikítani az eszközökön – mesélte Mészáros Péter.

Zoljánszky Alexandra