Hirdetés
Győr+
2016.06.05. 14:06

Diákmunka: elkezdődött a szezon

A munkaerőpiac egyik szeletében nem hogy nem beszélhetünk munkaerőhiányról – mint egyébként ez térségünkben gyakran szóba került az elmúlt időszakban –, hanem 15-20-szoros a túljelentkezés. Az iskolából már csak kicsit több mint egy hét van hátra, tehát nem érdemes halogatni: aki dolgozni szeretne, kezdjen el keresni!

Hirdetés

Napról napra egyre többen adják egymásnak a kilincset a Pannon-Work Iskolaszövetkezet győri irodájában, érezhető, hogy elkezdődött a vakáció előtti visszaszámlálás. Már munkát foglalni is lehet, több nagyobb megbízás érkezett a napokban a szövetkezethez, akár heteken át tartó, folyamatos pénzkeresésre is lehetőségük adódik a szerencsésebb diákoknak. Barti Diána, a Pannon-Work kirendeltségvezető-helyettese elmondta, mintegy száz partnerrel dolgoznak együtt év közben, nyáron pedig akár százötven olyan cég is kapcsolatba kerülhet a szövetkezettel, akik diákokat alkalmaznának – akár így helyettesítve a szabadságolt kollégákat.

Betanított és áruházi munkák, takarítás, hoszteszkedés – főként ilyen jellegű ajánlatokkal találkozhatnak a fiatalok, de egyelőre „álommunkában” sincs hiány: a Balatonra, illetve országszerte tófürdőkre, városi strandokra, aquaparkokba keresnek diákokat. A Pannon-Work hirdetése szerint nem csak a környezet, de a fizetés is kecsegtető: bruttó 9560 forint naponta a 8 órára vonatkozó bér, igaz, olyan feltétellel, hogy lehetséges, hogy napi maximum 4 óra önkéntes munkát is el kell vállalni. A diákmunka esetében is az alap a minimálbér, vagyis óránként bruttó 639 forint. Az összeg növekedhet például az éjszakás pótlékkal, és a fizikai, illetve a szaktudást igénylő munkák esetében számíthatnak még magasabb díjazásra a fiatalok. A szabály szerint tanszünetben 15 éven felüliek dolgozhatnak, a 16. évüket betöltők pedig akár iskola mellett is vállalhatnak munkát, viszont amíg kiskorúak, éjjel nem. Tavaly óta már passzív státuszban lévő hallgatók is vállalhatnak munkát 25 éves korig, és idei változás, hogy már a szakmai gyakorlatot is lehet iskolaszövetkezeten keresztül tölteni úgy, hogy a szövetkezet szerződést köt a céggel, az iskolával és a diákkal is. Ez a kötelező gyakorlatra vonatkozik, azonban egyre több cég és fiatal ismeri fel, hogy a diákmunka nem csupán pénzkereseti lehetőség. Barti Diána gyakran tapasztalja, hogy egy diák bedolgozza magát az adott munkahelyre, illetve már az állásokra való pályázatoknál is figyelembe veszik a vállalatok az efféle múltat, gyakran utána is kérdeznek az iskolaszövetkezetnél, megbízhatónak találták-e az adott jelentkezőt. A megbízhatóságon túl a rugalmasság, ami előnyt jelenthet a diákmunkákra való 15-20-szoros a túljelentkezés esetén, a kirendeltségvezető-helyettes azt tanácsolja a munkakeresőknek, hogy ne állítsanak fel merev korlátokat, vállaljanak el többféle feladatot különböző beosztásokban. S ahogy már mi is írtunk róla, a diákmunkát statisztika is igazolja, az a hallgató, aki az egyetemi évei alatt munkát vállalt, kétszer olyan hatékonysággal tud elhelyezkedni a munkaerőpiacon, mint aki abszolút nem dolgozott.

Hirdetés

Aki esetleg rögtön nem talált nyári munkát, az se csüggedjen, augusztusban rendszerint megfordul a helyzet, s már a szövetkezeteknek kell vadászniuk a diákokra, akik többsége nyaralásra gyűjt, persze sokan vannak, akik a tanulmányaik finanszírozására, illetve családjuk támogatása miatt dolgoznak. A motiváció széles, ami biztos, hogy ha nem is szövetkezeten keresztül, de mindenképp legális módon, vagyis munkaszerződéssel érdemes csak dolgozni, így garantálható, hogy fizetés is jár érte.

Zoljánszky Alexandra

Fotó: Marcali Gábor

likeold
a fb oldalunkat