Győr+
2011.10.25. 20:14

Demokratikus Koalíció – Elnök nélkül maradt az MSZP győr-moson-soproni, somogyi és Zala megyei szervezete

A győri, a somogyi és a zalai MSZP-szervezet is elnök nélkül maradt, miután a megyék eddigi szocialista vezetői csatlakoztak a szocialista pártból kivált Demokratikus Koalícióhoz. A győri megyei szervezet már jövő szerdán elindítja az elnökválasztást, Somogy megyében pedig 30 napon belül írják ki.

A szocialista párt Győr-Moson-Sopron megyei szervezete jövő szerdán indíthatja el a területi elnökválasztás folyamatát, miután eddigi vezetőjük, Molnár Csaba kilépett a pártból, és a Demokratikus Koalícióban folytatja a politizálást. Kovács Tamás megyei alelnök közlése szerint hétfőn, késő este küldte ki a meghívókat, amelyekben a kialakult helyzet áttekintését és a jelölőbizottság munkájának elindítását jelölte meg napirendi javaslatként.

Molnár Csaba tavaly októberben mandátumot nyert a Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzat közgyűlésébe is. Aller Imre, a megyei közgyűlés MSZP-frakciójának vezetője közölte az MTI-vel: a frakciószabályzat alapján nem rendezhető a hétvégén történtek nyomán kialakult helyzet, de párton kívüli vagy más párt tagja dolgozhat közöttük.

Molnár Csaba munkája ellen soha nem merült fel kifogás, ezért személyes véleménye szerint nincs akadálya a további közös tevékenykedésnek, a helyzet kezeléséhez pedig szükségesnek tartaná, hogy ismerje, miként vélekedik kilépéséről vagy maradásáról maga az érintett. Aller Imre jelezte: a jövő szerdai elnökségi ülésig érdemben nem kíván nyilatkozni az ügyben.

Neupor Zsolt győri és Kalmán István soproni MSZP-elnök az MTI érdeklődésére azt közölte: náluk a tagság és a városházi frakció is egységes, nem tudnak arról, hogy bármelyik képviselő átlépett volna a Demokratikus Koalícióba vagy ezt tervezné.

Elnök nélkül maradt a somogyi MSZP is, miután Kolber István megyei elnök szombaton – követve Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök-pártelnököt – csatlakozott a Demokratikus Koalícióhoz.

Kolber István az MTI-nek kedden azt mondta: előzetesen mindenkit, azaz múlt csütörtökön a kaposvári taggyűlést, pénteken a megyei elnökséget is tájékoztatta a kialakult helyzetről és a várható döntéséről. “Egyértelmű volt ugyanis, ha belépek egy új pártba, a régiben megszűnik minden tisztségem” – tette hozzá.

A döntését azzal indokolta, hogy az új párt a szociáldemokrácia alapelveit vallók, de a liberálisok és a mérsékelt konzervatívok felé is nyitott. A Demokratikus Koalíció jobban tudja majd képviselni a baloldalt, mint az MSZP. “Ez egy nagyobb kihívás, egyben kockázat is persze, de nagyobb lehetőség is számunkra” – közölte Kolber István, akinek – elmondása szerint -, mint a szocialista párt alapító tagjának és a szombati kiválásig a párt országgyűlési képviselőjének nehéz döntést kellett meghoznia.

“Nekünk az az érdekünk, hogy a demokratikus erők, így köztük a civil mozgalmak – világnézettől függetlenül – összefogjanak – hangoztatta a politikus, aki úgy vélte: “ma Magyarországon nem a bal- és a jobboldal között húzódik ugyanis a fő törésvonal, hanem az orbáni politika elfogadói, illetve elutasítói között, Orbán Viktor miniszterelnök ugyanis nem kapott felhatalmazást arra, hogy elbontsa a demokráciát”.

Új utat kell találni, amely hosszú távon stabilizálja az országot, és a mérsékelt bal-, valamint a jobboldal konszenzusán alapuló ország versenyképességét – tette hozzá, hangsúlyozva: “az MSZP-vel együttműködve kívánunk dolgozni, elkötelezett baloldaliként”.

Kolber István tájékoztatása szerint a Demokratikus Koalíció budapesti alakuló gyűlésen Somogyból mintegy tizenöten-húszan vettek részt. Néhány hónap múlva az is kiderül, hogy a megyében kik lesznek azok, akik otthagyják az MSZP-t, és csatlakoznak hozzájuk – jegyezte meg.

Lamperth Mónika, a szocialisták kaposvári elnöke, aki a legutóbbi – egy évvel ezelőtti – megyei elnökválasztáson Kolber István kihívója volt, az MTI érdeklődésére kedden azt mondta: nem kíván indulni a működési szabályzat szerint harminc napon belül kiírandó elnökválasztáson.

A megyei elnök távozásával immár egyedüli somogyi szocialista országgyűlési képviselő a döntését azzal indokolta: kaposvári elnökként és a város közgyűlésének tagjaként a helyi ügyekre szeretne koncentrálni. “A párt vezető politikusaként azon leszek, hogy megfelelő elnöke legyen a megyei szervezetnek” – tette hozzá.

Lamperth Mónika közölte: a tisztújítást a két megyei alelnök, Gelencsér János és Horváth István készítik elő. Első lépésként a jövő hétre összehívták a megyei elnökséget, hogy döntsenek az új elnök megválasztásának időpontjáról.

Szerdán valószínűleg felszólítja az MSZP Zala megyei párttanácsa a volt megyei elnököt, Baracskai Józsefet országgyűlési képviselői mandátumának visszaadására, miután átlépett a Demokratikus Koalícióba (DK) – közölte a szocialista párt megyei alelnöke kedden az MTI érdeklődésére.

Major Gábor – aki a zalaegerszegi városi szervezet elnöke is egyben – azt mondta: szerdán a párttanács “nagy valószínűséggel fel fogja szólítani” Baracskai Józsefet a mandátuma visszaadására. Az MSZP-ben megszűnt az eddigi megyei elnök tagsága és ezzel a tisztsége is, mert az alapszabályuk szerint két pártnak nem lehet tagja senki.

Hozzátette: döntenek arról is, hogy a tavaszi tisztújításig hátralévő időszakban válasszanak-e új megyei elnököt, vagy ügyvivői rendszerrel a két eddigi alelnök lássa el ezt a feladatot.

Baracskai József az MTI érdeklődésére kijelentette: nem adja vissza a mandátumát, nem egyéni döntésről van szó. Hozzátette, hogy az MSZP-frakcióból nem kilépett, hanem kivált egy csoport.

Gyurcsány Ferenc volt kormányfő szombaton jelentette be, hogy az MSZP-ből távozó és az újonnan létrejövő Demokratikus Koalícióhoz csatlakozó tíz parlamenti képviselő frakciót alakított.

(MTI)