Hirdetés

Demencia: fontos a szemléletformálás

Győr+
2019.03.20. 18:00

Az időskori demencia ma már népbetegség, minden 3. másodpercben új beteget diagnosztizálnak a világban. A diagnózis sokként zúdul a betegre és családjára, mindehhez az érintettek nem rendelkeznek releváns tudással, és ehhez kapcsolódóan arról sincs ismeretük, hogy hol kaphatnak megfelelő segítséget.

Hirdetés

A Katolikus Szeretetszolgálat konzorciumi partnereivel, többek között a győri Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézménnyel közösen vesz részt egy kétéves, európai uniós támogatással megvalósuló projektben, amelynek nyitókonferenciáját városunkban tartották. A projekt célja, hogy tudatosan felépített kommunikációs tevékenységgel növelje a lakosság ismereteit a demenciával kapcsolatban és megvalósítson olyan szakmafejlesztési adaptációt, amelyek lehetővé teszik a demenciával élő idősekről való magas színvonalú gondoskodást. A szakmai fejlesztések a 2015-ben megvalósított INDA programon alapulnak, a tudásbővítést és a helyi közösségeken keresztül végzett magas szintű társadalmi érzékenyítést szeretnék elérni.

Hirdetés

Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester nyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy az idősek számának és arányának növekedése markáns meghatározója a hazai demográfiai folyamatoknak. Ezzel egyidejűleg az idősek körében egyre nagyobb számban fordul elő a demencia. Erre vonatkozóan hazánkban pontos adatok nem állnak rendelkezésre, de a becslések szerint egyre intenzívebben emelkedő tendenciáról van szó. A diagnózis sokként zúdul a betegre és családjára, nem rendelkeznek releváns tudással, és ehhez kapcsolódóan arról sincs ismeretük, hogy hol kaphatnak megfelelő segítséget. “A családok és az idősödő generáció nem készül tudatosan arra, hogy a betegséggel érintetté válhatnak és ennek hatására élethelyzetük jelentősen megváltozik. A szakembereknek ismereteik korszerűsítésére és cselekvési lehetőségükben új módszerek alkalmazásának elsajátítására van szükségük ahhoz, hogy komplex módon tudják támogatni a betegségben szenvedő személyt és családját, vagy közvetlen környezetét egyaránt” – fogalmazott az alpolgármester.

A most induló projekt 2021. február végéig tart és közel 300 millió forint áll rendelkezésre, hogy az egyes településeknek megfelelően differenciáltan feltárja a gondozó családok helyzetét, és olyan módszereket dolgozzon ki, amelyek a későbbiekben segítséget jelenthetnek a gondozásban.

Dr. Veres András győri megyés püspök köszöntőjében kiemelte, a legfontosabb feladat az, hogy elfogadóak legyünk a betegekkel és családjukkal, és úgy véli, ha embertársaink hallanak erről az egyre növekvő problémáról, elindulhat a társadalmi tudatformálás.

Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök II. János Pál pápa szavait idézte útmutatásul, miszerint az embert ott kell megkeresni, ahol van, és ott kell az embert szolgálni, ahol él. Ez nemcsak az egyház, hanem minden jóravaló ember küldetése, összefogás szükséges, hogy a demenseket és az őket ápoló családokat megtaláljuk és álljunk melléjük, hogy a mindennapokat könnyebbé tegyük számukra.

Dr. Egervári Ágnes, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója beszélt az előzményekről és reményekről. A demencia ma már népbetegség, a világban minden 3. másodpercben új beteget diagnosztizálnak és közel 50 millió embert érint világszerte a betegség. A vezető halálokok között az 5. leggyakoribb. A gondozás a családtagoktól és a szakemberektől is egyfajta szolgálatot kíván, és a legjobb irány az lenne, ha a demenciát is fogyatékosságként kezelnék. A most induló projekt célja nemcsak a családtagoknak nyújtott információ és támogatás biztosítása, hanem egy interprofesszionális demenciaprogram elkészítése. Képzésre, kutatásra és információs kampányra van szükség, hogy a társadalmat érzékenyítsék, a demensekkel kapcsolatos tabukat és kirekesztést megszüntessék, széles körű politikai támogatottságot szerezzenek a projekt lezárásával. Mert minden egyes demens ember mögött egy értékes, megélt élet áll, amelynek végéhez biztosítani kell az emberi méltóságot, az emberi jogokat, nem utolsósorban megkönnyíteni a gondozó családtagok életét, és biztosítani a velük foglalkozó szakemberek társadalmi elismerését.

Szerző: Szabó Csilla

Fotó: MekliZ Fotóstúdió

likeold
a fb oldalunkat