Győr+
2011.08.26. 10:56

„Dalainkban a tiszta életöröm szólal meg”

Igazi fiesztára készülhetünk szombaton este Győr belvárosában, a nyárzáró koncert sztárfellépője ugyanis a Gipsy Kings alapítója, Chico Bouchikhi lesz, aki exkluzív interjút adott lapunknak. A hamisítatlan latinos dallamok a városháza és a megyeháza között felállított, Szent István úti színpadon csendülnek majd fel a Chicoamp;The Gypsies előadásában.

Szülei Afrikából származnak, hogyan került mégis kapcsolatba a cigány, flamenco dallamokkal, mikor fogta meg ez a muzsika?

Arles-ban nőttem fel, Franciaországban, ahol jelentős cigány közösség él. Ehhez a közösséghez tartozott Jose Reyes flamencoénekes családja is. A kezdetektől elbűvölt engem ez a muzsika, és Jose úgy kezelt, mintha a saját fia lennék, vitt magával a fellépéseire is. Így ismertem meg a lányát, Marthét, akivel egymásba szerettünk és összeházasodtunk. Csak később, Jose – aki engem választott ki utódjának – halála után lettem a csoport vezetője, és 1986-ban döntöttem úgy, hogy mostantól nem „Los Reyes”-nek, azaz a „Királyoknak” hívnak minket, hanem úgy, hogy „Gipsy Kings”.

Hogyan találta meg saját stílusát ebben a műfajban?

A mi zenénk több stílus keveréke: a valódi, tradicionális cigánymuzsika összevegyítve a latin zene és a pop elemei vel. Jómagam is nagy rajongója voltam, és vagyok a popzenének, sőt, olyan sztárokkal volt szerencsém találkozni személyesen, mint Mick Jagger, Tina Turner vagy Celine Dion.

Honnan jött a Chico művésznév?

Chico nemcsak a művésznevem, hanem a becenevem is. Minden régi barátom így hívott, így ez maradt meg a mai napig.

Amikor barátaival megalapította a Gipsy Kings zenekart, érezték, hogy ekkora igény van a zenejükre?

Akkoriban ez a zene felelt meg az életérzésünknek, ezért játszottuk ezt, és az 1980-as évek első felében érkezett el az idő, amikor a társadalom megérett a muzsikánkra. Azóta oszthatjuk meg az életörömöt a világgal a zenénken át.

Vilaghírűvé váltak. Könnyű volt feldolgozni a sikert?

Tudja, híresnek lenni egy dolog, azzal bánni egy másik. A Jóisten volt az, aki minket ehhez a sikerhez hozzásegített, és én soha nem fogom elfelejteni, honnan jöttem.

De akkor, több mint 20 millió eladott album után, miért szakított 1992-ben a Gipsy Kings együttessel?

Alapvető véleménykülönbségek voltak az akkori menedzsment és köztem. Úgy éreztem, hogy nem törődtek a zenészek érdekeivel, és ezt nem tudtam elfogadni, sőt, kreatívnak maradni sem.

A váltás sikerült, új zenekara van. Mi hajtja? Miben hisz?

Körülbelül húsz éve vagyunk úton az egész világon a zenekarommal, mint Chicoamp;the Gypsies, az összes földrész nagyon sok országában megfordultunk. Az új formációval értem el mindezt, a fia tal zenésztársakkal, akikkel új művészi utakon tudunk járni. Az élőkoncerteknél, mint amilyen a győri is lesz, csak a program egy részében játszunk új dalokat, a többiben maradunk a jól ismert nagy slágereinknél. Hogy a második kérdésére is válaszoljak, természetesen hiszek a sorsban és Istenben, aki vezet és óv minket.

A mai, gépzenén felnövő fiatalokkal könnyű megszerettetni ezeket a latinos dallamokat? Mit gondol, mi a töretlen népszerűségük titka?

Erre egyszerű a válasz, a gépzenét hallgató fiatalokat is meg tudjuk hódítani, mivel dalainkban a tiszta életöröm szólal meg – ahogy már mondtam is –, és erre nekik is szükségük van.

1995-től az UNESCO különleges békenagykövete. Zenéjével hogyan tudja közvetíteni a béket?

A zene összeköti az embereket. Néha fellépünk bizonyos helyeken, ahol olyan emberek ülnek a közönségben, akik nem akarnak egymással beszélni, akár múlt- vagy jelenbeli háborús viták miatt. Ezért léptünk fel például négy héttel ezelőtt Jeruzsálemben, ahol – mondjuk így – békekoncertet adtunk. Megható volt látni, ahogy az ott lévő emberek – köszönhetően a zenénknek – valahogy elkezdtek közeledni egymáshoz, ami talán egy új esély a megegyezésre. Az nem lehet, hogy a gyűlölet uralkodjon, amíg ez a zene a levegőben van. Azt szeretném, ha ez a zene segítene az embereknek megszelídíteni a dühüket és megoldani a gondjaikat.

Korábban is járt már Magyarországon, mit gondol a magyar közönségről?

Nagyon szívesen emlékszem vissza az egyik budapesti koncertünkre. Azt hiszem, hogy a magyar közönség rendkívül érzékenyen reagál bármiféle zenére, érti és befogadja azt, és különösen közel áll a szívéhez a mi muzsikánk. Nagy öröm számunkra, hogy szombaton Győrben léphetünk fel, remélem, minél többen lesznek majd a koncerten. Viva la fiesta!

Wurmbrandt András