Hirdetés

Cukormentes szilvalekvár

Szarka Zsófi
2019.08.30. 07:42

A nyár kezdete és vége a háziasszonyok számára egyértelmű: epertől körtéig tart! Azaz, az első az eperlekvár, az utolsó a körtekompót, amit befőzhetünk, és már jöhet is a tél a spájzra. A nyár kezdete és vége a háziasszonyok számára egyértelmű: epertől körtéig tart!

Hirdetés

Aki először fog hozzá, vagy aki évek óta főz, mi több rutinosak, egyaránt fejlesztik a befőző tudományukat. A nagymamám az egyik legnagyobb művelője volt a szakmának, de minden évben van 1-2 üvegcse, amelyik „sziszeg”. Ezért jó átismételni vagy éppen újdonságot felfedezni a 120 éves szabályokból.

Úgy hírlett sokáig, hogy a befőzés a cukorral való gyümölcstartósítás egyik módja. A parasztháztartásokban viszont a cukor e célra az I. világháborúig alig volt használatos. Náluk a sokféle édes lekvár és a cukoroldatban, vízgőzzel vagy forró vízzel hevítve tartósított befőtt egészen új keletű készítmény. Régebbiek a cukor nélküli befőzési változatok. Közülük általánosabb, nagyobb múltú a lekvárfőzés. A technika minden gyümölcsnél, zöldségnél lehet egészen más: darabos, turmixolt, dzsem állagú, híg vagy pépes, nem ezen múlik a sikeressége, hanem a tisztaságon.

Hirdetés

Fotó: sokszinuvidek.hu


1. A legfontosabb mindenek előtt: ép, egészséges és érett gyümölcsből dolgozzunk! Nehéz eltalálni pont azt az állapotot, amikor édes a gyümölcs, de még nem löttyedt és erjed, de a frissen szedés egészen jó garancia minderre.

2. A másik elengedhetetlen feltétel a tisztaság, a sterilizáció, ami védi akár éveken keresztül az eltett finomságokat. Nincs mi elinduljon, erjedjen, szaporodjon az üvegben. Mosogatógépben, forralt vízbe dobva készítsük el előre az üvegeket!

3. Mindennek mindenhol passzolnia kell! A tetőnek az üvegre, az üvegnek a tetőhöz. Tönkrement már egy egész sorozat kompótom e miatt, hogy csak úgy tűnt, hogy illeszkedik és mégsem. Előre próbáljuk ki, hogy szorul, csavarodik a tető az üvegre.

4. Mindent kifőzünk! A lekvárhoz valójában 3x főzünk: először az üvegeket forrázzuk vagy főzzük ki, majd gyümölcsöt forraljuk fel, de csupán 2-3 percre, végül a lezárt üvegeket dunsztoljuk ki 10 percre a sütőben, hogy lezárjuk. Amennyiben minden tiszta volt, minden 100 fok felett történt és a gyümölcsünk egészséges volt, teljes a siker!

Cukor nélkül! Ma már egyáltalán nem feltétele az eltevésnek a cukor. Nem az tartósít valójában, hanem a fent említett 4 pont betartása, azaz a precizitás. Cukor nélkül is eláll egy évig a lekvár, kompót és ivólé, ha mindent betartunk.

Éppen ezért a befőzéshez nem kötelességből szabad hozzáállnunk, hanem inkább kikapcsolódásként, gondolkodó időnek, mert kapkodással nem sikerül!

Fotó: gasztroblogok.hu


Kezdőknek: mindenképpen a szilvalekvárt ajánlanám indulásnak, amivel biztosan sikerélményük lesz, hiszen cukormentesen és cukorral is gyönyörű lekvár készíthető belőle gyakorlat nélkül is.

Szilvalekvár csak szilvából

Alaposan megmosom és sterilizálom a 200-300 ml-es üvegeket, az eszközöket, fazekat, amivel dolgozni fogok.

1. Egészséges gyümölcsöt vásárolok, amit kétszer átmosok folyóvíz alatt, majd áztatom, újra átmosom. Kimagozom, kivágom a nem tetsző részeit és felnégyelem.

2. Egy nagy fazékban 25 percig főzöm, majd a felét leturmixolom vagy akár darabosan is hagyom, és már mehet is az üvegekbe. Fontos, hogy teljesen tele, amíg fér, szinte „púposra” töltöm. Ekkor lezárom a tiszta tetőkkel és fejjel lefelé, betakarva reggelig dunsztolom.

3. A másik befejezési lehetőség, amiből sűrű dzsem születik, az, amikor nem turmixolom le és teszem azonnal üvegekbe, hanem 7 órán át, lassú tűzön főzöm egy szombati napon. Amikor ragacsos, kemény lekvárt kaptam, üvegekbe töltöm és azonnal mehet a polcra.

Ez utóbbi olyan módszer, ami elállt régen és most is az agyagköcsögökben, akár fedés nélkül is.

#SzarkaZsófi

Kövesd Zsófit a Facebookon is!

Kapcsolódó témák: #Szarka Zsófi Konyhája |
likeold
a fb oldalunkat