Győr+
2011.09.27. 10:57

Csőcsere a Dunakapu téren – Elszíneződhet a víz

Elszíneződhet az ivóvíz és csökkenhet a víznyomás október közepéig, Győr belvárosában. Az átmeneti kellemetlenségeket az okozhatja, hogy a Dunakapu téri főnyomócsövek rekonstrukciója miatt megváltozik a vezetékekben az áramlás iránya.

A belvárosi útrekonstrukciós munkák elérték a Dunakapu teret, így itt is sor kerülhet a közművezetékek cseréjére. A tér Mosoni-Duna felőli oldalán húzódik a belvárosi főnyomócső, amelynek meghatározó szerepe van a város vízellátásában. Ezen a fővezetéken érkezik a révfalui kutak vize a belvárosba, hogy az utcák elosztó vezetékein át eljuthasson a fogyasztókhoz. A nyomócső vége közvetlenül az Erzsébet-ligeti víztoronyba torkollik.

A Dunakapu téri munka során a Pannon-Víz kicseréli a vezeték csomópontjait és magát az öntöttvas fővezetéket. A víz és a szennyvíz elvezetése a munkálatok alatt zavartalan marad, de a belvárosi fogyasztók más irányból, a Jedlik hídon és a Püspök erdő alatt húzódó vezetékeken át jutnak vízhez. A megváltozott áramlási irány időnként nyomáscsökkenéshez, vagy az ivóvíz átmeneti elszíneződéséhez vezethet.

A barnás színű elszíneződést az ivóvízben lévő vas vegyületek okozzák, melyek az egészségre nem károsak, viszont a víz háztartási célokra való felhasználását megnehezítik. A Pannon-Víz az érintett fogyasztók türelmét és megértését kéri. A társaság munkatársai folyamatosan öblítik a vízvezetékeket, hogy a megszokott jó vízminőség mindenhol megmaradjon.

Tóth László