Hirdetés
Győr+
2012.02.22. 14:21

Cseh Sándor: színes egyetemi élet a színvonalas képzés mellett

A társadalom harmóniájához szükséges tudást ad a Nyugat-magyarországi Egyetem győri Apáczai-kara - mondta portálunknak Cseh Sándor dékán, akit abból az alkalomból kérdeztünk, hogy péntekig el kell dönteniük a diákoknak, melyik intézménybe adják be a felvételi lapjukat.

Hirdetés

Dékán úr, hogyan lehetne röviden összefoglalni azt a képzési kínálatot, amelyet az Apáczai- kar nyújt a hallgatóinak?

Hirdetés

Talán úgy, hogy a harmonikus társadalom létéhez, működéséhez nélkülözhetetlen tudást kínálunk. Ezt a törekvést pedig a munkaerő-piac is honorálja.

A kar mindig is a magyar pedagógusképzés egyik fellegvárának számított. Most sokféle szak közül választhatnak a diákok, de megmaradt-e a pedagógusnevelés, oktatás fontossága, értéke?

Feltétlenül. A pedagógusképzés az állam által is támogatott. Jó szívvel tudom ajánlani a jelentkezőknek a tanító-, a gyógypedagógus- és a logopédus szakokat. Keresettek a szociális területen végzett hallgatóink is, akik szintén komoly pedagógiai, pszichológiai tudással rendelkeznek.

Egyre fontosabb szerepet tölt be a kar életében a gazdasági képzés, ezen belül az idegenforgalom és a turizmus. Ezek a szakok azonban csak az önfinanszírozás keretében választhatók.

Igen, de az országban mindenütt, valamennyi intézményben, tehát senkihez képest sem vagyunk hátrányos helyzetben. Sőt:az infrastrukturális feltételeink – gondolok a Famulus hotelre, a tankonyhára ¬egyedülállóak. Ráadásul éppen az önfinanszírozás miatt külföldön is elhelyezkedhetnek ezek a szakemberek. Természetesen én azt szeretném, ha a hazai idegenforgalmi és vendéglátó kultúrát gyarapítanák elsősorban, de semmi akadálya annak, hogy pályakezdőként is munkát vállaljanak a határainkon túl.

A bölcsészettudományi karon az andragógia szak közvetlen kapcsolatot teremt a munkaerő-piaccal. Mekkora igény mutatkozik az itt végzett szakemberek iránt?

Négy szakirány közül választhatnak a hallgatók, s két mesterképzése is van a karnak, tehát a további tanulás feltételei is adottak. Ez a szak rendkívül piacképes diplomát ad a fiataloknak. Ugyancsak keresettek lesznek az egyre népszerűbb sporttudományi képzést elvégző szakembereink is.

Milyen érveket tud még felsorolni az intézmény mellett annak érdekében, hogy önöket válasszák a fiatalok?

A színes egyetemi léthez szükséges valamennyi feltétellel rendelkezünk Közülük is kiemelem az igényes önképzőkörök sokféleségét.

gyorplusz.hu

likeold
a fb oldalunkat