Győr+
2011.09.14. 14:30

Cseh mintára összehangolják a közösségi közlekedést

Gyorsabb, pontosabb, megbízhatóbb és olcsóbb lesz a közösségi közlekedés, ha a szereplők összehangolják a szolgáltatásaikat, munkájukat - mondta Pócza Mihály, a Kisalföld Volán Zrt. vezérigazgatója azon a fórumon, ahol a társaság a Vasi Volánnal, a MÁV-val és a GYSEV-vel tárgyalt az együttműködés lehetőségéről.

Csehországban 2002-ben kezdtek a közösségi közlekedés szereplői azért dolgozni, hogy többen válasszák a buszos és vonatos közlekedést az autó helyett. A munka 2010-re hozott látható eredményt.

A cseh példa felső-dunáltúli megvalósíthatóságáról kerekasztal megbeszélést folytatott szerdán a GYSEV, a Kisalföld Volán, a Vasi Volán és a MÁV-START vezetősége.

A fórum résztvevői a csehországihoz hasonló eredményeket szeretnének elérni. Ennek érdekében megvitatták a lehetőségeiket. A találkozón a felek kinyilvánították, hogy készek az együttműködésre, és az önkormányzatok – Győr, Sopron, Szombathely – bevonása viheti előre az ügyet. A résztvevők megállapodtak abban, hogy a továbbiakban a tömegközlekedésre vonatkozó ajánlásokat fogalmaznak meg a kormányzat számára.

Pócza Mihály, a Kisalföld Volán Zrt. vezérigazgatója azt mondta, ésszerűen össze kell hangolni a szolgáltatásokat. Ha ez sikerül gyorsabb, pontosabb, megbízhatóbb, és – ami még fontosabb – olcsóbb lesz a közösségi közlekedést választani. A társaság vezetője szerint közel egy évtized kell a megvalósításhoz.

A téma tárgyalása a közép-európai régióban október 11-én Bécsben folyatatódik, hisz a végső szándék az, hogy a nemzeti, regionális tömegközlekedési rendszerek az országok határainál egymással is összekapcsolódjanak.