Győr+
2011.07.20. 15:29

Csapvízi körkép

A nyári vakációt belföldi utazgatással töltő győriek az ország borai és étkei mellett a különböző városok, tájegységek csapvízét is megkóstolhatják. Körképünkből megtudható, hogy a turistaszezon legkedveltebb hazai helyszínein mi folyik a csapból, ha kinyitjuk.

Győr és a városkörnyék lakói szerencsések, hiszen a szigetközi kavicsos talajba fúrt parti szűrésű kutak kiváló minőségű vizet adnak. A természet alkotta rendszerben a víz a folyópart melletti kavicsrétegen szűrődik át. Csak a vas és a mangán mennyiségét kell csökkenteni, ehhez vegyszermentes technológiákat, levegőztetést és szűrést használnak a szakemberek.

Budapestet szintén parti szűrésű kutak látják el vízzel, ezek a Szentendrei és a Csepel sziget környékén, a Duna partján sorakoznak. A kiszivattyúzott vizet itt fertőtleníteni, klórozni kell, újabban UV fénnyel működő fertőtlenítést is használnak. Évtizedekig közvetlen a Duna medréből kiszivattyúzott, majd tisztított víz került a fővárosiak poharába.

A Balatonon és környékén nyolcvan százalékban felszín alatti vizet használnak, amit parti szűrésű kutakból, mélyfúrású kutakból illetve a karsztvíz rétegekből nyernek. A maradék húsz százalék felszíni víz, vagyis a folyók és a tavak vize. Utóbbiak tisztítása összetettebb eljárást igényel, ezért drágább. Szintén növeli a költségeket, hogy a nyári szezonban a helyi lakosság többszörösét, összesen három millió embert kell ellátni. Ezért van, hogy például Siófokon a Balatonból kiszivattyúzott, majd többszörös eljárással tisztított víz folyik a csapokból.

A Dunakanyar településeinek lakói túlnyomó részben a Duna mellett lévő parti szűrésű kutak vizét használják, de vannak mélyfúrású kutak és karsztvizek is. Jellemzők a regionális vízellátó rendszerek, vagyis a főnyomó hálózat körvezetékes rendszerű, némelyik húsz települést is ellát. A karsztvizek jó minőségűek, de keménységük magas, amit a víztartó rétegből kioldott kalcium- és magnéziumionok okoznak.

A Dunántúli középhegységben, a Bükkben, Aggteleken és a Mecsekben a karsztvíz készletek biztosítják az ellátást. A minőség jó, ugyanakkor szükség van a fertőtlenítésre is, mivel ezek a vízkészletek rendkívül sérülékenyek, könnyen szennyeződhetnek. A hegyvidéki területeken nem mindig áll rendelkezésre elegendő karsztvíz, ezért Észak-Magyarország több pontján hatalmas völgyzárógátas víztárolókban tartják vissza a patakok hozamát. A víztárolókban lévő felszíni vizet összetett eljárásokkal, derítéssel, szűréssel tisztítják.

A Tisza mentén több városban, így például Szolnokon csak a folyóból kiszivattyúzott víz áll rendelkezésre a talajtani adottságok miatt. Sokrétű, bonyolult technológiákkal felszerelt „vízgyárban” tisztítják a Tiszát. Szegeden szerencsésebbek, ott mélyfúrású kutak vize kerül a háztartásokba, amely már odalent, a föld alatt kiváló minőségű.

Hazánkban mindenütt nyugodt szívvel fogyaszthatunk csapvizet, még akkor is, ha íze, hőmérséklete, látványa eltér a győritől. A bőséggel sincs baj, vízellátási szempontból Magyarország szerencsés helyzetben van, Európa egyik legnagyobb készletével rendelkezik. Becslések szerint édesvíz készletünk 200 millió ember folyamatos ellátására alkalmas. Európa teljes lakossága 470 millió.

Pannon-Víz