Győr+
2011.09.12. 12:55

Csángóföldi gyerekek kaptak taneszközöket Győrből

Számítógépeket, hozzá tartozó monitorokkal, klaviatúrákkal, íróasztalokat, mágnestáblákat, füzeteket, mesekönyveket, írószereket és játékokat kaptak a csángóföldi gyerekek a győri Arrabona Városvédő Egyesülettől.

Magyarfalu, – román nevén: Arini – Bákó megyében, a megyeszékhelytől mintegy 50 km-re fekszik délkeletre. Gajcsána faluval alkot egy községet.

Magyarfalu Bákó megye legkeletibb csángólakta települése, lakosai a kutatások szerint kb. 400 éve élnek itt, s mind magyarok. A településnek hozzávetőleg 1500 lakosa van, kevés kivételtől eltekintve mind katolikus. A magyar nyelvet még a fiatal generációk is anyanyelvi szinten beszélik. Az egyik legjobb nyelvállapotú csángómagyar település.

Az Arrabona Városvédő Egyesület az itt élő kisdiákoknak juttatott a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége titkárának Csillag Leventének segítségével 4 db számítógépet a hozzá tartozó monitorokkal, klaviatúrákkal, íróasztalokat, mágnestáblákat, füzeteket, mesekönyveket, írószereket és játékokat .

A Moldvai Csángómagyarok Szövetsége a 2002/2003-as tanévtől szervez magyar foglalkozásokat a gyermekeknek. Először iskolán kívüli keretek közt folyt az oktatás, majd a 2003/2004-es tanévtől már az állami iskolában is tanulhatják a magyar nyelvet a falu gyermekei. Élnek is a lehetőséggel szép számmal, hiszen összesen 2009-ben 158-an iratkoztak be magyar anyanyelvi órára, illetve délutáni foglalkozásokra.

Az örvendetesen megnövekedett létszám miatt, a magyar nyelvi órák több helyszínen – bérelt házban, saját tulajdonú házban illetve az iskolában – zajlanak, több tanító bevonásával. A házhoz tartozó telken “Magyarok Háza” építése zajlik.