Győr+
2011.09.21. 13:54

Családi nap a Káptalandombon

Családi napot és családi bált rendez a hétvégén a Győri Egyházmegye. A program részleteiről Tóth András család-, ifjúsági és karitászreferens számolt be lapunknak.

A családi napot minden év őszén más településen rendezi az egyházmegye, a helyszín ezúttal a Káptalandomb lesz. A hagyományos eseménynek idén különös hangsúlyt ad, hogy a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a 2011-es esztendőt a családnak szenteli, a család évének nevezte ki. Tóth András szerint a péntek esti bál és a szombati családi nap is jó alkalom arra, hogy a katolikus családok megismerjék egymást, örömmel legyenek együtt, közös programokon vegyenek részt, erősítsék egymást hitükben.

A kilencgyermekes görög katolikus pap hangsúlyozta, a rendezvénnyel fel kívánják hívni a figyelmet a család fontosságára, arra, hogy érdemes gyermeket vállalni. Kiegyensúlyozott családi élet nélkül nem működik az egyén, és nem működőképes a társadalom. Ezúttal is, mint a tavaszi Szeretet-napokon, gyűjtést szervez az egyházmegye, de most nem a dévai árváknak, nem saját fenntartású intézményeiknek, hanem a győri Bárczi Gusztáv Óvoda, Iskola és Gyermekotthon javára gyűjtenek. A szokásokhoz híven a bál bevételét, valamint az ételjegyekből, a borok, a sütemények értékesítéséből befolyt összeget kapja meg az intézmény.

A program szeptember 24-én, szombaton délelőtt tízkor püspöki szentmisével kezdődik a bazilikában. Tizenegy órától indul a káptalandombi zenés rendezvény, a gyerekeket kézműves játszóház, ugrálóvár várja. Az egyházmegyei katolikus iskolák diákjai énekes, táncos bemutatót és meseszínházi előadást tartanak. A házaspároknak Tóth András ad tanácsokat, majd interaktív beszámolót láthatnak az érdeklődők a madridi ifjúsági világtalálkozóról, ahol hatvanan képviselték az egyházmegyét. A délután folyamán dicsőítő koncertet ad a Szentlélek-templom és az Apor-iskola ifjúsági zenekara, négytől a Bóbita együttes lép színpadra, hattól tánctanulásra várják a fiatalokat.

Este héttől az Arrabona Country Zenekar koncertjével zárul a nap, a csapat vendégzenésze Németh Oszkár, a legendás Fonográf együttes dobosa lesz. Az Arrabona tagjai azt szeretnék, ha a fiatalok megismernék apáik, nagyapáik kedvenc dalait, a zenekar a legjobb hazai és külföldi countryegyüttesek repertoárjából válogat. A nap folyamán a vendéglősök faházakban kínálják finomságaikat. A kincstár és az Apor-kiállítás kedvezményes belépőkkel várja a látogatókat.

Földvári Gabriella