Hirdetés
Győr+
2012.06.19. 18:06

Családfát készítettek a diákok az egyházmegyei levéltárban Győrött

Eredeti okleveleket nézegettek, évszázados anyakönyveket lapozgattak, sőt családfát is készítettek azok a felsőtagozatos és gimnazista diákok, akik részt vettek a Győri Egyházmegyei Levéltár ismereteket és élményeket nyújtó oktatási programjában.

Hirdetés

Öt iskola 650 diákja kapcsolódott be a projektbe, amelynek megvalósítását a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében elnyert 8,6 millió forint tette lehetővé – mondta Vajk Ádám, a levéltár igazgatója a projektzáró sajtótájékoztatón kedden.

Számukra hat különféle foglalkozássorozatot állítottak össze, így a diákok hallhattak egyebek között a török kori Győr történéseiről, a napóleoni háborúk térségi eseményeiről, ismerkedtek a keresztény egyházi szervezet kialakulásával és az egyháztörténeti, illetve a családfakutatás módszertanába is bepillanthattak szakemberek segítségével.

Hirdetés

Helytörténeti és történelmi ismereteiket nem a megszokott iskolai keretek között gyarapították, hanem az eredeti helyszíneket járták be. Kirándulást tettek a Győri Püspökvár pincerendszerében, végiglátogatták a múzeumokat, emellett megtudták, hogy mire jó a levéltár és tájékozódtak arról is, hogyan készültek a középkori oklevelek.

A sajtótájékoztatón felszólaló pedagógusok elismerésüket fejezték ki a projekt tartalmát és lebonyolítását illetően. Pápai Lajos megyéspüspök pedig úgy vélekedett, hogy az új ismeretek minden bizonnyal kedvezően befolyásolják a fiatalok történelemszemléletét, jó irányba alakítják az egyházhoz, a kultúrához való hozzáállásukat.

(MTI)

likeold
a fb oldalunkat