Hirdetés
Győr+
2018.03.19. 16:12

Csak semmi pánik, érkezik a felmelegedés

Sokan várjuk már a tavaszt, vajon beköszönt ezen a héten? A Pinnyédi meteorológiai állomás előrejelzése a 12. hétre.

Hirdetés

Nagytérségi helyzet

Az Északkelet-Szibériából érkezett, de hosszú útján alaposan temperálódott levegő a ciklonokat „foglalt helyükről kitúrva” a Brit-szigetektől nyugatra piheni ki fáradalmait (kék, szaggatott kör), egy ideig blokkolva az óceáni levegőnek az európai kontinensre hatolását. Tavasz lévén azonban ezek nem hagyják magukat, s egyre sürgetőbben követelik „jussukat”, ellentmondást nem tűrő szelükkel dél felé szorítva a „betolakodót” (kék szaggatott nyíl), mígnem utóbbi kénytelen engedni a nyomásnak, és lassan beolvad az Azori-anticiklonba (ábra bal alsó sarkának kék ellipszise).

Hirdetés

1. ábra: Deutscher Wetterdienst (Német Meteorológiai Szolgálat) komplex előrejelzési térképe március 22. csütörtök 13.00 órára (CET)

Így csütörtökre szabaddá válik az út az óceáni levegő előtt, mely eléri a kontinens peremét (szaggatott szélű nyíl), de itt egy újabb STOP tábla vár rá, melyet egy kevésbé erős, de kitartó magas nyomású képződmény állít. Eközben ÉK-Európában a hideg levegő, enyhébb légtömegekkel keveredve hóviharokkal tarkított turbulenciát okoz (lila ellipszis az ábra jobb felső sarkában), míg a Földközi-tenger medencéjében aprócska mediterrán ciklonok szállítanák a meleget Közép-Európa felé (piros ellipszis), de ők is fennakadnak a magas nyomású küszöbön. E „jövés-menésből” a Kárpát-medence és környéke a jövő héten kimarad, „elnémulnak a harsonák”, a csend és nyugalom szigete leszünk.

 

Kistérségi előrejelzés

Eleinte még egy távozó „mini-ciklon” felhőket hagy maga után, s nyomában kedden és szerdán megélénkül az északi – északnyugati szél. A felhőborítottság és szél miatt elmarad a múlt kedden e keddre „beharangozott” -15°C-os fagy. A felhőzet csökkenésével csütörtök és péntek reggel várhatók a legalacsonyabb hőmérsékletek, de ezek sem lesznek a Kisalföldön kétszámjegyűek.

Csütörtök-péntek határán az addig uralkodóan északi áramlásirány délire fordul, s megkezdődik a fokozatos melegedés. Újabb 30 fokos hő-ingástól úgy tűnik, nem kell azért tartanunk. Szombattól a délkeleti áramlásirány lesz a jellemző, a felhőzet is megnövekedhet, de valószínű, egy hétfő este – kedd reggeli mediterrán ciklonnal érkező csapadéksávig az esernyőt – ha kicsi a táska – otthon lehet tartani.

 

Jób atya, amatőr meteorológus

fotó:pixabay

 

 

 

 

 

likeold
a fb oldalunkat