Hirdetés
Győr+
2017.10.03. 11:34

Csak csendben Teszt: Ford Fiesta 1.0 EcoBoost Titanium

A Ford Fiesta a kisautók között az egyik legnagyobb nevű apróság. Van múltja, ami egészen 1976-ra nyúlik vissza, és van jövője. Hiszen már nem is olyan apró, és jelenleg a legkényelmesebb a kategóriájában.

Hirdetés

A hetvenes években, amikor a Trabant volt a családi autó, a Fiesta sem volt kényelmetlen, de méretei a mai városi minikét közelítette. A 2017-es Fiesta négy métert meghaladó hosszával, a sarkokba kitolt kerekeivel már igazi családi mindenes. Sőt, több is annál, hiszen elég kompakt a városi cikázáshoz, könnyű építésű, így kis motorokkal is gyors és gazdaságos. És akkor még nem beszéltünk a külsőségekről.

A kis Ford viszi tovább elődje egyedi vonalait, de minden szempontból továbbfejlődött. A lámpái és az első hűtőrács morcos arcot ad a kocsinak. A felszereltségétől függően változik a rács dizájnja. Az alap is krómkeretes, de lehet teljesen króm Aston Martin stílusú, vízszintes, barázdás vagy – ahogy a csúcsmodellen (Vignale) – méhsejt mintázatú, illetve fekete méhsejtes, ha sportosat választunk. Utóbbiaknál komolyabb az első lökhárító formája is. Az oldalnézet alig változott, hátul pedig a D-oszlopra felfutó lámpákat fekvő, a szélességet optikailag növelő fényforrások kerültek. Jobban is feszül az útra az autó, izmosabb, vállasabb, kifejezőbb lett a karaktere. A sok apró aerodinamikai megoldásnak hála – például tetőspoiler, alsó burkolat – a kategória legjobb alaktényező- jével rendelkezik, ami nagyobb tempónál jót tesz a zajkomfortnak.

A belsőt is teljesen átszabták. Szellős, igényes pultot terveztek a Fiestába. Az elegáns és jól átlátható műszerfal ékessége a médialejátszó képernyője. Ez minden esetben színes kijelzős, csak a méret változik 4,2 és 8 col között. A tesztautóban lévő 8 colos „tévé” képe nagy felbontású, kristálytiszta, működése, az indulás utáni betöltést követően, gyors és könnyen tanulható. Dedikált gombok vannak a képernyő kikapcsolására (éjszaka praktikus) és a hangszínbeállításnak – üdvözlendő, hogy nem rejtették el a menürendszer sűrűjében. Mondjuk nagy figyelmet fordítottak a hangrendszerre is, mert ez a közepes szintű hifi 7 hangszóróval bitangul szól. És még lehet fokozni a Bamp;O Play rendszerrel (Bang amp; Olufsen cégcsoportba tartozik), ami rendelkezik mélynyomóval, térhangzással, és 10 hangszóróra eloszló, összesen 675 W zenei teljesítménnyel.

Az első ülések nagyon jól tartanak, kemény tömésűek, hosszabb úton is kényelmesek. Az enyémhez hasonló alkatúak (170-180 cm) mögött még há- tul is bőséges a lábtér, és összességében két főnek elegendő. Nagyon tetszett a vastag karimájú bőrkormány – a közepes Titanium szinthez jár – és a váltógomb, amihez szívesen nyúltam. A hatsebességes kézi váltó pontosan kapcsolható, hosszúra áttételezett 5-6. fokozattal, ami egyértelműen az országúti, autópályás utaknak kedvez. 90-es tempónál, hatodikban csupán 1800-at forog a motor. De amúgy sem kell pörgetni, mert észrevétlenül, síri csöndben teszi a dolgát a nyomatékos (max. 170 Nm) 1.0 EcoBoost erőforrás, mely idén hatodik alkalommal lett az év motorja az „1.0 lökettérfogatnál kisebb motorok” kategóriájában, így 2012 óta verhetetlen.

Aztán ott van a csodás futómű. Nem sok lengőkaros, de eszméletlen jó hangolású. A tesztautó 17 colos kerekeivel is kényelmes, csendes, mégis minden kanyar élvezet vele. A kormányzás közvetlen, érezzük az autót alattunk, mégsem kell megszakadnunk. A tökéletes kompromisszum Anyának és Apának is. Ha pedig ennél több kell, ott az ST-line szinten elérhető sportfutómű, vagy egy igazi ST kivitel – hamarosan érkezik. A motorválaszték is bőséges. Az 1,1 literes szívó benzinessel indul a paletta (85 LE), aztán az ezres turbósból van 100, 125 és 140 lóerős, egyötös dízelből pedig 85 és 120 lovas. Mindegyik csekély étvágyú. A benzinesek közül az általunk próbált 100 lóerős vegyesben 6 liter alatti, városban 7 literes fogyasztást produkált, de a dízelek alig 4 literrel elfutnak.

Mi az, amitől a Fiesta egy ünnepelni való kisautó? Attól, hogy 3,726 millió forinttól indul a Trend változat, ami már klí- más, sávtartó elektronika van benne, sok légzsák és a B-szegmens legcsendesebb utasterével rendelkezik. Szerintem érdemes kipróbálniuk!

Szöveg és fotó: Nagy Viktor

Hirdetés