Győr+
2015.10.24. 10:41

Creative Chef Eszter októberi ajánlata

Talán már többen tudják, hogy az RTL Klub Konyhafőnök 2 című műsorának harmadik helyezettje, Nagy Eszter, győri lány. A közeljövőben indul főzőműsora a Győr+ televízión és rovata lapunk hasábjain. Most bemutatkozik olvasóinknak, és egy komplett őszi menüsort is ajánl a figyelmünkbe.

Kicsi korom óta főzök, első emlékem 4 éves koromból származik, amikor szüleimet leptem meg egy kissé „túlkészült” reggelivel.

Bár szüleimtől sok mindent ellestem a konyhában, a főzésnél is – mint általában minden területen az életben – a magam feje után mentem. Soha nem főztem könyvből. Általában megkóstolok egy ételt, s annak íze, illetve textúrája alapján – kicsit a saját ízvilágomat is belecsempészve – próbálom meg reprodukálni azt. Gyerekkoromban édesanyámat gyakran szinte az őrületbe kergettem azzal, hogy mire hazajött a munkából, rendszeresen előálltam valami újfajta étellel vagy süteménnyel.

Általános iskolai biciklitúrára már saját sütésű kiflivel mentem, egyetemistaként pedig én voltam az, aki a semmiből is tudott „varázsolni” valami finomat. A diákévek megtanítják az embert a tiszteletre. Én rendkívül tisztelem az alapanyagokat, soha nem dobok ki semmit, ami még felhasználható.

 

 

Érdekes, hogy korábban sosem gondoltam, hogy ezzel kéne hivatásszerűen foglalkoznom. Bárhol dolgoztam, bármit is csináltam, minden nap munka után nekiálltam valamit alkotni a konyhában. Nem létezett az a fáradtság, ami visszatarthatott volna ettől – a családom legnagyobb örömére.

Az ismertséget a Konyhafőnök hozta meg a számomra, ahova egy barátnőmnek köszönhetően kerültem. Évi adta meg a számom egy szerkesztőnek, aki elhívott az első castingra. Vicces, hogy nem is tudtam a műsor létezéséről, nem nagyon nézek tv-t, ha igen, akkor is kizárólag főzős műsorokat, azokat is inkább a youtube-on. Óriási lelkesedéssel indultam neki az első válogatásnak. Mint utóbb kiderült, több ezer jelentkezőből mindössze 36-an kerültünk adásba. Mivel voltak köztünk szakmabeliek, nyilvánvalóan nem én voltam a legfelkészültebb. Egyben biztos voltam: mindent meg fogok tenni azért, hogy a legjobbként mehessek haza. Őszintén bevallom, magam is meglepődtem, miket hozott ki belőlem a stressz. Olyan dolgokat csináltam, amiket korábban soha.

Diákként minden nyarat végigdolgoztam a győri strand egyik „gyorséttermében”. Az akkori főnökömre azóta is szeretettel gondolok vissza. Ő tanított meg arra, hogy minden ételt úgy adjak ki a kezemből, ahogy én is szívesen megenném.

A műsor óta lehetőségem nyílt betekintést nyerni a számomra legkedvesebb étterembe, a balatonszemesi Kistücsökbe. Hálás vagyok Csapody Balázs tulajdonosnak és Jáhni László séfnek, hogy bármikor szívesen látnak és mindig jó tanácsokkal látnak el.

Álmom volt a verseny után, hogy egyszer legyen egy saját főzőműsorom, a konyhámat is eszerint terveztem meg. Így, hogy a Győr+ Média mögém áll és erre lehetőséget biztosít, mindez valóra válik.

November közepétől tervezem saját főzőtanfolyamaim elindítását kortól és nemtől függetlenül mindenki számára.

Sokszor kérdezik, miért csinálom, mi motivál? Az öröm az emberek arcán, hogy ízlik nekik, amit főztem, hogy tetszik, ahogy tálaltam. Ez a legnagyobb boldogság a számomra, hiszen enni jó és én hiszem, hogy a legfontosabb dolgok az asztal körül történnek.

 

S következzen az ajánlat:

Sütőtök-krémleves (narancsos-chilis)

 

 

1 fej vöröshagyma

1 közepes sütőtök

15-20 dkg vaj

só, bors

méz

narancsolaj 1 mokkáskanál

fél narancs reszelt héja és leve

chili

 

A hagymát felaprítom és olívaolajon megpirítom. Ezután hozzáadom a megpucolt, kimagozott, durvára vágott tököt és 2 dl vízzel felöntöm. Hozzáadom a reszelt narancshéjat, a sót, a borsot, és lefedve puhára főzöm. Amikor kész, a vajjal krémesre turmixoljuk és a narancsolajjal, chilivel, narancslével, mézzel ízesítjük. Ha sűrű, akkor vízzel hígítjuk, szükség esetén utánasózunk.

 

 

Rántott szűzpecsenye lágy zellerpürével és karamellizált gyökérzöldségekkel

 

 

60 dkg szűzpecsenye

pankomorzsa

liszt, tojás

 

1 közepes zellergumó

15-18 dkg vaj

egy kisebb fej hagyma

egy csipet cukor

fél liter tej

 

1-2 szál sárgarépa, fehérrépa, paszternák

egy-két ek. méz

 

A hagymát és az aprított zellert forró olajon átpirítom, felöntöm a tejjel és annyi vízzel, hogy az egészet ellepje, sózom és puhára főzöm. Amikor kész, leszűröm és forrón a vajjal habosra turmixolom, sóval, borssal, csipet cukorral ízesítem.

Az aprított gyökérzöldségeket blansírozom (pár percre forró vízbe dobom, majd jeges vízben lehűtöm). Kevés vízen elkezdem hevíteni (karamellizálni a mézet), adok hozzá egy csepp olívaolajat és csipet sóval ízesítve, átforgatom benne a zöldségeket.

A szüzet a megszokottal ellentétben egyben panírozom, majd forró olajban oldalanként 5–5 percig sütöm. Szeletelés előtt kb. 6-8 percig pihentetem.

 

Chilis csokimousse

 

 

20 dkg étcsokoládé (min 70%-os)

4 dl habtejszín

egy csomag lapzselatin

chili

 

2 dl tejszínben feloldom a darabolt csokoládét, belemorzsolom a chilit. A zselatinlapokat jeges vízben kiáztatom, majd miután alaposan kicsavartam, feloldom a forró csokoládéban. A maradék tejszínt habbá verem és miután kihűlt a csokis krém, óvatosan összeforgatom és poharakba töltöm. Hűtőben megdermesztem.

 

Nagy Eszter CreativeChef