Cozma gyilkosai Győrben felelnek tettükért

Győr+
2011.09.14. 14:01

Pár héten belül elkészül az ügyészi indítvány a Cozma-ügyben a Győri Fellebbviteli Főügyészségen – tájékoztatta portálunkat dr. Vincze István fellebbviteli főügyész.

Megérkezett a Győri Ítélőtábla és Fellebbviteli Főügyészségre a Cozma-ügy elsőfokú bíróság ítélete, s iratanyaga – tudtuk meg dr. Vincze Istvántól. A fellebbviteli főügyész elmondta: kiemelt ügyről van szó. Rövidesen elkészül az ügyészi indítvány, melyet a Győri Ítélőtábla és Fellebbviteli Főügyészségre továbbítanak, a tárgyalási napot ők tűzik ki.

A Győri Ítélőtáblán folytatódik tehát másodfokon, a Cozma-per. A Veszprém Megyei Bíróság Marian Cozma gyilkosát és tettestársait első fokon életfogytiglani, illetve húsz évi fegyházbüntetésre ítélte. Az elmúlt hetek híre volt, hogy a negyedrendű vádlott elszökött a letartóztatás elől, de ügyvédje tanácsára később feladta magát.

itélőtábla

Marian Cozma az MKB Veszprémi Kézilabda Club kiváló, országszerte közkedvelt játékosa volt. A romániai származású fiatal 2006 nyarán érkezett Bukarestről Veszprémbe.

A csapat 2009. február 7-én játszott Balatonfüreden, ahol legyőzte a hazaiakat. A sikert és egyik társuk fiának születését vacsorával ünnepelték, néhányan később ellátogattak a veszprémi Patrióta Lokál Klubba, ahol a tragédia történt.

A játékosok egészen addig jól érezték magukat, míg egy társaság beléjük nem kötött. Ez a banda, az úgynevezett enyingi klán szervezett bűnözői csoportként működött, derült ki később az egyik vallomásból. Több siófoki szórakozóhely is az enyingi Raffael János és István érdekeltségi körébe tartozott.

A 25 fős banda a végzetes estén azért ment Veszprémbe, mert bosszút akart állni egy olyan alvilági figurán, aki korábban megszúrta egyik társukat. Így kötöttek ki a a Patrióta lokálban, ahol egyébként is meg akarták fenyegetni az üzemeltetőt. Köztük volt Raffael Sándor, elsőrendű vádlott, aki nem áll rokonságban a már előbb állított Raffael testvérekkel, s az enyingi társaságból is csak néhány személyt ismert.

Az ítélet indoklása szerint az enyingi társaság nem nézte jó szemmel, hogy nem őket, hanem a kézilabda csapat tagjait veszi körül a hölgykoszorú. Nem tűrték, nem tudták elviselni, hogy alulmaradnak ebben a „népszerűségi versenyben”, s lökdösődésbe kezdtek. A verekedést Németh Győző, másodrendű vádlott kezdte. A társaság egyik tagja Sztojka Iván harmadrendű vádlott úgy fogalmazott, hogy Raffael Sándor elsőrendű vádlott próbálta lenyugtatni Győzőt, de begurult, amikor sörösüveggel fejbe verte az egyik kézilabdázó, Pesics. A bírói tényfeltárás szerint viszont nem Pesics, hanem Németh, azaz saját társa találta el egy székkel, a dulakodás közben.

A verekedés során kitódultak az utcára, ahol a már feldúlt Cozmát próbálták társai eltuszkolni a helyszínről. Ám ő elindult Raffael felé, aki az enyingi banda tagjaival együtt rárontott a kézilabda-játékosra. Pesics beavatkozott a verekedésbe, meglökte Németh Győzőt, aki ezt követve kést rántott elő zsebéből, s vesén szúrta Pesicset. Raffael és Sztojka eközben Cozmát támadták, s Németh is csatlakozott a verekedéshez. Az ítélet számos bizonyítéka szerint, Marian Cozmát Raffel Sándor szúrta vesén majd szíven.

Raffael első és Németh másodrendű vádlottak azzal védekeztek, hogy önvédelemből szúrtak. A bíróság azonban ezt nem fogadta el, mindkettőjüknél bizonyítottnak látták az ölési szándékot.

A Veszprém Megyei Bíróságon dr. Németh Balázs tanácsvezető bíró kitért arra, hogy az ítélet a vádiratban foglaltakra épül, nem különbözik lényegében tőle. A vádlottak és tanúk vallomása, a kamerafelvételek, a mobiltelefon híváslisták, és a különböző szakértői vélemények elemzése alapján bizonyított a bűnösségük.

A lehetséges indítékok közül mind a szerelemféltés, az alvilági területszerzés és a leszámolás kizárható volt. A Veszprém Megyei Bíróság az első és másodrendű vádlottat, Raffaelt és Némethet életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte. Ők legkorábban 30 év múlva szabadulhatnak.

A harmadrendű vádlottat, Sztojkát húsz év fegyházra, a negyed-ötöd-hatod és hetedrendű vádlottakat 5, 4, 3 és 2 év 8 hónap börtönbüntetésre ítélték, amiért segítették az emberölésben az elsőrendű vádlottat.

Az elsőfokú ítélet kihirdetésekor Pál Gábort negyedrendű vádlott esetében a bíróság megszűntette az előzetes letartóztatást.

Az ügyészég igen, de a védelem nem fogadta el az ítélethozatalt, s fellebbezett ellene. Az ügy a Győri Ítélőtábla és Fellebbviteli Főügyészségen folytatódik, ahol már el is rendelték Pál Gábort letartóztatását. Ő volt, aki megszökött a rendőrségi végrehajtás elől, de később feladta magát. Az már biztos, hogy szeptemberben nem tűzik ki a tárgyalást, de mivel kiemelt ügyről van szó, a lehető leghamarabb a táblabírák elé kerül az ügy.

Kovács Veronika