Címvédésre készül a Győri Audi ETO KC

Győr+
2014.05.01. 14:19

A Győri Audi ETO KC sorozatban tizedszer hódította el a Magyar Kupát, miután a csapat a döntőben öt góllal legyőzte a Ferencvárost. A zöld-fehérek a sikeres főpróba után hétvégén a címvédés reményében lépnek pályára Budapesten a Bajnokok Ligája négyes döntőjében is.

 

Jól sikerült a Győri Audi ETO KC főpróbája a Bajnokok Ligája négyes döntője előtt, Ambros Martin együttese ugyanis Dabason begyűjtötte a klub történetének tizedik Magyar Kupa-elsőségét. A zöld-fehéreknek az elődöntőben nem okozott gondot a Siófok legyőzése, a győriek 17–12-es félidőt követően tizenegy góllal, 34–23-ra nyertek, így bejutottak a fináléba, ahol a tartalékos Veszprémet 34–18-ra legyőző Ferencváros várt Görbiczékre.

A fővárosiak 4–4-ig tartották a lépést a címvédő győriekkel, akik aztán fokozatosan elhúztak, a szünetre megmaradt az addigi ötgólos különbség. A második félidőben visszaesett az Audi ETO játéka, a Ferencváros pedig a rövidzárlatot kihasználva két gólra zárkózott fel. A győriek aztán rendezték soraikat, és hatgólosra növelték előnyüket. Elek Gábor együttesének ugyan voltak még fellángolásai, a győri győzelmet azonban nem fenyegette veszély. Az Audi ETO végig vezetve, magabiztosan nyert 34–29-re, ezzel sorozatban tizedszer hódította el a trófeát. A harmadik helyért megrendezett mérkőzésen a Siófok 32–21-re legyőzte a Veszprémet.

 

 

A győrieknek a közelmúltban több mérkőzésen, így a döntőben is megtapasztalt hullámvölgyet mindenképpen ki kellene iktatniuk játékukból, vagy legalább jelentősen lerövidíteni annak időtartamát. Biztató ugyanakkor, hogy Katrine Lunde ismét nagyszerű formában védett, a Katarina Bulatovic, Görbicz Anita és Eduarda Amorim alkotta belső hármas gólerősen kézilabdázott a kupadöntőben, emellett a szélről is szép számmal érkeztek a gólok. Kellemes meglepetés, hogy Szepesi Ivett felépült súlyos sérüléséből, de a Magyar Kupában Ambros Martin még nem kockáztatta meg a pályára küldését.

A csapatra hétvégén jóval nagyobb feladat vár, hiszen a Bajnokok Ligája négyes döntőjében lépnek pályára Budapesten, a Papp László Sportarénában. A nőknél idén először rendeznek négyes döntőt, amelyben a döntőbe jutásról és a helyezésekről is egy-egy mérkőzés dönt, és ezeket ráadásul egymást követő napokon játsszák. Korábban oda-visszavágós rendszerben bonyolították le az elődöntőket és a döntőt is, idén azonban szakítva a hagyományokkal a női mezőnyben is bevezették a férfiaknál már 2010 óta létező Final4-t.

A rendezésért Budapest és Ljubljana vívott nagy párharcot, de az európai szövetség (EHF) a magyar helyszín mellett döntött. A helyszínen tízezer szurkoló tekintheti meg a négy mérkőzést, a hét elején pedig az utolsó jegyek is gazdára találtak. A legjobb négy közé a középdöntők után csoportelsőként a Győri Audi ETO KC és a macedón Vardar Skopje, csoportmásodikként pedig a dán Midtjylland és a montenegrói Buducnost Podgorica jutott be. Az elődöntőket szombaton játsszák, míg a helyosztókat vasárnap rendezik.

 

 

Az első elődöntőben a Győri Audi ETO KC a dán Midtjlylland csapatával találkozik, a zöld-fehérek elsődleges feladata pedig a dánok rohanásának megállítása lesz. Az ellenfél rendkívül gyors kézilabdát játszik, viszont egyrészt ez magában hordozza a sok technikai hiba lehetőségét, másrészt a győri csapatot sem éppen lassú játékosok alkotják, így sikerrel vehetik fel a futóversenyt az északiakkal. A Midtjylland erejéről a Görbiczék által hétvégén legyőzött ferencvárosiak is tudnának mesélni, hiszen a dánok oda-vissza verték a Fradit a csoportkörben.

A másik elődöntőben két balkáni együttes csap össze, várhatóan a szó szoros értelmében. A podgoricaiak hírhedten kemény, a sportszerűség határait gyakorta átlépő harcmodora nem biztos, hogy elég lesz a szkopjeiek ellen, akik szintén nem riadnak vissza az adok-kapoktól. Valószínűleg küzdelmes mérkőzést játszanak egymással a csapatok, annál is inkább, mert közel két hónapja nem léptek pályára komoly tétmérkőzésen, így pedig nehéz formát időzíteni. Ebből a szempontból jobb helyzetben van a győri együttes, amely hétvégén éles meccset játszott egy BL-csapat ellen, ráadásul Ambros Martin modellezhette a csapattagokra váró terhelést is. A négyes döntő legnagyobb kérdése az lesz, vajon melyik csapat tud leginkább alkalmazkodni az új lebonyolításhoz és bírja el a nyomást, ami abból fakad, hogy nincs javítási lehetőség.

A Győri Audi ETO KC címvédőként érkezik a Final4-ba, mégpedig azzal a céllal, hogy a kupasorozat modernkori történetében a Hypo, a Slagelse és a Viborg után a zöld-fehérek legyenek a negyedik csapat, amely képes megőrizni a trófeát. Ambros Martin, a győriek vezetőedzője képesnek érzi csapatát erre a bravúrra.

 

 

„Úgy gondolom, hogy amit a csapatunk eddig a szezonban nyújtott, az egyedülálló, különleges teljesítmény, igazi nagy csapathoz méltó, és jómagam is nagyon büszke vagyok, hogy ennek részese lehetek. Mostantól a szezon végéig nyernünk kell, és újra nyerni, hogy ezzel tovább írhassuk a saját történetünket. Ehhez az első lépést megtettük, a Magyar Kupát ismét sikerült elhódítanunk, a lányok ismét lenyűgöztek. Úgy gondolom, hogy most, amikor sikeresen eljutottunk a végjátékba, nem feltétlenül az a legfontosabb, hogy milyen formában játszunk, hiszen az többé-kevésbé állandó. Innentől sokkal inkább a lelkünk, a bátorságunk, az ambíciónk, a szenvedélyünk határozza meg a teljesítményünket” – fogalmazott a szakember, akinek nincs ellenére az új lebonyolítási mód.

„Én valójában nagyon szeretem az ilyen tornákat, ez a fajta megmérettetés sokkal több, mint egy egyszerű verseny. Számomra ez egy olyan kihívás, amelyhez a sportolók minden erényére szükség van. Egy hétvége során a legjobbakkal kell megküzdeni, nincs hibázási lehetőség, maximális fizikai és mentális terheléssel jár, és ha a tornát sikerül megnyerni, akkor egyszerre jelent szakmai, emberi és pszichológiai elismerést.”

 

A teljes program

 

Az európai női kézilabdázók legjobban várt eseménye május 3-án, szombaton 15 órakor kezdődik, az első elődöntőben a címvédő Győri Audi ETO KC lép pályára az FC Midtjylland ellen. A második elődöntőben a Vardar Skopje 17.30 órakor találkozik a tavalyelőtti győztessel, a Buducnost Podgoricával. A bronzmérkőzést május 4-én, vasárnap 14.30 órakor játsszák, míg a döntőt vasárnap 17 órakor rendezik. A Digi Sport 1 valamennyi mérkőzést élőben közvetíti, a győriek találkozói az M1-en is láthatóak lesznek.

 

Női játékvezetők

 

Az EHF döntése szerint kizárólag női játékvezetők működnek közre a négyes döntőben. A Győri Audi ETO KC Midtjylland elleni mérkőzését a román Diana-Carmen Flourescu és Anamaria Stoia vezeti, míg a Vardar Skopje és a Buducnost Podgrocia összecsapásán a norvég Kjersti Arntsen és Guro Röen fújja a sípot. A bronzmérkőzésen az orosz Viktoria Alpaidze és Tatyana Berezkina dirigál, míg a döntőben a francia Bonaventura nővérek, Charlotte és Julie bíráskodnak.

 

Út a négyes döntőig

Csoportmérkőzések:

2013. október 5. Győri Audi ETO KC–Hypo NÖ 41–22

2013. október 12. HCM Baia Mare–Győri Audi ETO KC 21–33

2013. október 20. Thüringer HC–Győri Audi ETO KC 25–33

2013. november 2. Győri Audi ETO KC–Thüringer HC 29–22

2013. november 10. Hypo NÖ–Győri Audi ETO KC 27–28

2013. november 16. Győri Audi ETO KC–HCM Baia Mare 28–26

Negyeddöntő:

2014. február 1. Győri Audi ETO KC–Buducnost Podgorica 23–23

2014. február 7. Larvik HK–Győri Audi ETO KC 23–29

2014. február 16. Audi ETO KC–Krim Ljubljana 27–24

2014. március 1. Krim Ljubljana–Győri Audi ETO KC 22–24

2014. március 9. Buducnost Podgorica–Győri Audi ETO KC 26–26

2014. március 16. Győri Audi ETO KC–Larvik HK 31–29

 

Kivetítő a Városházánál

 

Azok a szurkolók, akik nem utaznak el a Papp László Sportarénába, együtt szurkolhatnak a lányokért Győrben, a Városháza téren felállított kivetítő előtt. Szombaton mindkét elődöntőt, másnap pedig a bronzmérkőzést és a döntőt is élőben lehet megtekinteni. Vasárnap este ugyanitt fogadják majd a Budapestről hazatérő csapatot.

 

Bulatovic triplázhat

 

A kétszeres BL-győztes Katarina Bulatovic a harmadik Bajnokok Ligája-trófea megszerzésére készül. A montenegrói jobbátlövő korábban a Slagelsével és a Buducnost Podgoricával már megnyerte a sorozatot, honfitársa, Bojana Popovic után ő lehet a második játékos, aki három különböző klubbal is a csúcsra ér.


Lakner Gábor

Fotó: MTI/EHF/Gy. P.