Hirdetés
Győr+
2016.06.02. 16:42

Cifra Magvető – mérai nap győri gyerekeknek

Lelkes civilek járják a győri óvodákat a Cifra Magvető programmal, ahol a gyerekek megismerkedhetnek a kárpát-medencei népi hangszerek világával, kipróbálhatják a magyar íjakat, viseletbe öltözhetnek, népi játékokon, kézműves műhelyekben mérhetik össze ügyességüket.

Hirdetés

A Cifra Műhely Közhasznú Kulturális Egyesület látogatott el csütörtökön az általa szervezett programmal a Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási Központba. Deésy Gábor az egyesület elnöke elmondta, a Nemzeti Kulturális Alap és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával állították össze a Cifra Magvető eseménysorozatot, mellyel az elmúlt hetekben nyolc győri oktatási intézményt kerestek fel..

Hirdetés

 

A Kantharosz Civil Összefogás 950 ezer forintos támogatásából tehetik még színesebbé programjaikat, elkészítettek ugyanis egy Cifra kifestő könyvet, amelyet az eseményeken résztvevő gyermekek kapnak. A kiadvány Mérát kívánja bemutatni, mesékkel, népdalokkal, fotókkal és kifestőkkel.

 

 

Célunk az volt a kiadvánnyal, hogy ezt a cifra világot a fiatalabb korosztály számára is közelebb hozzuk, megismertessük őket a több száz éves múltban gyökerező motívumvilág elemeivel, a gazdag díszítésű viseletekkel, bútorokkal és ízelítőt adhassunk népdalkincséből, és népmesei örökségéből – hangsúlyozza az egyesület elnöke.

 

 

Tagai István, a Kantharosz Gála főszervezője is ott volt a Cifra Magvető programon, aki kiemelte: ismét jó helyre került a támogatás, jó látni, ahogy a gyerekek érdeklődnek és élvezik a kulturális programot. Mint ismeretes, az évente megrendezendő Kantharosz Gála jótékonysági est és borárverés bevételévből győri és Győr környéki rászorulókat és tehetségeket, valamint gyermekekkel foglalkozó civil szervezeteket támogatnak.

 

Deésy Gábor bízik abban, hogy a program sikerességének köszönhetően a jövőben további lehetőséget és támogatást kapnak a folytatáshoz.

 

Hujber Istvánné, az evangélikus óvoda vezetője kiemelte, a gyerekek számára nagy boldogságot jelent a foglalkozás, hiszen olyan dolgokat ismerhetnek meg – a hangszereket, a viseletet, a népi játékokat – amelyekkel a mai világban már nagyon ritkán találkoznak. Az is lényeges, hogy a gyerekek megérezzék, határainkon túl is élnek magyarok és fontos hogy összetartsunk, mert mi összetartozunk – vallja az óvodavezető.

 

Szerző: Földvári Gabriella

Fotó: Marcali Gábor

 

likeold
a fb oldalunkat