Győr+
2011.10.28. 19:54

Buszjárat kötheti össze Győrt Csallóközzel

Újabb buszjárat indulhat Magyarország és Szlovákia között; közösen pályázhat a projektre Győr és a csallóközi Nagymegyer (Velky Meder) önkormányzata, miután a magyarországi megyeszékhely közgyűlése pénteken egyhangú döntéssel megszavazta a részvételt a projektben.

A legfeljebb két évig tartó vállalkozásra ötszázalékos önrésszel 200 ezer és egymillió euró közötti összeget nyerhetnek el a pályázók a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében.

Annak ellenére, hogy Nagymegyer és Győr a Szlovákiát és Magyarországot összekötő fő közlekedési vonalon fekszik, a gördülékeny személyszállítást biztosító tömegközlekedés ezen a területen mégsem megfelelő – olvasható a Borkai Zsolt polgármester (Fidesz-KDNP) által jegyzett előterjesztésben.

A dokumentum megemlíti: a két várost a hét négy napján köti össze menetrend szerinti buszjárat, amely reggel nyolc óra előtt öt perccel indul Nagymegyerről, és fél háromkor fordul vissza.

Ugyanakkor – teszik hozzá – a két állam uniós csatlakozása óta a korábbinál jóval többen járnak dolgozni vagy tanulni a határ másik oldalára, de a járatszám emelését indokolja az idegenforgalom, különösen a bevásárlóturizmus bővülése is. A projekthez Nagymegyer önkormányzata két buszt szerezne be.

Kiss Vince, a magyar-osztrák-szlovák hármas határnál fekvő Rajka független polgármesterének korábbi közlése szerint a fele részben külföldi, elsősorban szlovákiai állampolgárok által lakott Rajkáról tavaly indult menetrend szerinti buszjárat Pozsonyba. A vonalat a szlovák főváros közlekedési társasága működteti.

(MTI)