Burgonyavacsora

Győr+
2019.04.28. 10:26

Vaj, tejszín, parmezán és egy nagy adag burgonya, amiből fejedelmi vacsora készíthető szaktudás nélkül. Ez az ajánlatom vegetáriánusoknak és húsvevőknek egyaránt, mert kiváló fogás.

Nagy krumplievő nemzet vagyunk és, amennyire hasztalan, hizlaló élelmiszernek tartjuk gyakran, annál fontosabb a szervezetünknek időnként egy nagy adag finomra sült burgonya. Sokan nem tudják, hogy magas vitamintartalma és több jótékony hatása van. Vértisztító, lúgosít, méregtelenít és a salakanyagoktól tökéletesen megtisztít. Nagyszüleink még láz ellen is használták, de napjaink talán egyik leggyakoribb problémájára is kiváló, ami a savtúltengés. Fontos ez utóbbi esetben, hogy ne főzzük, hanem süssük a burgonyát, akkor maradnak benne azok az aminosavak, amelyek a savat szépen elföldelik. Nagy kedvence lesz azoknak, akik az olasz konyha ízeit kedvelik, mert a parmezán gondoskodik erről, az elengedhetetlen paradicsom pedig csak hab a tortán. Az egyetlen hátrányát is azonnal tisztáznám: ehhez a fogáshoz a krumplit késsel jó szeletelni, de lemértem és 1 kg krumpli szeletelése 15 percet vesz igénybe rohanó életünkből. Mindenkinek bátran ajánlom!

Bevásárló lista (4 személyre, 20×25 tepsihez)

1,2 kg krumpli (C-típusú, sárga)

200 ml habtejszín

300 ml tej

2 kk só

50 g parmezán vagy padano

100 g vaj (82%)

300 g paradicsom

Elkészítés:

1. A burgonyát meghámoztam, vágtam egy „hasalját” neki, hogy legyen talpa, majd felszeleteltem minden egyes gumót nagyon vékonyra. (kb. 3mm)

2. Magam mellé készítettem a vajat, a parmezánt, a reszelőt és jöhet a rétegezés. A tepsi aljába 3-4 vékony szelet vajat teszek, erre jön az első krumpli réteg, majd erre újra 3-4 szelet vaj, mindenhova egy kis reszelt sajt és mindezt addig teszem, amíg el nem fogy a krumpli. A legtetejére vajat és sajtot teszek.

3. Egy tálban összekeverem a tejet, tejszínt, sót és óvatosan ráöntöm a krumplira, a háromnegyedét kell, hogy ellepje.

4. Alufóliával lefedtem a tepsit és előmelegített 200 fokos sütőben 1,5 órán át sütöttem.

5. A paradicsomot 1 ek olívaolajjal és 1 ek balzsamecettel locsoltam meg, majd a krumpli után a forró, 200 fokos sütőben 10 percig hirtelen megfonnyasztottam. Amennyiben frissen szereted, ugyanezeket az ízesítőket add hozzá!

Tálalás előtt 30 percet pihentetem, így könnyebb majd szeletelni, de igazán másnapra lesz tökéletes állaga.

#SzarkaZsófi

Kövesd Zsófit a Facebookon is!