Hirdetés
Győr+
2011.12.01. 17:25

Bundabotrány – Megdöbbentek a Haladásnál

A labdarúgó OTP Bank Ligában szereplő Haladás Sopron Banknál megdöbbenve fogadták, hogy vezetőedzőjüket, Aczél Zoltánt szerdán a Videoton otthonában lejátszott Magyar Kupa-mérkőzést követően előállították.

Hirdetés

“Nagyon megdöbbentett, ami történt, de biztos vagyok benne, hogy félreértésről lehet szó, amit reményeim szerint hamarosan tisztáznak – idézte a szombathelyi klub hivatalos honlapja Székely Tibor másodedzőt. – Zoli a legjobb barátom, így tegnap este nagyon nehéz volt a hazaút Szombathelyre. Úgy gondolom, másképp is megoldhatták volna az őrizetbe vételét, nem a nagy nyilvánosság és a saját játékosai előtt kellett volna bilincsbe verniük a nyomozóknak.”

Azcél Zoltánt csütörtökön a Nemzeti Nyomozó Iroda épületében már gyanúsítottként hallgatták meg. A trénerrel szemben két rendbeli gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója által kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette megalapozott gyanúja merült fel. A főügyészség csütörtöki közleményéből kiderült, hogy a Siófok korábbi edzője az őrizetbe vétele és a gyanúsításközlés ellen panaszt jelentett be, illetve vallomást tett, amelyben tagadta a terhére rótt bűncselekmények elkövetését.

“Illés Béláékkal ültem a VIP-páholyban, a meccs lefújása után Vörös Csaba telefonált, hogy menjek gyorsan, mert baj van – mondta az egyesület honlapjának Tóth Miklós, a Haladás Sopron Bank ügyvezetője. – Miután lementem, odalépett hozzám egy civil ruhás ember – mint később kiderült, az ügyész – bemutatkozott, megmutatta a megbízólevelét és közölte, hogy elviszik Aczél Zoltánt, de az őrizetbe vételnek nincs köze a Videoton-Haladás meccshez. Természetesen nagyon megdöbbentem, nem akartam hinni a fülemnek. Zoli egyébként egyet még telefonálhatott a stadionból, a feleségét hívta fel.

Mindenesetre az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, így a tulajdonosok nevében is mondhatom, hogy kiállunk Zoli mellett. Ma az öltözőben pedig elmondtam a játékosoknak, hogy profik, koncentráljanak a munkájukra, végezzék becsülettel a tréningeket, szombaton pedig verjük ki a kupából a Videotont, hiszen jó pozícióból indulunk a visszavágón.”

A Központi Nyomozó Főügyészség csütörtöki közleményéből kiderült: “a megalapozott gyanú lényege szerint A. Zoltán, aki a 2009. április 21-én lejátszott Honvéd-Siófok (2-2) Magyar Kupa-elődöntő előtt, a Siófok labdarúgócsapatának edzőjeként elfogadta játékosai, S. László és H. Gábor azon ajánlatát, hogy fejenként 3-4000 euró ellenében legalább két góllal elveszítik a mérkőzést” “A. Zoltán ekkor azt is megígérte, hogy a mérkőzésen a csapatot ennek megfelelően fogja összeállítani. Az elkövetői kör végül az A. Zoltán és a játékosok hajlandósága ellenére a mérkőzésre nem tette meg a fogadását, így a megállapodás szerinti jogtalan előny kifizetésére nem került sor.”

A főügyészség szerint a tréner “a 2009. május 23-án lejátszott ZTE-Siófok (5-3) bajnoki előtt elfogadta S. László és H. Gábor ajánlatát, miszerint 4000 euró ellenében ő is részt vesz a mérkőzés eredményének olyan befolyásolásában, hogy legalább két góllal elveszítik a mérkőzést. A. Zoltán tudva arról, hogy a manipulációban játékosként pontosan kik vesznek részt, a mérkőzésen a csapatot ennek megfelelően állította össze. Mivel a mérkőzésen az elvárt eredmény született, a meccs után S. Lászlótól és H. Gábortól átvette az ígért 4000 eurót.”

(MTI)

Hirdetés