Győr+
2012.12.03. 08:00

„Bőven belefér, hogy estélyi ruhához bakancsot húzzak”

Pörög-forog a színpadon, egyszemélyes show-jával az egyik percben még meghatja, a másikban pedig már táncba hívja a közönséget. Détár Enikő győri fellépése után beszélt lapunknak szerepekről és régi hobbijáról, a ruhatervezésről.

Bár a Mary Poppinsban egy idős asszonyt alakít, árad önből a fiatalos lendület. Mi a titka?

 

Az a jó, ha minél több ilyen szerep van. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem szeretem hallani: „Jaj, de jól nézel ki, drágám”. A kondíciómat és az energiaszintemet igyekszem megőrizni, és azt sem számolom, hogy egy ránccal van több vagy kettővel. Az öniróniám, az önkritikám, illetve a kíváncsiságom az emberek felé segít újra és újra a megújulásban.

 

A lelkét is karban tartja?

 

Igyekszem. Egy kedves főiskolai tanárnőm mondta azt: „Egy lány háromévesen behúzza a hasát és csak 83 évesen engedi ki.” Ez a fajta figyelem lelki tartást is ad. Azt vallom, ha képes vagy kihúzott háttal, behúzott hassal és magad alá húzott fenékkel sétálni, akkor ez visszahat a bensődre is. Ha figyelsz a tartásodra, a lelkiállapotod is megváltozik. Hetente kétszer-háromszor lelki „standolást” végzek, ez olyan, mint egy kasszazárás, csak épp az aktuális belső történéseimre vonatkoztatva készítek „elszámolást”

 

Igazi dívaként tündököl egy show-műsorban. Mit gondol, mitől díva egy díva?

 

Azt gondolom, hogy a színpadon vagyunk dívák, a magánéletünkben már kevésbé. Igaz, hogy képesek vagyunk dívaként megjelenni, de ez az elnevezés inkább a színpadra szánt, külső jegyeket foglalja magában. Elegánsabb ruhákban, tisztelettel és tartással fordulunk a közönség felé. Legyen a fellépés egy plázában vagy akár egy bálon, úgy öltözöm fel, mintha színházi produkcióhoz készülődnék.

 

A férjével, Rékasi Károllyal két olyan darabban is együtt játszik, amelyekben a házasság derűs, illetve árnyoldalait mutatják be. Mennyire volt nehéz a próbák után visszacsöppenni a valódi házasságukba?

 

A Rózsák háborújánál már viszonylag gyorsan ment, hamarabb tudtuk a próbateremben hagyni azokat az érzéseket, gesztusokat, amelyeket a szerep kívánt. Kritizálni azért tudjuk egymást, olykor viccesen, de be-beszólunk a másiknak. A rendezőnőnk mondta a darab kapcsán, hogy még ennyi év után is megvan köztünk az a bizonyos vibrálás, szinte tapintható az erők összefeszülése.

 

Úgy tudom, a ruhatervezés a hobbija. Hogyan kell elképzelnünk a Détár Enikő-stílust?

 

A ruhatervezés a lánykori hobbim volt, de a mai fellépő ruhámat például én álmodtam meg. Imádom az eklektikus dolgokat, szeretem, ha a klasszikus és a modern ötvöződik. A bohókás elegancia áll közel hozzám. Nekem bőven belefér, hogy egy estélyi ruhához bakancsot húzzak. A mai szettem is érdekes: itt van ez a kán-kán csizma lakkbőrrel megvadítva, de a ruha flitteres, közben kicsit rojtos, és még hosszú szoknya is volt rajtam. Az összhang mégis megvalósul.

 

Horváth-Simon Barbara

Fotó: Marcali Gábor