Győr+
2011.10.01. 10:01

Börtönbe kerülhet a pályára befutó győri szurkoló

A sportrendezvények rendjének megerősítése érdekében szeptember elsejétől módosították a Büntető Törvénykönyvet: ha valaki egy sporteseményen a nézőktől, vagy a nézők meghatározott csoportjától elzárt területre jogosulatlanul belép, ott tartózkodik, vagy ezen területre bármit bedob, akkor bűncselekményt követ el, amely alapesetben két évig, súlyosabb esetben akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

A Győri Rendőrkapitányság rendbontás megalapozott gyanúja miatt indított eljárást egy 21 éves győri férfi ellen, aki a szeptember 18-i Győri ETO FC–Ferencváros labdarúgó-mérkőzés befejezését követően befutott a pályára. A fiatal győri drukker lehet az első, akivel szemben a Btk. szigorítását alkalmazhatják Magyarországon.

– A mérkőzés lefújása után néhány perccel még tartott a szurkolók ünneplése, amikor a fiatalember átugrott a korláton, és a reklámtáblákon is átjutva odafutott a játékosokhoz – idézte fel a történteket Horváth Szilveszter, a Győri Rendőrkapitányság Közrendvédelmi és Határrendészeti Osztályának helyettes vezetője. – A futás közben elcsúszott, ekkor a biztonsági emberek elfogták, majd ezt követően kivezették a játéktérről. Később kiderült, hogy a fiatalember célja az volt, hogy mezt kérjen a játékosoktól, tehát semmiféle agresszív szándéka nem volt. Ez a cselekmény azonban a sporttörvény és a Btk. változása miatt már bűncselekménynek számít. A Győri Rendőrkapitányság a történtek miatt büntetőeljárást indított, a fiatalember szabadlábon védekezhet.

A Győr Plusz felkutatta a pályára befutó győri szurkolót, aki a helyi médiák közül elsőként lapunknak nyilatkozott arról, mi is történt a rangadó lefújását követően a stadionban.

– Az első ETO-meccsemen még kisfiúként voltam kinn, édesapám vitt el a stadionba – idézte fel a kezdeteket Horváth Gábor. – Ez úgy tíz évvel ezelőtt lehetett, azóta szeretem a futballt, és rajongásig az ETO-t. A korábbi években is rendszeres látogatója voltam az összecsapásoknak, de mivel egy éve Hollandiában dolgozom hentesként, kevesebbet vagyok itthon. Most két hétre jöttem haza szabadságra, hallottam, hogy lesz az ETO–Fradi, ami nekünk örökrangadó, ezért mentem ki szurkolni.

– Régebben sokszor megesett, hogy befutottak a szurkolók ünnepelni a játékosokkal?

– Igen, gyakrabban előfordult, mint mostanában. Akkor még jobban szerettek a B-közép tagjai bemenni a pályára pacsizni, és talán még az ellenőrzés sem volt olyan szigorú, no meg a játékosok felfogása is más volt. Ez mostanra sajnos megváltozott. Egy ember befut, és egyből hárman vetődnek rá? Azért ez nonszensz.

– Előre eltervezte, hogy befut majd a pályára?

– Nem. Kimentem a meccsre, nem telt még el fél óra sem, és már két gólt rúgtunk a Fradinak. Nagy volt az öröm, és mondtam a barátomnak, hogyha ezt a csatát megnyerjük, akkor próbálok egy mezt szerezni a srácoktól. Vége lett a meccsnek, nyertünk, ezért a felső szektorból lementem az alsóba, majd beugrottam a pályára. Mondtam a játékosainknak, hogy szeretem a csapatot, nyertetek, jók voltatok, légy szíves adjatok nekem egy mezt. Nem adtak! Következő pillanatban már rajtam volt három rendező, és vittek is lefelé a pályáról. Odavittek egy rendőrhöz, aki elkérte az adataimat, aztán mondta, hogy mehetek haza.

– Látta a biztonsági embereket? Készültek? Figyeltek önre?

– Ők már a történtek előtt láthatták, hogy mire készülök, mert odaálltak elém, de így is gond nélkül bejutottam a tizenegyes vonaláig. Nem túl magas a korlát, utána van még egy reklámpalánk – mégis pillanatok alatt átjutottam rajta, befutottam a büntetőpontig, de sajnos ott elcsúsztam. Nem volt nagy mutatvány.

– Drasztikusnak ítélte a biztonsági emberek fellépését?

– Azért nem hittem, hogy a földre nyomnak, és a hátamra térdelnek. Gondoltam, hogy odajön egy őr, megfogja a karom, hogy figyelj öreg, ezt nem lehet, menj le a pályáról, de hogy hárman ugranak utánam, kicsavarják a karomat, és nyomdafestéket nem tűrő módon szidalmaznak, arra nem gondoltam volna. A rendőr normális volt, elmondta, hogy amit én csináltam, azt nem lehet, de nincs semmi baj, felírja a nevem, a lakcímem, aztán elmehetek.

– Tudja, hogy annak, amit tett, milyen következményei lehetnek?

– Csak annyit mondtak, hogy majd felhívnak, és szólnak, ha kell valami. Úgy érzem, én nem követtem el semmi törvénybe ütközőt, nem bántottam senkit, csak szerettem volna a kedvenc játékosaimtól kapni egy mezt.

– Tehát akkor nincs tisztában azzal, hogy szabadságvesztéssel is büntethető, amit elkövetett?

– Erről még nem hallottam. Ez akkora dolog, hogy engem börtönbe kellene zárni? Röhej, hogyha én befutok a pályára, hárman vetődnek rám, a stadionon kívül meg a parkolóban száz győri meg ferencvárosi üti egymást, velük szemben meg nem intézkedik senki.

– Megbánta már, hogy befutott a pályára?

– Egyáltalán nem. Ha tehetném, biztosan megpróbálnám újra. Hátha legközelebb kapok egy ETO-mezt.

Schubert Tamás, a Győri ETO FC biztonsági főnöke szerint a rendezők mindig figyelnek arra, hogy fellépésük gyors és arányos legyen. Rámutatott, lehet, hogy ez az eset nem minősül olyan drasztikus cselekménynek, mint amire a törvényalkotó gondolt – hiszen valamikor ez szabálysértésnek számított –, de a huliganizmus kissé felerősödött az utóbbi időben. Ahhoz, hogy ismét rend legyen a lelátókon, és gyerekek, szülők, barátok együtt jöhessenek ki mindenfajta félelem nélkül a futballmérkőzésekre, szükség van az erélyesebb fellépésre – jegyezte meg.

A győri stadionban a közönséget a mérkőzésre érkezés közben, a találkozó alatt és távozáskor is folyamatosan kamerás megfigyelés alatt tartják. Jelenleg négy mobil és négy fix kamerával dolgoznak, így az olyan cselekményeknél, mint az ominózus befutás, minden pillanatot dokumentálni tudnak, a felvételeket kikockázzák, és tárgyi bizonyításként adják a feljelentés mellé.

Bakács László