Hirdetés
Győr+
2013.06.05. 10:53

Borkai Zsolt: nincs ok aggodalomra

Borkai Zsolt Győr polgármestere nyugalomra inti a lakosságot.

Hirdetés

20:33 – Rendészeti szakközépiskolások és tanáraik a gátakon Győr megyében

 

Hirdetés

Három rendészeti szakközépiskola diákjai és tanárai is részt vesznek az árvízi védekezésben csütörtöktől Győr-Moson-Sopron megyében. A fiatalok szerdán megérkeztek Győrbe – közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője az MTI-vel.

 

Kocsis Tünde alezredes tájékoztatása szerint az országos rendőrfőkapitány utasítására az ország három rendészeti szakközépiskolájából 388 hallgatót, valamint 19 tanárt rendeltek be a megyei árvízi védekezésben való közreműködésre. Körmendről 104 diák, illetve három tanár, Miskolcról 199 tanuló, valamint 12 tanár, Szegedről 85 hallgató és négy tanár segíti a munkát.

 

Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) szerdán közleményben tudatta: szerdától országszerte 509, csütörtöktől pedig további ezer rendészeti szakközépiskolás is részt vesz a védekezésben. Ők az egész védvonalon vészőri szolgálatot teljesítenek, feladatuk a gátak állapotának ellenőrzése.

 

 

 

19:50 – “Kíméletes hajózást” rendelt el a Dunán az illetékes hatóság

 

 

“Kíméletes hajózásra” szólította fel az érintetteket szerdán a Nemzeti Közlekedési Hatóság Útügyi, Vasúti és Hajózási Hivatal a Dunán – közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az MTI-vel.

 

 

A hajók és hajókötelékek a partoktól nagyobb távolságban, a megváltozott áramlási viszonyok figyelembevételével, a lehető legkisebb hullámkeltést okozva, úgynevezett “völgymenetben” a lehető legkisebb sebességgel közlekedhetnek – áll a tájékoztatóban.

 

A közlemény szerint Nagybajcsnál 720 centiméteres, Gönyűnél pedig 660 centiméteres vízállás fölött hajózási tilalmat rendelnek el. Hasonló korlátozás lép életbe a Duna alsóbb szakaszain, más és más vízállás mellett, Budapestnél például 800 centiméteres vízállás fölött nem közlekedhetnek hajók.

 

A magas vízállás miatt elrendelt korlátozások nem vonatkoznak a védekezési munkákban igazoltan részt vevő szervezetek, állami szervek, valamint a vízi rendészeti és folyamfelügyeleti szervek úszó létesítményeire – tették hozzá.

 

 

19:15 – Orbán Viktor személyesen irányította a védekezést Komáromban

 

A komáromi térségbe érkezett szerda délután Orbán Viktor kormányfő, ahol személyesen irányította az árvízi védekezés munkálatait – közölte a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-vel.

 

 

A kormányfő Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató, Czunyiné Bertalan Judit megyei kormánymegbízott és Molnár Attila komáromi polgármester társaságában járta be az árvíz sújtotta területeket – tette hozzá Havasi Bertalan.

 

A sajtófőnök tájékoztatott arról is, hogy Orbán Viktor csütörtök reggel részt vesz az árvízi védekezést irányító törzs munkájában a Belügyminisztériumban, majd 8 órakor a tárca épületében sajtótájékoztatón összegzi az eddigi árvízi tapasztalatokat és beszámol az éjjel meghozott döntésekről.

 

 

 

18:00 – Megdőlt a Duna vízszintrekordja Pozsonynál

 

A korábbinál lassabb ütemben, de tovább áradt a Duna Pozsonynál szerda délután, a folyó vízszintje négy óra után megdöntötte a 2002-ben ott mért több mint százéves rekordot.

 

A fokozódó árvízveszélyre való tekintettel szerdán műveleti területté minősítették és lezárták a hatóságok az óvárosi rakpartot és a vele párhuzamos, mintegy hat-hétszáz méteren húzódó dunai sétányt Pozsonyban.

 

Az intézkedést a rendőrség tájékoztatása szerint a magas vízállás mellett az is indokolta, hogy a rakparton mind nagyobb számban megjelenő kíváncsi tömeg több esetben a mobil védőgátakat is megrongálta. A mostani intézkedés után már a Duna egyik oldalán sem megközelíthetőek a folyó rakpartjai, a Duna alacsonyabban fekvő, jobboldali partját Ligetfalunál ugyanis már hétfőn lezárták.

 

A Duna folyamatosan emelkedő vize szerda délutánra elárasztotta Pozsony-Károlyfalu városrészben lévő csónakházat és a belvárosban lévő személyforgalmi hajókikötőt is. A Dévénybe vezető út nagy része már korábbtól víz alatt van, hasonlóan, mint a folyó jobboldali rakpartjának egyes részei a Szlovák Nemzeti Felkelés hídja és az Öreg híd közötti szakaszon. A várost az árvíztől védő mobil védőgátaknál helyenként kisebb szivárgásokat is észleltek, az ebből adódó gondokat a már korábban készenlétbe helyezett szivattyúk és műszaki eszközök segítségével folyamatosan orvosolják.

 

Szerdán napközben több óvárosi épület pincéjében feltört a talajvíz, Pozsony óvárosának önkormányzata a kialakult helyzettel összefüggésben zsákokat és homokot biztosított ingyen a lakosságnak.

 

Délután ismételten ülésezett Pozsony városának válságstábja is. Milan Ftácnik főpolgármester az egyeztetést követően beszámolt arról, hogy az ár tetőzése alighanem hosszabb folyamat lesz, mint amire eredetileg számítottak. Ennek ellenére reméli, hogy a város péntekig túl lesz a helyzet nehezén. Hozzátette: a mobil védőgátak számításaik szerint elegendőek lesznek az árvíz megfékezésére.

 

A Duna vízszintje a szlovák fővárosban szerda fél hat után 9,93 méter volt, ezzel megdöntötte a 2002-ben Pozsonynál mért több mint százéves rekordot, ami a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat (SVP) által mért adatok szerint 9,9 méter volt. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) szerint Pozsonynál a Dunán már csak a folyók vízszintjének “mérsékelt” emelkedésére kell számítani, a folyó vízszintje Dévénynél várhatóan csütörtök délután, Pozsonynál pedig csütörtök este éri el a maximumát.

 

Útlezárások, elterelések Győr megyében

 

Lezárják este hat órától a vámosszabadi határátkelőt, az oda vezető 14-es főút forgalmát pedig a Győr-Mosonmagyaróvár összekötő útra terelik – közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság szerda délután az MTI-vel.

 

A közlemény szerint az 1-es számú főutat a Győrszentiván-Kertvárosnál folyó árvízvédelmi munkálatok miatt a 19-es főút Győr-likócsi csomópontja és a nagyszentjánosi csomópont között lezárták, a közlekedőket az M1-es autópályára terelik.

 

A Gönyűn lakók otthonukat Győr felől a 19-es főút – M1-es autópálya – Nagyszentjános útvonalon közelíthetik meg. A Komárom felől érkezők a nagyszentjánosi csomópontnál – lakcímkártyájuk alapján – hajthatnak be Gönyű településre. A többi közlekedőt viszont az M1-es autópályára terelik – áll a közleményben.

 

Budapest felől az 1-es számú főúton közlekedőket a komáromi közútkezelő a 131-es út érintésével az M1-es autópályára tereli. A forgalom az M19-es út győr-likócsi csomópontjában térhet vissza az 1-es számú főútra.

 

Az 1401-es szigetközi úton, Dunaszeg és Ásványráró között rendőri forgalomirányítás mellett, fél pályán halad a forgalom. A terelés ideje alatt az autópálya érintett szakaszát díjmentesen lehet igénybe venni – írták a tájékoztatóban.

 

Nagybajcsnál 4 óra alatt több mint 30 centiméterrel emelkedett a vízszint

 

A Győr-Moson-Sopron megyei Nagybajcsnál 4 óra alatt 31 centiméterrel emelkedett a Duna vízállása – derül ki az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) szerda délután az MTI-hez eljuttatott közleményből.

 

A településen 11 órakor még 716 centiméteres, délután 3 órakor viszont már 747 centiméteres vízmagasságot mértek.

 

Az OMIT összesítése szerint valamennyi helyen emelkedett a vízszint. Budapestnél legutóbb 681 centiméter volt a víz magassága.

 

Komáromnál szintén négy óra alatt tizennégy centiméterrel, 656 centiméterre duzzadt a folyó. Esztergomnál is meghaladja a 6 métert a Duna magassága, legutóbb 608 centiméteres vízszintet rögzítettek. A Pest megyei Nagymarosnál a legutóbbi mérés szerint 540 centiméteres volt a Duna vízszintje.

 

Az OMIT közleményében azt írta: a folyamatosan beérkező adatok alapján az árhullám levonulása nagy feladatot jelent, de – mint kiemelték – “ezzel az országos méretű összefogással, közösen, sikerrel megoldható”. Megjegyezték továbbá, hogy szerdától 509, csütörtöktől pedig további ezer rendészeti szakközépiskolás is részt vesz a védekezésben. Ők az egész védvonalon vészőri szolgálatot teljesítenek, feladatuk a gátak állapotának ellenőrzése.

 

17:33 – Bakondi: eddig 62 embert kellett kitelepíteni

 

Eddig országszerte 62 embert kellett kitelepíteni a Duna áradása miatt, jelenleg egy sződligeti otthon 80 lakóját költöztetik ki – mondta Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) főigazgatója szerda délután a Margitszigeten. Egyelőre erőszakkal senkit sem kellett lakhelyének elhagyására kényszeríteni – tette hozzá.

 

A főigazgató elmondta: minden eszköz – anyagi, technikai, emberi – rendelkezésre áll ahhoz, hogy az árvizet a mederben tartsák. A legmagasabb vízállást akkor lehet pontosan meghatározni, ha a legnagyobb víztömeg átlépi a magyar határt, ez csütörtökre, péntekre várható – tette hozzá. A fővárosi tetőzést továbbra is hétfőre várják.

 

Bakondi György elmondta: jelenleg 64 kockázati helyszín van a Dunán. Eddig több mint 800 ezer homokzsákot helyeztek ki, de több millió van még. Az elmúlt éjjel kétezer ember dolgozott a gáterősítéseken, nappal pedig ötezren országszerte, de ez a szám nőni fog.

 

Az OKF főigazgatójának közlése szerint nyolcezer ember áll rendelkezésre a honvédségnél és még ugyanennyi a katasztrófavédelemnél, továbbá 3600 rendőr, sok vízügyi dolgozó és önkéntes segítségére is számíthatnak. A katasztrófavédelemnek további 102 ezer kiképzett, polgári védelmi szolgálatra kötelezettje van – tette hozzá.

 

Bakondi György az eddigi költségekről nem tudott beszámolni, de idézte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter korábbi nyilatkozatát, amely szerint 51 milliárd forint áll rendelkezésre a katasztrófavédelmi előirányzatban, amely szükség esetén tovább növelhető.

 

Emlékeztetett rá, hogy a kormány 15 napra hirdetett veszélyhelyzetet, ezt a parlament meghosszabbíthatja, ugyanez történt a 2010-es kolontári vörösiszap-katasztrófánál is.

 

Pesti Imre kormánymegbízott, Budapest Főváros Védelmi Bizottságának elnöke arról számolt be, hogy a védekezési munkálatokban a főváros, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársai, a Fővárosi Csatornázási Művek, a katasztrófavédelem és önkéntesek vesznek részt.

 

A fővárosi Duna-parton nyolc kiemelt védekezési pont van, két helyen – a Margitszigeten és a Római-parton – már intenzív védekezés zajlik. A Margitszigeten 300 ezer homokzsákot, háromezer köbméter homokot építenek be a nyúlgátba. A szigetet kiürítik.

 

Hozzátette: a Római-parton zajlik az gátak megerősítése, csaknem 18 ezer homokzsákot fognak ott elhelyezni, ennyi elegendő lesz. Péntek estére mindenütt elkészülnek a gátak.

 

Pesti Imre megköszönte az önkéntesek segítségét, egyben fokozott óvatosságra intette azokat, akiknél illegálisan, telefonon érdeklődtek a vagyontárgyaik elhelyezéséről.

 

A fővárosi gátakon jelenleg 600 ember dolgozik, de ez a szám a többszörösére növelhető. További intenzív védekezés Újpesten, Csepelen és a XI. kerületben várható – tette hozzá.

 

Palkó György, a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. vezérigazgatója arról számolt be, hogy 9 méteres vízmagasságig építik ki a védműveket a Margitszigeten, a Római-parton pedig 1800 méter hosszúságban támasztják meg a nyúlgátat. A Királyok útját is 9 méteres magasságig védik, szükség esetén pedig a Batthyány és a Bem téren is védekeznek.

 

 

 

 

16:30- Parkolók lezárása az árvízi védekezés érdekében

 

Lezárta Győrben az Árpád úton az Aradi vértanúk útja és a Baross Gábor út közötti szakaszon a fizető parkolókat az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kérésére a Győr-Szol Zrt. Ezek a parkolóhelyek az árvízi védekezésben résztvevő járművek számára vannak fenntartva. Itt tilos a parkolás, amit a kihelyezett bóják és a letakart fizetőautomaták is jeleznek. A szolgáltató kéri az autósokat, hogy a jelzett szakaszon ne álljanak meg, illetve haladéktalanul vigyék el esetleg ott parkoló járműveiket.

Ugyancsak tilos a parkolás Győrben a Zechmeister út Rába felőli oldalán az utca teljes hosszában (a Rába kettős hídig). Ezt a szolgáltató a közútkezelő kérésére zárta le, mert árvízi védekezési munkálatok kezdődnek a Rába töltésén. A lezárást itt is kihelyezett bóják és letakart fizetőautomaták jelzik. A Zechmeister utca másik oldalán továbbra is parkolhatnak az autósok.

A tilalom megszűnésekor a szolgáltató beszedi a kihelyezett jelzőbójákat és ismét használhatóak lesznek az automaták.

 

16:02 – Tíz településen védekeznek Győr-Moson-Sopron megyében

 

Tíz településen zajlik árvízi védekezés Győr-Moson-Sopron megyében. Vámosszabadiban a polgármester szerdára falugyűlést hívott össze, amelyen önkénteseket toboroz a munkára.

 

Dobos Viktória, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője szerda délután az MTI-vel azt közölte: Mecsér községben az ideiglenes védművek magasságát emelik és nyúlgátat építenek. Győrújfalu és Győrzámoly településen a gátépítési, -magasítási munkák elvégzése jelenti továbbra is a legfőbb feladatot. Győrladaméron és Koroncón szintén a töltést magasítják.

 

Tájékoztatása szerint Dunaszentpálon egy 3,5 kilométeres szakaszon homokzsákokkal és fóliázással védekeznek, szerda délig ötvenezer homokzsákot építettek be és további húszezer homokzsákot szállítottak a településre.

 

Dunaszegen száz önkéntes tölti a homokzsákokat, negyven pedig a töltés magasításán dolgozik. Kisbajcson és Győr-Bácsán szintén homokzsákokat töltenek és az értékeket menekítve gépjárművekbe rakodnak – sorolta a közleményben a tűzoltó hadnagy.

 

Hozzáfűzte: Nagybajcson árvízi védekezés ugyan nem folyik, de tisztítják a kivezető árkokat, a vízügyi szakemberek pedig őrszolgálatot működtetnek a töltésen.

 

 

15:30- Homokzsákok a GyőrSzol-nál

 

„A Győr-Szol Zrt. a Pápai úti bezárt hulladéklerakó telepen korlátozott mennyiségben rendelkezésre álló készletéből kizárólag a Győr közigazgatási határán belül lévő, az árvízi védekezésben közvetlenül érintett ingatlanok tulajdonosai számára rendelkezésére bocsát ingatlanonként maximum 50 db homokkal megtöltött zsákot. Ennél nagyobb mennyiség igénylése esetén a kérés indokoltságát a szolgáltató munkatársai egyedileg vizsgálják.

Zsákokat igényelni munkanapokon reggel 7 órától 16 óráig a 96/50-50-50-es telefonszámon lehet az igénylő nevének, lakcímének és telefonszámának megadásával.

A zsákokat 2013. június 6-án, csütörtökön és június 7-én pénteken reggel 7 órától 16 óráig lehet átvenni Győrben a Pápai úti volt szeméttelepen. A szállításról, rakodásról mindenkinek magának kell gondoskodni. Amennyiben az előre megtöltött zsákok elfogynak, az igénylőknek maguknak kell megtölteniük a kért mennyiséget.”

 

 

15:04- AQUA Kft. tájékoztatója IDE KATTINTVA olvashatja el.

 

15:01 – Bírósági tárgyalások maradnak el Győrben

 

Az árvíz miatt elmaradnak a csütörtökre és péntekre kitűzött tárgyalások a Győri Járásbíróságon – tudatta a Győri Törvényszék szóvivő bírája szerdán az MTI-vel.

 

Máté Kinga közlése szerint azért döntött így Takács József, a törvényszék elnöke, mert a járásbíróság épülete a környék legmélyebben fekvő részén fekszik, a bíróság irattára a pincében, az utcaszint alatt mintegy három méterrel található. A korábbi években a megemelkedő vízszint a bíróság épületének szennyvízelvezetésében problémákat okozott, a pinceszintet több alkalommal elöntötte a víz. Az iratok megőrzése érdekében a pincéből a felsőbb szintekre költöztetik az iratokat.

A szóvivő hozzátette: beadványokat a Győri Járásbíróság portáján lévő gyűjtőládába továbbra is elhelyezhetnek reggel nyolc és délután négy óra között.

A döntés nem érinti az előzetes letartóztatásokkal kapcsolatos üléseket és a bíróság elé állításokat sem, azokat változatlanul megtartják.

 

 

 

 

14:49 –  A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának 14 órai összesítése alapján az árvízi védekezés miatt eddig öt főutat (az 1-es, a 2-es, a 10-es a 12-es és a 111-es főutat) kellett lezárni:

 

az 1-es főúton Győrszentivánnál elkezdődött az út melletti védmű építése, ezért a 88-121 kilométerszelvények között teljes útzárat vezettek be. Komáromnál és Győrnél az M19-es út csomópontjánál már nem engedik tovább a járműveket, a forgalmat az M1-es autópályára terelik. Fontos tudni, hogy a komáromi és a győri csomópontok között feloldották az útdíj-kötelezettséget.

 

A 2-es főúton Göd és Sződliget között, a 26-30 kilométerszelvények közé eső szakaszon nem lehet közlekedni, kerülni az M2-esen lehet.

 

A 10-es főút Dunaalmás és Almásfüzitő között van zárva, (71-75 kilométer szelvények között) az 1-es főút felé lehet kerülni.

 

A 12-es főúton Nagymarosnál kell komolyabb védekezést folytatni, ezért a 10-15 kilométerszelvények közötti szakaszt több napra lezárták. Kerülni a Kóspallag Márianosztra (12106-os út) útvonalon lehet.

 

Esztergomnál a 111-es főút az 1-3 km között nem járható.

 

 

A 14-es főutat a Vámosszabadi határ híddal együtt a tervezettnél hamarabb, várhatóan már ma 18.00 órától lezárják. Rajka felé kell kerülni.

 

Árvízi védekezés folyik a 11-es főúton Leányfalunál, Visegrádon és Esztergom közelében, ezért félpályás útlezárást vezettek be a 28-as, a 42-es és a 60-as kilométernél. Mindhárom helyen, egy sávon jelzőőrök irányításával halad a forgalom (a víz még nincs a burkolaton).

 

 

14:27 – OKF: intenzív védekezés zajlik az érintett Duna-szakaszokon

 

Intenzív védekezés zajlik a Dunának azokon a szakaszain, amelyekre a kormány kedden veszélyhelyzetet hirdetett ki: Győr-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megye, valamint a főváros számos pontján – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője szerdán Szentendrén, ahol az új mobilgátról és az árvízvédelmi helyzetről tájékozódott.

 

Bakondi György beszámolt arról, hogy eddig 42 embert kellett kitelepíteni, és intenzíven, sok ezer emberrel folyik a védekezés.

Pest megyében is megkezdődött a védekezés, kitelepítések is történtek, és “megvannak azok a kockázati helyszínek, amelyek egy ilyen jelentős árvíznél különös figyelmet érdemelnek” – mondta a főigazgató.

Szentendre több területe árvízi szempontból veszélyeztetett, védelmük megerősítése zajlik – tette hozzá. Az új mobilgáttal kapcsolatban kiemelte, hogy a külföldi vélemények mindenhol pozitívak erről az árvízvédelmi rendszerről.

Bakondi György arra is felhívta a figyelmet, hogy ez különleges időszak, a közigazgatás külön szabályok alapján működik ilyenkor. A főigazgató arra kérte a lakosságot, hogy kövessék a hatóságok közleményeit.

Dietz Ferenc (Fidesz), Szentendre polgármestere emlékeztetett arra, hogy a mobil árvízvédelmi fal 333 méter hosszú szakaszon, 840 centiméteres magasságig védi az óvárost teljes biztonsággal. A 840 centiméter a várt árvízszintnél mintegy 40 centiméterrel magasabb.

Közölte, a helyi védelmi bizottság szerdai ülésén térségi szinten tekintették át a védekezést. Ahol nincsen megfelelő gát, ott hagyományos, homokzsákos megoldást alkalmaznak – mondta. A városvezető hozzátette, a védekezésben a katasztrófavédelem is segít fóliával, szivattyúval, zsákokkal.

Hadházy Sándor (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy Visegrádon sokan dolgoznak a 11-es főút védelmén, homokzsákból készül egy nyúlgátrendszer. Hozzátette: Dunabogdánynál – ahol nincs kiépített védvonal – számos lakóépület víz alá kerülhet, így az ott élőknek fel kell készülniük a kitelepítésre.

Elmondta, hogy Budakalászon a Barát-patak torkolatának felső részénél folyik a védekezés.

Juhász Attila, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője az MTI-t arról tájékoztatta, hogy 29 veszélyeztetett település van, 11 az érdi és 18 a váci kirendeltség területén, a Duna jobb és bal partjáról is. A legjelentősebb védekezési munkák Kisoroszinál, Visegrádon, Leányfalun, Szentendrén, illetve Vácon, Sződligeten zajlanak, de valamennyi település készül a védekezésre. Megerősítette: mindenhol van elég homokzsák, homok, és megfelelő számú ember áll rendelkezésre.

 

 

13:52- KÖZLEMÉNY AZ ÁRVÍZI HELYZETRŐL

 

Borkai Zsolt polgármester közleménye az árvízi helyzetről és a Győr+ rádióban elhangzott interjú letölthető hanganyaga.

 

Borkai Zsolt Győr polgármestere nyugalomra inti a lakosságot, mint elmondta: Győrben és a környező településeken szisztematikus, tervszerű munka folyik. Pánikkeltésnek semmi értelme, jelen pillanatban a Vízügy tájékoztatása alapján az előrejelzések azt mutatják, hogy a szükséges védekezési feladatok ellátása mellett a városi árvízvédelmi rendszerek a 2002-es árvíz szintjénél magasabb vízállás esetén is megvédik a várost. A jelenlegi előrejelzések szerinti legmagasabb vízállás sem fogja veszélyeztetni Győr biztonságát. Hozzátette, a katasztrófavédelem és a társszervek együttműködése révén zajlik a feladatok végrehajtása. A város folyamatosan figyelemmel kíséri az eseményeket és az előrejelzéseket, kapcsolatban áll a hivatalos szervekkel és mindent megtesz azért, hogy Győrben a legkevésbé okozzon problémát az árhullám – szükség esetén pedig a környező településeknek is segítséget nyújt.

 

 

A polgármester köszönetet mondott a győrieknek azért, hogy ismét önzetlenül segítenek, és arra kéri az önkénteseket, hogy mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak arról, hogy melyik területen milyen segítségre van szükség. Erről a Győr-Moson-Sopron megyében élők a 06 96 529-539-es telefonszámon érdeklődhetnek. A Győr+ Rádió, ahogy a március 15-i rendkívüli hóhelyzetben, úgy most is folyamatosan beszámol a friss hírekről, az árvíz alakulásáról, és az önkénteseket érintő információkról. Felhívta a figyelmet arra, hogy aki utazni szándékozik, indulás előtt mindenképp tájékozódjon a közlekedési lehetőségekről a lezárt útszakaszok miatt.

 

Borkai Zsolt kifejtette, hogy minden eshetőségre fel kell azonban készülni, ezért Győr kész tervvel rendelkezik arra vonatkozóan, ha egyszerre több ezer embert kell elszállásolni, legyen szó akár a várost körülvevő települések lakosairól, vagy akár a győriekről. Erről az eshetőségről azonban egyelőre nincsen szó.

 

A polgármesterrel készült Győr+ Rádiós interjú innen letölthető!

 

13:30- Útlezárások

 

 

13:35- Csaknem ezer polgárőr segíti a mentést

 

Csaknem ezer polgárőr dolgozik négy megyében és Budapesten a dunai árvíz elleni védekezésben. Giró-Szász András kormányszóvivő szerdán az MTI-nek arról beszélt, hogy a polgárőrök hatékony segítséget nyújtanak az árvízi munkálatokban.

 

 

Az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) tájékoztatása szerint az OPSZ elnöke az árvíz által sújtott területeken négy megye polgárőrszövetségének közreműködését kérte. A Győr-Moson Sopron Megyei Polgárőr Szövetség 300, a Budapesti és Agglomerációs Polgárőr Szervezetek Szövetsége 91, a Pest Megyei Polgárőr Szövetség 100, a Komárom-Esztergom Megyei Polgárőr Szövetség 157, a Fejér Megyei Polgárőr Szövetség pedig 153 emberrel és 10 vízi mentővel vesz részt az árvízi védekezésben.

A polgárőrség országos irányítási törzsi feladatait a Budapesti és Agglomerációs Polgárőr Szervezetek Szövetségének központi ügyelete látja el. A polgárőrök Budapesten, valamint Pest, Fejér, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében őrzési, biztosítási, kiürítési, illetve gátmegerősítési munkálatokat végeznek.

Kiemelt feladatként a táti gáton 10 polgárőr 24 órás szolgálatban van, Lábatlanon pedig szivattyúznak, valamint zsákokat töltenek – tudatta az OPSZ.

Az MTI az árvíz elleni védekezéssel kapcsolatban szerdán megkereste a kormányszóvivőt, aki válaszában hangsúlyozta: a megyei polgárőrszövetségek hatékony segítséget nyújtanak az árvízi védekezésben. Giró-Szász András is idézte az OPSZ adatait, amelyek szerint Győr-Moson-Sopron megyében a fő védekezési terület Mecsér és Győrzámoly környékén van, Komárom-Esztergomban pedig Táton, Lábatlanon és Dunaalmáson dolgoznak az árvízi munkálatokban a polgárőrök. A Pest megyei védekezésben közreműködő polgárőrök Gödön, Sződligeten, Dunakeszin, Kisorosziban, Kismaroson, Leányfaluban, Tahiban és Nagymaroson, a Fejér megyeiek pedig Adony, Ercsi és Dunaújváros térségében dolgoznak.

Budapesten a Margitszigeten, Újpesten, Budafokon és Óbudán segítenek a polgárőrök.

 

 

13:13- Szombathelyről 140 önkéntes indul segíteni Győr-Moson-Sopron megyébe

 

Három autóbusszal és két kisbusszal indulnak Győr-Moson-Sopron megyébe szerda délután szombathelyi önkéntesek, hogy segítséget nyújtsanak azokon az árvíz által veszélyeztetett településeken – közölte Marton Zsolt (Fidesz), Szombathely alpolgármestere az MTI érdeklődésére.

 

Tájékoztatása szerint a vasi megyeszékhelyről összesen 140 ember indul útnak, őket nyolc helyről toborozták. Az önkéntesek a szombathelyi polgármesteri hivatal, a helyi közterület-felügyelet, a távhőszolgáltató, a Haladás Vasutas Sportegyesület, a Haladás labdarúgó-csapata, az Illés Akadémia, a Szombathelyi Vagyonhasznosító Zrt. és a Vasivíz Zrt. munkatársai.

 

 

 

Az önkéntesek a homokzsákok töltésében, az árvíz miatt kiürített területek őrzésében, az értékek kimenekítésében tudnak segíteni, munkájukat a katasztrófavédelem irányításával és szervezésében végzik – tette hozzá.

Az alpolgármester elmondta, Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere kedden telefonon ajánlotta fel az önkormányzat segítségét Borkai Zsoltnak (Fidesz-KDNP), Győr polgármesterének.

Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője elmondta, 15 szakember áll készenlétben, hogy szükség esetén az árvízhez vonuljon. Emellett számba vették azokat az anyagokat és eszközöket is, amelyek szintén átcsoportosíthatók a védekezés segítésére.

Hozzátette még, hogy kollégái közül 52-t már kedden átvezényeltek Győr-Moson-Sopron megyébe. Főleg gátőrök és a vízméréshez, irányításhoz értő szakemberek vannak közöttük.

 

12:30- Közlekedés

 

A GYSEV Zrt. területén valamennyi személyszállító vonat menetrend szerint közlekedik. Jelenleg csak a Budapest-Keleti felől érkező Győr-Sopron viszonylatban közlekedő vonatoknál lehet átlagosan 5-25 perc késésre számítani.

 

Máv-Start Zrt.

A Komárom-Esztergom vasútvonalon, 10 óra 00 perctől a Duna magas vízállása miatt nem közlekedhetnek a vonatok, bizonytalan ideig. Az utasokat a teljes vonalon vonatpótló autóbusz viszi.

 

Kisalföld Volán Zrt.

 

2013. június 5-én – szerdán – a délelőtti óráktól a Győr – Gönyű viszonylatban közlekedő járatok kerülőúton, Nagyszentjánoson át közlekednek

2013. június 6-tól – csütörtöktől – a Mosonmagyaróvár – Győr – Komárom – Esztergom viszonylatú autóbuszjárat csak Mosonmagyaróvár – Győr között közlekedik.

 

 

12:28 – A győri Evangélikus Szeretetház is veszélybe kerülhet

 

Homokzsákok töltésére és pakolására kéri a segítőkész embereket a Magyarországi Evangélikus Egyház Győrben, ugyanis az Evangélikus Szeretetház konyhája és a Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási Központ is veszélybe kerülhet az árvíz miatt.

 

A Magyarországi Evangélikus Egyház arra kéri a segítő szándékú embereket, hogy vegyenek részt a pakolásban, a homokzsákok töltésében és a rakodásban. Mint írták, a vidékről érkezők szállását megoldják, de hálózsákról és gumicsizmáról mindenkinek saját magának kell gondoskodnia. A munkára Szilvásyné Peregi Eszternél lehet jelentkezni.

A pénzbeli adományokat a 11707024-20347257-00000000 számlaszámra várják, a közlemény rovatban az “árvíz” szó feltüntetésével. Az adománygyűjtés célja a helyreállítás munkálatainak segítése.

 

 

 

 

12:00 – Varga: a védekezés költségének fedezete biztosított

 

Az árvízi védekezés költségeinek fedezete biztosított – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

 

A gazdasági tárca vezetője kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy a katasztrófavédelem 51 milliárd forintos keretből gazdálkodik. A Belügyminisztériumnál felülről nyitott keret áll rendelkezésre a természeti csapások kárainak enyhítésére, de az önkormányzatok számára is rendelkezésre áll egy nyolcmilliárd forintos vis maior keret.

Varga Mihály jelezte: szükség esetén a költségvetési tartalékokból, illetve fejezeti összegek átcsoportosításával is előteremthető a védekezés költségeinek fedezete.

Ezen kívül az Európai Unió is fenntart egy szolidaritási alapot – tette hozzá.

A nemzetgazdasági miniszter elmondta: szerda este készülhetnek el az árvízi védekezés költségeinek mértékére vonatkozó első becslések.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) szerda reggeli adatai szerint Budapestnél a vízállás elérte a rakpartok szintjét. Mindenhol jelentősen emelkedett a folyó vízállása. Az OMIT tájékoztatása szerint a Szigetközben várhatóan szombaton, Budapesten és Nagymarosnál hétfőn tetőzik a Duna.

Országszerte már több mint 687 kilométernyi töltésszakaszon védekeznek. Ebből több mint 191 kilométeren rendkívüli, mintegy 62 kilométeres szakaszon harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Több mint 82 kilométeren másodfokú, csaknem 352 kilométeren elsőfokú a védekezés.

Csak a fővárosban 20 helyszínen folyik nagy erőkkel a védekezés, kiemelt terület a Margitsziget és a Római part. A Margitszigeten kedden megkezdték a védmű kiépítését, ahová háromezer köbméter homokot és 300 ezer zsákot vittek ki.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden közölte: a kormányzat mozgósítani tud körülbelül nyolcezer katonát, nyolcezer katasztrófavédelmi dolgozót, 1400 vízügyi szakembert és 3600 rendőrt az árvízi védekezésre. Kedden több mint ezer katonát már bevetettek.

A dunai árhullámban nem érintett vízügyi igazgatóságok műszaki vezetőit és munkatársait átvezényelték a győri és a budapesti vízügyi igazgatóságra, illetve az OMIT-ba a Duna menti védekezés érdekében.

 

 

 

11:48- Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság Tájékoztatója

 

A Duna németországi szakaszán Passau felett tegnap apadóvá vált. Az árhullám nagyobb víztömegét adó Inn valamint az Ilz mellékágak Passau felett intenzíven apadtak az elmúlt 24 órában.

 

Kienstocknál a Duna vízjárása 1078 cm-rel tetőzött, ami 11 100 m3/s vízhozammal, az előrejelzett hozamnál 200 m3/s-mal kisebb tény vízhozammal. Az árhullám Kienstocknál nagy víztömegű és elhúzódó, az 1000 cm-t meghaladó időbeni tartóssága 25 %-kal nagyobb mint 2002-ben.

 

A ma reggel 6 órai vízállás és vízhozam értékek a folyókon:

 

 

 

A 1401. számú szigetközi útról Mecsérre bevezető, a Mosoni Duna-hídon átvezető közúti híd június 4-én kedd éjjel lezárásra került, Mecsérre az 1. sz. főút felől lehet behajtani, de kérjük hogy csak az menjen Mecsérre akinek felétlenül fontos.

 

 

 

Az 1. sz. főút Győr-Gönyű közti szakaszán június 5-én (szerda) 10 órától teljes lezárásra került, a Győrszentiván-Kertvárosi szakaszon nyúlgát építése miatt.

Csak az építési forgalom mehet be az útszakaszra, a gönyűiek Nagyszentjános felé kerülve közelítség meg Győr városát.

 

A rábapatonai hídon a hídra vezető úton kialakult vízátfolyás miatt nem lehet közlekedni. Kerülési útvonal úticéltól függően a 83. sz. és 85. sz. főútvonal felől lehetséges.

 

A Bolgányi hídon Kunsziget és Dunaszentpál között csak árvízvédekezési munkálatok céljából lehet közlekedni.

 

A győri alakulat 12 órára felkészült arra, hogy kétéltű lánctalpas szállítójárművekkel, motorcsónakokkal, illetve terepjáró tehergépjárművekkel meginduljon a veszélyeztetett területekre. Az érintett állomány szükségtől függően töltésmegerősítésben, homokzsákok töltésében és kézi beszállításában, rom és törmelék sáncszerszámokkal történő eltakarításában, figyelő szolgálatok ellátásában, valamint élet és vagyon mentési feladatok ellátásában tud részt venni.

 

 

Jelenleg 600 katona vesz részt Győr környékén az árvízi védekezésben. A Mosoni-Duna mentén 50 katona dolgozik Dunaszentpálon, Ásványrárón 100 fő, míg Győrben a Galántai úton 250 fő vesz részt a homokzsákok töltésében. A Rába által veszélyeztetett Koroncónál 200 katona dolgozik a gátak megerősítésén.

 

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság területén jelenleg 7 helyszínen történik árvízi védekezéssel kapcsolatos beavatkozás, továbbá egy településen árvízvédelmi felmérés, 1 településen homokzsák töltési feladatok.

 

 

Győrladaméron 800 méter hosszan és 45 cm magasan szintén a gát emelésére kerül sor, melyhez 2000 db homokzsák megtöltése már megtörtént. Kunszigeten, a Saroltai zsiliptelepnél töltésáthelyezés történik fólia takarással és lesúlyozással. További árvízvédekezési feladatok kerülnek végrehajtásra Ásványráró, Gönyű, Koroncó településen, valamint Vének-Dunaszentpál szakaszon.

 

Jelenleg a lakosság kitelepítése, kimenekítése egyik településen sem indokolt.

 

Felhívjuk a győri lakosok figyelmét, lakóházuk védelmére homokzsákot a Győri Közszolgáltató és vagyongazdálkodó Zrt-től igényelhetnek, melyről a 96/511-420 telefonszámon érdeklődhetnek.

 

 

A hidrológiai helyzet alakulását továbbra is folyamatosan figyelemmel kísérjük és a beérkező adatok ismeretében szükség szerint új előrejelzést adunk ki.

 

 

11:45 – Még több megyében figyelmeztetnek a felhőszakadásra

A várható felhőszakadás miatt a korábban jelzetthez képest még több megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára.

 

Míg a keddi előrejelzés szerint még hat megye – Bács-Kiskun, Csongrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Pest -, valamint a főváros területére jeleztek felhőszakadást, szerdán már Budapest mellett kilenc megyére adták ki a figyelmeztetést. E szerint jelenleg elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a felsoroltakon kívül még Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér és Tolna megyében. Ezeken a területeken az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt több 25-30 milliméternyi csapadék hullhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez eljuttatott szöveges figyelmeztetésében azt írta: szerdán legnagyobb valószínűséggel az Északi-középhegység térségében és a Duna vonalán, a Duna-Tisza köze térségében számíthatunk elszórtan zivatarokra, amelyet kis területen felhőszakadás, akár viharos erősségű szél kísérhet. Az éjszakai órákban északkeleten alakulhat ki néhol zivatar intenzív csapadék kíséretében.

Csütörtökön az országban elszórtan alakulhatnak ki zivatarok, amelyekhez néhol felhőszakadás, erős szél és kisebb méretű jég társulhat – írta a meteorológia.

 

 

11:33 Nézze meg videónkat IDE KATTINTVA!

 

 

11:29 – Útlezárások, forgalomkorlátozások Győr megyében

 

Az árvízvédelmi munkálatok miatt számítani lehet arra, hogy rövidesen lezárják az 1-es főutat a 19-es főút győr-likócsi csomópontjától a Komáromig terjedő szakaszon – tájékoztatta a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-t szerdán.

 

 

 

Kocsis Tünde alezredes közölte, a forgalmat az M1-es autópályára terelik, a terelés ideje alatt az autópálya érintett szakaszát díjmentesen lehet igénybe venni.

A további forgalomkorlátozásokról elmondta: a rábapatonai hídon a hídra vezető úton vízátfolyás miatt nem lehet közlekedni. Kerülni – úti céltól függően – a 83-as és 85-ös főútvonal felől lehet. A Bolgányi hídon Kunsziget és Dunaszentpál között pedig forgalomkorlátozást rendeltek el, így a hídon csak a védekezésben résztvevő járművek közlekedhetnek – tette hozzá.

 

 

11:18 – Lezárták a Radó- szigetet

 

„A Győr-Szol Zrt. az árvízi helyzetre való tekintettel teljesen lezárta Győrben a Radó-szigetet a járművek és a gyalogosok előtt.

A lezárás ellenére akadnak járókelők, akik a sziget területére bemennek, ami tilos és életveszélyes. A szolgáltató felhívja a figyelmet arra, hogy a szigeten tartózkodók a vízpartról a sáros, vizes füvön könnyen becsúszhatnak a vízbe és a megáradt folyóba belefulladhatnak. A Győr-Szol Zrt. ezért nyomatékosan felhívja a figyelmet, hogy a Radó-szigeten tartózkodni az áradás ideje alatt gyalogosan is életveszélyes.”

 

 

11:15 – 1300 katona 650 fős váltásokban végzi a védekezési munkálatokat

 

Az éjszaka folyamán az ország különböző részeiről delegált katonák megérkeztek a bázis laktanyaként üzemelő győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezredhez.

A rendelkezésre álló 1300 katona 650 fős váltásokban végzi a védekezési munkálatokat. Reggel 6 órakor az előzetes tervek alapján megtörtént a katonák váltása.

Jelenleg 600 katona vesz részt Győr környékén az árvízi védekezésben. A Mosoni-Duna mentén Dunaszentpálon 50 katona dolgozik, Ásványrárón 100 fő, míg Győrben a Galántai úton 250 fő vesz részt a homokzsákok töltésében. A Rába által veszélyeztetett Koroncónál 200 katona vesz részt a gátak megerősítésén.

 

 

 

 

11:02 – Az útlezárások a Volánbusz járatait is érintik

 

A Duna áradása miatt elrendelt útlezárások a Volánbusz Zrt. járatait is érintik, egyes buszjáratok csak rövidített útvonalon vagy elterelve tudnak közlekedni – közölte a társaság szerdán az MTI-vel.

 

A közlemény szerint a forgalomkorlátozások elsősorban a 11-es út, a Szentendrei-sziget, valamint a 2-es és a 12-es út térségét érintik.

A társaság arra kéri az utasokat, hogy előzetesen tájékozódjanak a Volánbusz honlapján (www.volanbusz.hu) vagy információs telefonszámaikon (1/382-0888, 1/219-8086) a járatok aktuális közlekedési rendjéről, illetve a forgalmi helyzet változásairól.

 

11:00 – Tovább árad a Duna és a Morva Pozsonynál

 

Tovább áradt szerda reggelre a Duna és a Morva Pozsonynál.

A Duna vízszintje egy nap alatt több mint egy métert emelkedett, jobb oldali rakpartja Ligetfalunál már víz alatt van.

Pozsonynál a Duna vízszintje szerda reggelre elérte a 9,7 métert. Ez már alig marad el a 2002-ben mért több mint száz éves rekordtól, ami a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat ((SVP) által mért adatok szerint 9,9 méter volt.

A szlovák fővárosban kedden rendkívüli helyzetet hirdetett az önkormányzat. A meteorológusok szerdára is esőt jeleztek és Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) által folyamatosan közölt adatok azt mutatják: amennyiben továbbra is az eddig tapasztalt ütemben emelkedik az ár, a Duna vízszintje már ma elérheti a tíz métert. A folyók vízszintjének tetőzését Pozsonynál csütörtökre várják.

Pozsonyt a Duna áradásától mindkét rakparton mobil védőgátak védik. Hasonló védelmet építettek ki a főváros nyugati városrészében, Dévénynél, ahol a Morva vízszintje jelent fenyegetést. A Dévénybe vezető utat a helyzet nehéz ellenőrizhetősége miatt az éjszaka folyamán lezárták. A helyzet itt a legrosszabb, mivel a városba vezető közlekedési útvonal egy része víz alatt áll. A közlekedésben szerda reggel a katonaság tehergépkocsijaival segítették az ott lakókat.

Az SVP tájékoztatása szerint a Pozsonynál felszerelt mobil védőgátaknak másodpercenkénti 13 500 köbméteres vízáramlást is fenn kellene tartaniuk, ez pedig közel egyharmadával több mint amilyen vízáramlást 2002-ben a Dunán mértek.

Milan Ftácnik, Pozsony főpolgármestere az önkormányzat válságstábjának ülését követően a mobilgátak védelmi kapacitásával kapcsolatban azt mondta: az sem lehet gond, ha a Duna vízszintje eléri a tíz métert, mivel a gátak még további fél méteres vízszintemelkedés esetén is védelmet nyújtanak.

 

 

MTI Fotó: Krizsán Csaba

 

 

10:58- Útlezárások- Forrás: Magyar Közút Nonprofit Zrt.

 

 

 

 

10:55 – AZ ORSZÁGOS MŰSZAKI IRÁNYÍTÓ TÖRZS KÖZLEMÉNYE

 

Az árhullám tetőzése a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján végzett számítások szerint a Szigetközben június 8-án, szombaton várható a Nagybajcsi vízmérce 890 cm-es vízállásánál. Budapesten a tetőzés előreláthatólag június 10-én, hétfőn lesz a Budapesti vízmérce 875 cm-es vízállásánál. A tetőzés kialakulásáig a vízszintemelkedés folyamatos.

Jelenleg I. fokú védekezés van 418,4 km-en, II. fokú védekezés 63,6 km-en, rendkívüli védekezés pedig 191 km-en van, összesen 673 km töltés mentén védekeznek a szakemberek.

 

A védekezésben résztvevők létszáma: 1200 fő

A védekezésben résztvevő önkormányzatok száma: 12

A védekezésbe bevont technikai eszközök száma: 143 db

 

A Belügyminiszter összehívta mindazon szervezeteket, amelyek az érkező árvíz biztonságos levezetésében hatékonyan közre tudnak működni, a védekezési feladatok ellátása ezekben a pillanatokban is folyamatos és ütemszerű. A védekezést az Országos Vízügyi Főigazgatóság koordinálja. A szakemberek a tapasztalatok illetve az információtechnika segítségével – többek között a nemzetközi adatközlő és előrejelző rendszerek segítségével – folyamatosan meg tudják hozni a szükséges intézkedéseket. Az árhullám okozta helyzet kezelésére a belügyminiszter intézkedései nyomán adottak a személyi, tárgyi és technikai feltételek, azok összehangolása eredményes védekezést tesz lehetővé.

 

Veszélyhelyzet idején az Országos Vízügyi Főigazgatóság egyfolytában figyeli a lokalizációs terveket, a kapott feladatokat pedig folyamatosan teljesíti. Az osztrák területen vonuló árhullám helyzetét kétóránként jelenti a belügyminiszteren keresztül a miniszterelnök úrnak.

 

Kedd déltől Orbán Viktor miniszterelnök veszélyhelyzetet hirdetett ki a Duna áradása miatt az érintett térségekre. A kormányfő azt kérte az állampolgároktól, hogy működjenek együtt a hatóságokkal, egyúttal pedig az állampolgári részvételre is buzdított a védekezésben. A kormányzat hozzávetőlegesen 1400 vízügyi szakembert, 8 ezer katasztrófavédelmi dolgozót, ugyancsak 8 ezer katonát és 3600 rendőrt tud mozgósítani- olvasható vizugy.hu portálon.

 

10:33 – A mentőszolgálat is megerősítette a szolgálatot

 

Az Országos Mentőszolgálatnál (OMSZ) is teljes készültség van, az árvíz által érintett területeken időben megerősítették szolgálatukat – közölte az OMSZ szerda délelőtt az MTI-vel.

 

Közölték, felmérték a betegszállítási, illetve a kórházi betegelhelyezési kapacitásokat.

A mentőkocsik számára megközelíthetetlenné váló települések esetében mentőhelikopterek is segíteni tudják a rászorulók megfelelő ellátását, továbbá a mentők helyi szinten is folyamatos, operatív kapcsolatot létesítettek az érintett területek háziorvosaival, kórházaival és betegszállító vállalkozásaival is annak érdekében, hogy minden, bajba jutott ember gyors és megfelelő segítséget kaphasson.

A Katasztrófavédelmi Koordinációs Tárcaközi Bizottság minden szükséges forrást biztosít a mentőtevékenység folyamatos, zavartalan, tervszerű és összehangolt ellátására.

Az árvízi felkészüléssel párhuzamosan a mentőszolgálat alaptevékenysége zavartalan – közölte a szervezet.

 

10:10

A Magyar Közút honlapján olvashatók szerint már megyénkben is van lezárt út.

 

Nem okozhat különösebb meglepetést, hogy a mecséri hídon állították le a forgalmat, így a falu a Szigetközből nem, csak az 1-es főút felől érhető le.

 

A jelek arra mutatnak, hogy a késő éjjeli lezárást újabb követheti; már tegnap is vagy félszáz ember töltötte és rakta a homokzsákokat a bolgányi hídnál, így akár ez lehet a következő lezárt pont.

 

 

09:33 – Nem járnak a vonatok a Komárom-Esztergom vasútvonalon

A Duna magas vízállása miatt a Komárom-Esztergom vasútvonalon nem közlekedhetnek a vonatok – közölte a Mávinform szerdán az MTI-vel.

 

A közlemény szerint a korlátozás délelőtt 10 órától érvényes, s azt bizonytalan időre rendelték el. Az utasokat a teljes vonalon vonatpótló autóbuszok szállítják.

 

Útlezárások, forgalomkorlátozások Komárom-Esztergom megyében

 

Az árvízi védekezés miatt Komárom-Esztergom megyében szerda reggel teljesen lezárták a 10-es főutat Dunaalmás és Almásfüzitő, a 71-es és a 75-ös kilométer között – tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője az MTI-t.

 

Pécsi Norbert Sándor közölte: teljes pályás útzár van érvényben a 11325-ös jelű, a Pilismarót és Basaharc között a komphoz vezető úton, valamint Esztergomban a Mária Valéria hídhoz vezető 11326-os úton. A híd egyelőre önkormányzati úton megközelíthető.

A 11-es főúton Esztergomnál a 63-as kilométerszelvénynél mintegy 200 méteren van félpályás forgalomkorlátozás.

 

 

MTI Fotó: Krizsán Csaba

 

08:33 – Útlezárások, forgalomkorlátozások Győr megyében

 

Az árvízi védekezés miatt teljes szélességben lezárta a Szigetközön áthaladó 1402-es összekötőúthoz tartozó mecséri Mosoni-Duna-hidat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kedden késő éjjel – tájékoztatta a társaság szóvivője szerdán az MTI-t.

 

Pécsi Norbert Sándor közölte: az 1401-es út felől Mecsérre a rendőrség a forgalmat már nem engedi be, így a községet már csak az 1-es út irányából lehet megközelíteni.

A Győr-Moson-Sopron megyében tervezett további intézkedésekről a szóvivő elmondta: szerdán forgalomkorlátozást rendelnek el az 1-es út Győr és Gönyű közötti szakaszán, Győrszentiván-Kertváros térségében, ahol az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Éduvizig) az út mellett ideiglenes védmű építését kezdi meg.

Ideiglenes forgalomkorlátozáshoz kapcsolódó jelzéseket helyeznek ki szerdán az 1401-es úton Zsejke-pusztánál, hozzávetőleg egy kilométer hosszban az árvízi védekezési munkálatok miatt.

A 1403-es összekötőút Hédervár és Novákpuszta közötti szakaszán, a Nováki-csatorna térségében az útszakasz elöntésére számítanak, emiatt teljes útlezárást várható csütörtökön.

 

(MTI), gyorplusz.hu

Fotó:  MTi: Krizsán Csaba, Győr+, O. Jakócs Péter

likeold
a fb oldalunkat