Hirdetés
Győr+
2013.06.15. 07:30

Borkai Zsolt: Büszke vagyok a győriekre!

Az elmúlt napok az árvízről, az árvízi védekezésről szóltak, az elkövetkezők pedig a helyreállításról, a takarításról, néhol sajnos a belvizekről. Napjainkat tehát negatív értelemben hetek óta a víz határozza meg, pozitív értelemben viszont a nagybetűs ÖSSZEFOGÁS!

Hirdetés

A győriek és a Győr környékiek már március 15-én is példát mutattak emberségükkel, egymás iránti felelősségvállalásukkal, önzetlen segítségnyújtásukkal. Városunk lakói ismét megmutatták, ha nagy a szükség, számíthatnak egymásra! Az árhullám levonulása idején számos ismerős arcot láttam a gátakon. Olyan embereket is, akiknek házát nem fenyegette a víz, mégis ott voltak reggeltől kifulladásig. Ott voltak, mert segíteni akartak. Nem magukon, hanem embertársaikon! Nem nézték, hogy az enyém vagy a tied-e, amit meg kell óvni, csak mentek, lapátolták a homokot, adogatták a zsákokat vagy kenték a szendvicset, töltötték a teát.

 

Hirdetés

Az elmúlt hetekben több ezren mozdultak meg városunkban azért, hogy egy emberként dacoljanak az árral, hogy egymással összefogva védjék meg a veszélyeztetett területeket. Nem a sajátjukat, hanem egymásét, mindenkiét! Több helyszínen is tapasztaltam, hogy annyi önkéntes próbált egyszerre helyt állni, hogy mindenki már oda sem fért a homokkupacokhoz. Ilyenkor türelmesen vártak, majd leváltották a fáradókat. Ezúttal sem mondhatok mást, mint a márciusi hóvihar után: Büszke vagyok a győriekre!

 

Büszke vagyok arra, hogy Győrnek ilyen önzetlen, önfeláldozó és segítőkész polgárai vannak! A győriek példás összefogása már nem először járja be a hazai sajtót, nem először ad beszédtémát az egész országban! A város fejlődésének egyik legfontosabb építőeleme éppen ez az összefogás.

 

 

Az a láthatatlan fonal, ami összeköti a győrieket, az az erő, amely egy irányba húz bennünket. Ez az erő szerencsére nem csak az árvízhez hasonló nehéz helyzetekben, de a hétköznapokban is érezteti hatását. Emiatt tud ilyen erős, olykor irigyelt város lenni Győr!

 

Engedjék meg, hogy ezúton is köszönetet mondjak minden győrinek és Győr környékinek, aki bármilyen formában részt vett a védekezésben. Köszönet mindazoknak, akik a gátakon álltak helyt, köszönet azoknak, akik az élelmezésben, a szállításban, vagy éppen az információáramlásban segítettek! Voltak persze olyanok is, akik távoli településekről érkeztek hozzánk, hogy segítsenek nekünk. Hálás köszönet az emberségükért!

 

Az önzetlen ember számára a legnagyobb jutalom, ha láthatja, önfeláldozó munkájával sokaknak tudott segíteni. Az árvízi védekezésben résztvevők legnagyobb jutalma, hogy helytállásuknak, összefogásuknak köszönhetően sikerült megvédeni a város környéki településeket! Együtt sikerült! Köszönet érte mindenkinek!

 

Borkai Zsolt polgármester

 

Nyárnyitó lesz, a tűzijáték elmarad

 

A győri önkormányzat döntése szerint a hétvégi nyárnyitó Omegakoncertet megtartják, a tűzijáték viszont elmarad. Ennek költségét az önkormányzat inkább az árvízi védekezésre, illetve a helyreállításra fordítja. A város ezzel is szeretné kifejezni szolidaritását az árvíz sújtotta területek lakói felé. A nyárnyitó rendezvény tehát tűzijáték nélkül, de az Omega fergeteges koncertjével és NB I-es bajnokcsapataink köszöntésével várja a győrieket és a hozzánk látogató turistákat június 15-én 20.15-től a városháza előtti színpadnál, eső esetén június 16-án 20 órától

 

Megkezdődik a helyreállítás

 

„Győzelemre állunk! – jelentette be szerdán Orbán Viktor miniszterelnök a Győrújfalun tartott sajtótájékoztatóján. A miniszterelnök többek között elmondta, hogy kabinet megkezdte a felkészülést a dunai árvíz utáni helyreállításra, várják az önkormányzatok helyreállítási igényeit. Elkezdődött a gátrendszer állapotának felmérése. Mielőtt a Duna alsóbb szakaszain fennálló árvízi helyzetet és az ott folyó munkálatokat ismertette Orbán Viktor, közölte azt is, hogy árvízi helyreállítási megbízottnak nevezte ki Bakondi György altábornagyot, országos katasztrófavédelmi főigazgatót.

likeold
a fb oldalunkat