Hirdetés
Győr+
2012.02.26. 15:24

Borkai: megalakult az ország sportparlamentje (INTERJÚ ÉS HÁTTÉR)

A magyar sportvezetők kompromisszumot tudtak kötni a jövő, a sikerek érdekében – így fogalmazott újraválasztását követően Borkai Zsolt elnök, aki villáminterjút adott a gyorplusz.hu portálnak.

Hirdetés

Elnök úr, gratulálunk!

Hirdetés

Nagyon köszönöm. Ekkora bizalom mellett hatalmas a felelősség, biztos vagyok benne, hogy az új elnökség is mindent megtesz a sikerek érdekében. Az összefogás szándékát és gyakorlatát tapasztaltam, s úgy látom, a sportvezetők, a sportolók képesek értelmes kompromisszumokat kötni az eredmények megalapozott reményében.

Az erkölcsi felelősségük mellett az anyagi is jelentősen megnövekedett, hiszen gyakorlatilag önök osztják a pénzt a különböző sportágaknak.

Valóban kialakult az egycsatornás finanszírozási forma, ezáltal átláthatóbbá válik a pénzek felhasználása is. A magyar sportot mi irányítjuk, de felelünk is azért, hogy eredményekben mutatkozzon meg a támogatás. A mai napon gyakorlatilag megalakult Magyarország sportparlamentje, gyakorlatilag e széles hatáskörű testület hozza a döntéseket. A látványos, minőségi sport mellett, pontosabban annak érdekében és feltételeként mindig is szívügyem volt az utánpótlás, s az, hogy egészséges életmódra neveljük a fiatalokat. Mindez az olimpia eszme része.

Az olimpiai bizottság újraválasztásának lesz-e közvetlen hatrása már a londoni olimpián?

Az olimpiai felkészülés hosszú folyamat, alig hiszem, hogy egy ma megalakul új testület munkájának a hatása tükröződne a londoni játékokon. Természetesen az előző bizottság is rengeteget dolgozott a sportsikerek érdekében, nagyon szerencsétlen dolog volna, ha bárki is megpróbálná kisajátítani az eredményeket.

Milyen szerepléssel volna elégedett Londonban?

Ha a pekingi eredményeket meg tudjuk ismételni, akkor elégedett leszek.Ezen kívül rendkívül bízom abban, hogy sportolóink tiszta körülmények között küzdenek, s nem hoznak szégyent az országra.

Felmerült-e a felkészülés során a gyanú bárkivel szemben, hogy esetleg doppingügybe keveredhet?

Természetesen nem merült fel, hiszen akkor azonnal léptünk volna. Sajnos manapság száz százalékos garanciát a testület nem vállalhat, de borzasztóan nagyot csalódnék, ha bárkiről az derülne ki, hogy tisztességtelen eszközhöz folyamodott. A Magyar Olimpiai Bizottság az ellenőrzések szigorításával, a sportvezetőkkel történő folyamatos együttműködéssel, a részletes tájékoztatással mindent megtett a becsületes, sportszerű felkészülésért.

gyorplusz.hu

Háttér

Továbbra is Borkai Zsolt maradt a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke.

Erről döntött a MOB vasárnapi közgyűlésén, amelyen a január 1-jén életbe lépett új sporttörvény előírásait követve módosította az alapszabályt és új vezetőséget választott. A közgyűlésen összesen 173-an voksolhattak, Borkait 166 igen, 5 nem szavazat mellett választották elnökké, 2 szavazat pedig érvénytelen volt.

A 46 éves Borkai, Győr fideszes polgármestere – aki 2010. novembere óta elnök – az egyetlen jelölt volt a posztra. A közgyűlés öt alelnököt is választott: Magyar Zoltán (olimpiai tagozat, 167 szavazat), Leyrer Richárd (nem olimpiai sportágak, 152), Monspart Sarolta (szabadidősport, 163), Tóth Miklós (egyetemi, főiskolai diáksport, 163) és Deutsch Tamás (fogyatékosok sportja, 145) személyében.

Az alapszabály értelmében automatikusan az elnökség tagja lett Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagja, Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke és Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair-Play Bizottság elnöke

Az elnökségbe beválasztották Gémesi Györgyöt (115 szavazat), Gyulay Zsoltot (107), Kovács Antalt (101), Regőczy Krisztinát (101) és Szabó Tündét (100).

Bakonyi Tibort a Magyar Kézilabda Szövetség visszahívta a MOB közgyűléséből, így ő nem is pályázhatott az elnökségi tagságra.

(MTI)

Fotó: MTI

likeold
a fb oldalunkat