Borkai: A finnek érdeklődnek Győr iránt

Győr+
2011.10.26. 17:49

Győr befektetési lehetőségeiről tartott előadást a finnországi Kuopióban Borkai Zsolt polgármester, akit testvérvárosunkban telefonon értünk utol.

Minek köszönhetjük a finnek érdeklődését Győr iránt?

Mindenekelőtt az 1979 óta folyamatosan erősödő testvérvárosi kapcsolatnak Koupióval. Egyébként pedig most 50 éves a Finn-Magyar Társaság, ennek az ünnepségére kaptunk és fogadtunk el meghívást egy villámlátogatás keretében.

A Győr befektetési lehetőségeit bemutató előadása után milyen kérdéseket kapott?

Az előadáson vállalkozók vettek részt, s rendkívül érdekelte őket Magyarország gazdasági klímája – erről főleg hazánk finnországi nagykövete beszélt -, azon belül pedig Győr ipara, szakképzési rendszere. Megkérdezték, mivel tudtuk az Audit idecsábítani, van-e elég szakember a városban. Több kérdés is elhangzott a kisvállalkozások esélyeiről.

A gazdasági érdeklődésen túl milyen hasznot hoz a két városnak Győr és Kuopio kapcsolata?

Ez a testvérvárosi kapcsolat már rég túllépte az önkormányzatiság keretei, oktatási, kulturális és civil együttműködésről beszélhetünk. Nagy sikere van például a két város közötti cserediák-mozgalomnak. Ezt a kialakult gyakorlatot fenntartjuk, bővítjük, színesítjük.

Legenda vagy érzékelhető valóság, hogy a finnek rokonszenvvel viseltetnek irántunk?

Ez a nyelvrokonságból is fakadó szimpátia tetten érhető, s kiteljesedett. Jó néhány olyan finn emberrel találkoztam, aki jól beszéli a magyart. Ez a kölcsönös rokonszenv azért is fontos, mert a másik nép iránt érzett barátság mindig megalapozza az érdemi, gyakorlati együttműködést.