Győr+
2011.07.26. 13:27

Bokrétaünnepéhez érkezett a Mobilis építése

Szerkezetkész állapotba került a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ, a hagyományoknak megfelelően az épület legmagasabb pontjára kedden felhelyezték a bokrétát. A munkálatok ütemterv szerint haladnak, a science center várhatóan októberre elkészül.

Nagy Iván tervező-építész elmondta, a science center egyszerű, de rafinált épület, belesimul a szabálytalan alakú telekhatárok közé, illeszkedik a Mosoni-Dunához és az egyetemhez. Praktikus okokból és a vízpart közelsége miatt a kiállítási központ lábakon áll (lebeg), a külvilághoz hidak kötik- jegyezte meg. Alakja a wankel-motor dugattyújára emlékeztet, benne az állandó és ideiglenes kiállítási területek mellett helyet kap egy konferenciaterem és digitális könyvtár is.

Polgári István, a Mobilis-központ megvalósításának projektmenedzsere rámutatott, az épület kivitelezésével párhuzamosan halad az abban helyet kapó interaktív eszközök gyártása is. Az eszközöket Science Projects Ltd. székhelyén Londonban készítik.

Dénes Balázs, a kivitelező West Hungaria Bau műszaki igazgatója kifejtette, az építkezés az ütemterv szerint halad, mostanra szerkezetkész állapotba került az épület, és következhet a Mobilis „felöltöztetése.”

Mint ismert, a Győrben épülő, Magyarországon egyedülálló, tudományos játszótérnek is nevezett központ kifejezetten a közlekedés, járműipar és a mozgás fizikájának bemutatására specializálódik, és látogatóinak lehetőséget nyújt majd a területet érintő legújabb ipari és tudományos megoldások megismerésére, kipróbálására is. A 74 interaktív eszköz 2012 tavaszára kerül végső helyére az 1,7 milliárd forintos európai uniós támogatással létrejövő épületben.

Folyamatban van egyébként a Mobilis Interaktív Kiállítási Központot üzemeltető non-profit kft. megalapításának előkészítése is, az ügyvezetői feladatok ellátására a győri önkormányzat nyílt pályázatot írt ki, amelyre 2011. augusztus 15-ig lehet jelentkezni.

A projektről

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (projektnév: Agóra PóLUS Győr, azonosítószám: TIOP-1.3.3-08/2-2009-0005) keretében meghirdetett pályázaton közel 1,7 milliárd forint Európai Uniós támogatást nyert el, ehhez mintegy 200 millió forint önrészt tett hozzá. A támogatás felhasználásával 2011. január 10-én kezdődött meg a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ építése. A projekt eredményeként létrejövő háromszintes, 2737 m²-en elhelyezkedő interaktív Science Center küldetése a szórakoztatva nevelés, a fiatalok pályaválasztási orientációja a természettudományi és műszaki életpályák népszerűsítése, a gyermekek ez irányú ismereteinek bővítése a hagyományos iskolai kereteken túl.