Győr+
2011.11.15. 12:39

Biztonságot jelent az új előrejelző rendszer

A ProRaab, vagyis a „Rába előrejelzési modellje” elnevezésű projekt gyorsabb, hatékonyabb intézkedést eredményez egy esetleges árvíz esetén.

Hirdetés

A program keddi záró konferenciáján Borkai Zsolt polgármester elmondta, a projekt mérföldkövet jelent a vízügyi feladatok terén, hiszen egy olyan rendszer épült ki, amelynek segítségével gyorsabbá, pontosabbá válik a katasztrófák előrejelzése, ennek következtében pedig hatékonyabb beavatkozást tesz lehetővé.

Janák Emil az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója kifejtette, a projekt részeként olyan technológia épült ki a Rába magyar és osztrák szakaszain, amelyek eddig nálunk még nem működtek, és amelyek hatalmas előrelépést jelentenek az előrejelzés terén.

A program megvalósulásának háttere, hogy a Magyar-Osztrák Vízügyi Bizottság 2007 márciusában egy közös, a teljes Rába vízgyűjtőre kiterjedő árvízi előrejelző rendszer kialakításáról döntött. A négy érintett intézmény, a Stájerországi Tartományi Hivatal, vezető partnerként, a Burgenlandi Tartományi Hivatal, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság, valamint az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság közösen pályázott és nyert az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretén belül. A „ProRaab, Rába előrejelzési modellje” tárgyú 1.389.000 EUR Európai Uniós támogatásból megvalósult nemzetközi beruházásnak köszönhetően 2009-2011 között létrejött a ProRaab Árvízi Előrejelző Rendszer.

A konferencián elhangzott, az előrejelzés akkor lehet hatékony, ha megfelelően ismerjük az árhullámot kiváltó okok és a lefolyást befolyásoló tényezők fizikai jellemzőit és összefüggéseit. A DHI által a projekt során fejlesztett MIKE FLOOD WATCH modell-rendszerrel ezután lehetőség nyílik a csapadék, a léghőmérséklet és a vízszint valós idejű adatai valamint az előrejelzett csapadékadatok alapján az árvízi lefolyás alakulásának előrejelzésére. A modell működési területe a Rába teljes ausztriai és magyarországi vízgyűjtője.

A rendszert Magyarországon a DHI a.s. (Prága), Ausztriában a Johanneum Resarch építette ki. Az előrejelző rendszer központját egy automatikus, folyamatos és átfogó előrejelzést végző központi szerver képezi Grazban, amely meghatározott időközönként küldi az előrejelzési eredményeket a projektpartnereknél telepített alközpontoknak Eisenstadtba, Győrbe és Szombathelyre. Itt a központi modell eredményeinek figyelemmel kísérése mellett lehetőség nyílik egyéni modellvizsgálatokra, saját változatok futtatására is, ami a hivatalos előrejelzés szempontjából nélkülözhetetlen.

A rendszer előnye, hogy az általa szolgáltatott adatok a négy partnerszervezet saját honlapján keresztül nyilvánosan is megtekinthetők, így a lakosság és a folyó menti vízhasználók, vízitúrázók is folyamatos tájékoztatást kaphatnak a folyók vízjárásáról, az esetleges árhullámok érkezéséről.

Az illetékes intézmények határon átnyúló közös együttműködése révén a jövőben lényegesen jobban fel lehet mérni az árvízből eredő kockázatokat. A ProRaab projekt ebből a szempontból nézve is igazán egyedinek számít, hiszen két ország, két tartomány, illetve két vízügyi igazgatóság közösen hozott létre egy automatikusan működő rendszert. Ez a projekt pozitív példaként szolgálhat más régiók számára a hatékony és eredményes határon átnyúló együttműködésre.

Papp Zsolt György