Hirdetés
Győr+
2012.05.05. 13:09

Biztonságos, élhető városrészekért dolgozik

Borsi Róbert 2006 óta tagja a városi közgyűlésnek, a 2010-es választásokat követően már nem csak Marcalváros I., de Adyváros egy részéért is tevékenykedik. – Számomra a képviselői munka egy változatos, közügyekben gazdag hivatás, amelyben a közjó és a választópolgárok elvárásának szolgálata a célom. Képviselőként nemcsak a problémák megoldásával kell foglalkoznom, hanem előremutató fejlesztési tervekkel is rendelkeznem kell.

Hirdetés

Mit tart az elmúlt időszak legnagyobb eredményének?

Hirdetés

A legnagyobb értékű beruházások területemen kétségtelenül a panelépületek felújításához kapcsolódnak. Az energiamegtakarítást eredményező projektek nem csupán a lakók komfortérzetére vannak pozitív hatással, de a pénztárcájukat is kímélik. Ez a munka folyamatos, az elkészült beruházások mellett több épület áll a felújítás megkezdése előtt. Emellett fontosnak tartom, hogy közérzetünk javítása érdekében, amennyire csak lehet, oldjuk a lakótelepeken a „betonhangulatot”. Ennek érdekében a Lajta utca 26-nál például az aszfalt helyett díszburkolatot helyeztünk el. Szintén városképi szempontok miatt Marcalváros I-en szeretnénk a Színes Város Mozgalom segítségével a betontömb jellegű trafóházakat, hőközpontokat, betonkerítéseket látványos művészeti alkotássá varázsolni. A már felújított házakon egységes házszám megjelölést vezetünk be, amelyeket a Lajta utcában már látható víz motívum díszít, kifejezve ezzel a városrész egységét is. Szintén az itt élőket szolgálják az elmúlt időszakban elkészült új játszóterek az Ikva utcában három helyen, illetve a Nádor utcában. Több megkeresés érkezett a Matáv-játszótér pótlására vonatkozóan, ennek lehetőségét is vizsgáljuk. A Szigethy Attila utcában a lakók kérésére alakítottunk ki pihenőszigetet.

Az egyre növekvő forgalom mindenhol új kihívások elé állítja a szakembereket. Milyen eszközökkel kezelik ezt a problémát?

Nálunk elsősorban a parkolás kérdése kíván kiemelt figyelmet. A lakóutcaprogram keretei között parkolókat bővítettünk, sok év után tavaly ősszel felfestettük a parkolóhelyeket az Ikva utca teljes hosszán, illetve a Szigethy Attila út 60–78/B közötti szakaszon. A parkoló autók miatt néhol ez még pótlásra szorul, ezt természetesen megtesszük. Az Ikva utca 34–48. társasház előtti területen, a lakossággal egyeztetett módon párhuzamos parkolók kialakítását szeretném megvalósítani, így megközelítőleg negyven autónak tudunk plusz parkolási lehetőséget biztosítani. Ezáltal az Ikva utca 15–39. között élők parkolási nehézségei is csökkenhetnek. Kész elképzelések vannak a parkolók kialakítására a Szigethy Attila út, Március 15. utca találkozásánál lévő kihasználatlan területen. Egy újfajta, a gyalogosok biztonságosabb átkelését elősegítő rendszer tesztelését és kiépítését is tervezzük. A Mónus Illés utca, Táncsics Mihály utca kereszteződésénél szerzett tapasztalatokat a Lajta út–Ikva utca csomópontban kívánjuk hasznosítani. A kismamák örömére sok száz méter hosszon került teljesen új aszfaltréteg a járdákra.

Milyen további fejlesztések várhatók a jövőben az ön területén?

Jelenleg is keressük a pályázati forrást a városi könyvtár felújítására. A közel félmilliárd forintos beruházás tervei már készen állnak, amely huszonegyedik századi közösségi térré formálná az intézményt. A nagyobb, özönvízszerű esőzések idején rendszeresen jelenik meg a csapadék a Táncsics Mihály utcában lakók pincéiben. Ez adódik a talaj rossz vízelvezető képességéből, valamint a hátsó garázssor előtti árok-, csatornarendszer hiányából. Ennek a megtervezésével is végeztünk, a források felkutatása folyamatban van. A Kovács Margit Általános és Szakképző Iskolánál kiépített kamerarendszer bővítési lehetőségeit is vizsgáljuk, a Mónus Illés utcai óvoda nyílászárói pedig sürgős cserére szorulnak.

A közigazgatási és közrendvédelmi bizottság elnökeként köztudott önről, hogy nagy hangsúlyt fektet a közbiztonságra.

Ebben a munkában tovább szeretnénk fokozni a polgárőrség jelenlétét a területen, és a körzeti megbízottak lakossággal való kapcsolatát is javítani szükséges. Elkészítjük a város bűnmegelőzési stratégiáját, mely a következőévekben nagy hatással lehet közvetlen környezetünk közbiztonságára is. Munkám során minden esetben törekszem a közvetlen kapcsolattartásra, ezt a célt fogja szolgálni hamarosan induló honlapom, és ezért kérem a kedves olvasókat is, hogy kéréseikkel, észrevételeikkel bátran keressenek meg elérhetőségeimen, levélben a 9013 Győr, Pf. 1255 címen, a 70/205-8021-es telefonon, vagy a kapcsolat@borsirobert.hu e-mail címen.

A helyiek szemével

Veres János közös képviselő (Vilasz Kft., Marcalváros):

Az elmúlt években Marcalváros Ien komoly fejlesztések történtek. A panelrekonstrukciók nem valósulhattak volna meg Borsi Róbert képviselő úr hathatós segítsége nélkül. Lakókörnyezetünk biztonsága érdekében hatékonyan működik együtt a polgárőrséggel, és kezdeményezésére a rendőrség jelenléte is megnőtt városrészünkben. A köztéri kamerák felszerelése is fokozza a lakosság biztonságérzetét. A lakóövezet parkolási lehetőségei jelentősen bővültek az utóbbi években, és a lakókörnyezetünk szebbé tételében is nagy szerepet játszott képviselői tevékenysége. Amit a magam részéről a legfontosabbnak tartok, az a napi szintű kapcsolattartás, amely Borsi Róbertet jellemzi. Elmondhatjuk, hogy területünk önkormányzati képviselője az általunk felvetett észrevételekkel mindig azonnal foglalkozik, segítőkészségére továbbra is számítunk.

Dr. Horváth Sándor Domonkos igazgató, Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár és Közösségi Tér:

Borsi Róbert képviselő urat komoly, szavatartó embernek ismertem meg. Elkötelezett a közbiztonság javítása érdekében, és támogat minden olyan kezdeményezést, amely a győri lakosság életminőségének, közérzetének jobbá tételét szolgálja. Hatalmas munkabírással rendelkezik, kitartó figyelemmel jár utána azon problémáknak, amelyekkel a városrész lakosai megkeresik. A Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár és Közösségi Tér emberközelibbé, modernebbé, korszerűbbé tételével kapcsolatos elképzeléseimmel kerestem meg. Kérdéseiből és észrevételeiből azonnal kitűnt számomra, hogy nem az álmodozások és a szép szövegek, hanem a gyakorlati hasznosíthatóság, a közösségi érték áll figyelme középpontjában. Segítségével egy EU-s pályázat részeként a napokban zárul le egy igen komoly építész-tervezési projektünk.

Papp Zsolt

Fotó: Marcali Gábor

likeold
a fb oldalunkat