Győr+
2011.10.18. 13:48

Biztatási kárt fizet a győri színház

Önhibáján kívül károsodás érte Bor József rendezőt 2007-ben a Győri Nemzeti Színház miatt. A Győri Ítélőtábla 1 millió 700 ezer forint biztatási kár kifizetésére ítélte a teátrumot, ugyanis még a próbák megkezdése előtt rendezőt váltottak.

A Győri Ítélőtábla kedden zárta le a már négy éve tárgyalt ügyet. Forgács Péter 2007-ben megbízott igazgatóként felkérte a Marica grófnő nagyoperett, a Bajazzók és a Parasztbecsület opera rendezésére Bor József rendezőt, de írásos szerződést nem kötöttek. Bor József rendező megkezdte az előmunkákat, megírta a rendezői forgatókönyvet, az igazgató azonban másokkal rendeztette meg a darabokat.

Az el nem készült rendezői művek miatt a felperes a vagyoni jogai megsértésére hivatkozással 2 millió 400 ezer forint kártérítés megfizetését kérte. Az alperes a kereset elutasítását inítványozta.

Bor József elmondása szerint, megmutatta korábbi szerződéseit az igazgatónak, melyben 2 millió 400 ezer forintos díj szerepelt, s ezt az igazgató tudomásul vette. Legalábbis Bor József arra következtetett az igazgató hallgatásából. Dr. Glegyák Eszter, Bor védőügyvédje szerint ezzel a szóbeli szerződés létrejött.

A színház védője dr. Posta Attila vitatta a felperes kereshetőségi jogát, azzal érvelt, hogy a két fél között csak előzetes tárgyalások folytak a darab rendezésével kapcsolatban, s a szerződési megbízás megkötése elmaradt. Az elkészült művet nem ő rendezte, ezért Bornak nem jár a jogdíj.

A színház végül más rendezőt keresett fel, s indokuk a bizalomvesztés volt Bor József rendezővel szemben. Értesüléseink szerint ez összefügg azzal, hogy Bor felkérésére a színházi műhely dolgozói munkaidőben, külön pénzért készítettek díszletet egy másik színháznak.

Az első fokú bíróság 1 millió 700 ezer forintos kártérítés megfizetésére ítélte a színházat, mellyel szemben fellebbeztek.

A keddi tárgyaláson Bor védőügyvédje utalt arra, hogy a forgatókönyv készen volt, a szereplők válogatása, a zenekari próbák már folytak. A Marica grófnő esetében az előadás előtti napokban vette észre a színház, hogy Bor József szövegkönyvéből dolgoznak az új rendezők. Ezt követően telefonáltak Bornak, hogy hozzájárul-e. Ez megtörtént, s ennek az árat ki is fizették neki.

A Győri Ítélőtáblán az eljáró tanács elnöke dr. Lezsák József az első fok ítélet összegét helyben hagyta, ám az 1 millió 700 ezer forintos kártérítést biztatási kárként ítélte meg. A tanácselnök hozzátette: szerződés valóban nem jött létre, a jogdíj nem jár az el nem készült darabok után. Azonban a színház megbízta Bor Józsefet a munkával, aki ezért nem vállalta el a miskolci és a magyarországi szerb színház felkérését, s ezért több rendezési munkától elesett.

Az ítélet ellen fellebbezésnek helye nincs.

Kovács Veronika