Hirdetés
Győr+
2012.05.13. 10:03

Berkes Kálmán 60 éves

Berkes Kálmán, a Győri Filharmonikus Zenekar művészeti vezetője kedden volt hatvanéves. A kerek szám kitűnő alkalom a gratulációra és egy rövid beszélgetésre.

Hirdetés

Hol és hogyan ünnepli a születésnapját?

Hirdetés

A hatvanadikat a repülőn, Tokióba menet. Remélem, a kedvenc légitársaságom ez alkalomból valami jó helyre ültet. Ha megérkezem, akkor sem lesz időm az ünneplésre. Aznap Baráti Kristóf koncertjére megyek, másnap én magam adok koncertet a nagykövetségen. A Győri Filharmonikus zenekartól már szombaton kaptam egy nagyon szép születésnapi ajándékot, a budapesti koncerten egy csodálatos Mozart-szimfóniát játszottak.

Melyik volt a hatvan év legemlékezetesebb pillanata?

Erre nem tudok válaszolni. Négyéves korom óta zenélek, nyolcvanöt országban jártam, tanítok, muzsikálok, vezényelek, koncertezek, húsz éve vagyok a tokiói Musashino Academia Musicae professzora, a szimfonikus zenekar vezető karmestere, három éve segítem a Győri Filharmonikus Zenekart. Nem tudok egy pillanatot kiemelni, a hatvan év alatt legalább ötszáz évet éltem, s ha újra kezdhetném, mindent ugyanígy tennék.

Mire a legbüszkébb?

Jól főzök, magamra másért nem vagyok büszke. De arra igen, hogy olyan kiváló tanároktól tanulhattam, mint Kurtág György, Kovács Béla, Simon András. Arra vagyok büszke, hogy olyan partnereim voltak, mint Kocsis Zoltán, Ránki Dezső, Jandó Jenő, Schiff András. Kocsis Zoltán barátom hatvanadik születésnapját vasárnap ünnepeltük, egy tévéfelvételen én voltam a meglepetésvendég. Negyvennyolc éve vagyunk barátok, egy negyvennyolc éve komponált darabját játszottam el neki ajándékképpen.

Ön kétlaki életet él, Tokió és Győr között ingázik. Hol van otthon?

Most a győri munkám a legfontosabb, ezért Magyarországon élek, miközben a családom, a japán felségem és a kislányom Tokióban, az otthonunkban van. Nyártól változik a helyzet, úgy tervezzük, ideköltöznek.

Milyen munkák várnak önre?

Sok-sok koncert. Május 30-án Kocsis Zoltán jótékonysági koncertjén két versenyművet is eljátszok, ami hatvanévesen nagy szó. A győri zenekarral és Baráti Kristóffal a hónap utolsó napján, Pécsen lépünk fel. S persze készülünk a jövő évadra, ismét világsztárok érkeznek majd a győri koncertjeinkre.

Földvári Gabriella

Fotó: Gy. F. Z.

likeold
a fb oldalunkat